06.06.2017.

Turistička zajednica grada Samobora predstavila novu kartu i city-light sa sedam biciklističkih ruta u Samoboru i njegovoj okolici

150 km staza za cikloturiste svih uzrasta

Projekt formiranja i označavanja biciklističkih staza i ruta u Samoboru i njegovoj okolici, koji je krajem prošle godine krenuo na inicijativu Ivane Kokot iz naše Turističke zajednice, polako se privodi kraju. Tim povodom na glavnom samoborskom trgu, pokraj velikog city-ligta na kojem je interaktivna karta svih 7 biciklističkih staza, u utorak, 6. lipnja, predstavljeno je i tiskano izdanje karte sa svim potrebnim informacijama za bicikliste.

Direktorica Turističke zajednice grada Samobora Martina Paladina pozdravila je najprije predstavnike Grada - zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković, pročelnika Juru Horvata i višeg suradnika u Odjelu za gospodarstvo Krunoslava Zniku, kao i zamjenika župana Hrvoja Frankića, jer Grad Samobor bio je partner u ovom oko 100.000 kn vrijednom projektu ne samo financijski, već i u savjetodavno-administrativnom dijelu kada je trebalo ishoditi sve potrebne dozvole. U društvu gradskih čelnika bile su i tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek i direktorica svetonedeljske Turističke zajednice Renata Vlahović.

Paladina je naglasila kako je cikloturizam jedan od najbrže rastućih segmenata turizma i sve popularniji oblik aktivnog odmora općenito pa tako i u Samoboru bilježe sve veći broj posjetitelja koji pedalirajući žele uživati u našoj prirodi i okolici. K tome, i grad i njegova okolna mjesta pružaju odlične uvjete za bicikliste, koji od sada mogu birati lagane cestovne rute ili pak zahtjevnije brdske. Posebnost ovog projekta je u tome što su na njemu aktivno radili i surađivali i članovi naših brdskih biciklističkih klubova Krpelj i Šišmiš, stručnjaci iz Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, planinari iz HPD-a Japetić, kao i znalci iz Gorske službe spašavanja, koji su zatim zajedno oformili ukupno 150 km biciklističkih staza, koje se ne kose s već postojećim biciklističkim stazama unutar samog parka te su jasno i pravilno označene, na čemu im je direktorica samoborske Turističke zajednice posebno zahvalila.

O samim rutama detaljnije je govorila Ivana Kokot. Svih 7 staza "starta" s Trga kralja Tomislava, nakon čega biciklisti mogu prema želji, vlastitim mogućnostima i kapacitetima svojih bicikala krenuti prema Velikom Dolu, Rudama, Oštrcu, Otruševcu, Okiću, Kotarima, Cerju, Hamoru, Draganje Selu, Gradišću, Vratniku, Bregani, Grdanjcima, Slanom Dolu i Vratniku ili pak u nizinski dio prema Otoku, Gradni, Medsavama i Farkaševcu. Karta osim tehničkih podataka o zahtjevnosti i duljini svake pojedine rute, od kojih je najdulja ona do Oštrca – 30 km, a najkraća ona do Otruševca – 10 km, sadrži i kratak opis pojedinih zanimljivih lokaliteta, planinarskih domova i ugostiteljskih objekata koji se u tom kraju nalaze, kao i informacije o servisima, najmu bicikala i cikloservisnim stanicama.

Prometni elaborat napravila je tvrtka Pismorad, a samu kartu, kao i postavljene znakove, grafički su oblikovali dizajneri Studia Imago.

Naši poznati biciklisti Filip Turk, Luka Čanak, Hrvoje Vešligaj i Damir Foršner, koji sve te staze ionako znaju već napamet, sa zanimanjem su pratili prezentaciju, a posebno ih je razveselila najava kako će karta putem aplikacije uskoro biti dostupna i na pametnim telefonima i satovima, a dobit će QR i GPS kodove.

18 000 tiskanih primjeraka ovih karata kreće u distribuciju diljem županije, a cijeli projekt prijavljen je i na natječaj Ministarstva turizma, od kojeg se očekuje povratna informacija za njegovo dodatno financiranje. Svoju pomoć u daljnjem razvoju cikloturizma u Samoboru obećao je i zamjenik župana Frankić.

M.K.

 
06.06.2017.

I ove godine besplatni udžbenici za samoborske osnovnoškolce

Besplatne knjige za sve

I ove godine besplatni udžbenici za samoborske osnovnoškolce

Grad Samobor je u školskoj godini 2016./2017. po prvi put osigurao besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. Taj standard se zadržava i u školskoj godini koja počinje na jesen.

Obavještavaju se roditelji kako su svi učenici koji su dobili besplatne udžbenike za tekuću školsku godinu obavezni udžbenike po završetku nastavne godine vratiti neoštećene svojim razrednicima.

Udžbenici će se vraćati u ponedjeljak i utorak, 12. i 13. lipnja.

U slučaju uništenja dužni su ih zamijeniti novima, odnosno neoštećenima. Isto tako, udžbenici koji sadrže CD, bez njega su neupotrebljivi.

Ne vraćaju se radni udžbenici u koje se upisuje, kao i radne bilježnice.

Učenici koji će u tekućoj školskoj godini polaziti program dopunskog rada te polagati popravne ispite, dodijeljene besplatne udžbenike dužni su školi vratiti po okončanju navedenih aktivnosti.

Za udžbenike koji će se dodijeliti za školsku godinu 2017./2018. roditelji će potpisati revers, čime će se obvezati na njihov povrat.

Podsjetimo kako će besplatne udžbenike, osim učenika koji pohađaju školu na samoborskom području, dobiti i svi polaznici škola u drugim jedinicama lokalne samouprave s prebivalištem na području Grada Samobora.

Velika je to promjena u odnosu na prijašnje godine, kad je Grad Samobor udžbenike sufinancirao s 300 kuna po učeniku za obitelji slabijeg socijalnog statusa.

P.A.

 
06.06.2017.

II. Međunarodna konferencija salamera i kobasičara - Pečuh, Mađarska, 21. travnja

Kreće "Dunavski put salame"

II. Međunarodna konferencija salamera i kobasičara - Pečuh, Mađarska, 21. travnja

U vrijeme održavanja III. Državne kobasijade u Pečuhu održan je i II. sastanak društava salamera i kobasičara iz šest europskih zemalja. Prvi, inicijativni i konstituirajući održan je krajem siječnja kod nas u Samoboru.

Sadržajan dnevni red obuhvatio je sva važna pitanja koja mogu unaprijediti i popularizirati rad društava, definirao ciljeve, ali i oblik organiziranja i funkcioniranja novog saveza. Za kraj je ostavljeno dovoljno vremena u kojem je prof.dr. Marko Tadić iznio prijedlog mogućeg zajedničkog projekta pod nazivom "Dunavski put salame", koji bi bio predstavljen Europi kao zajednička aktivnost društava članica Europske unije, ali i onih koji se pripremaju za ulazak. Nakon rasprave svi su sudionici s oduševljenjem prihvatili predstavljeni projekt, a za voditeljicu izabrali dr.sc. Veru Tadić, koja ima najveće međunarodno iskustvo.

Konferenciju je pripremio i vodio Dubravko Viduč, koji je izabran za prvog predsjednika i koordinatora novog saveza, a Samobor i Udruga Zlatna šajba za sjedište saveza u prvom mandatu, u trajanju od dvije godine. Tako je funkcija regionalnog lidera među salamerima i kobasičarima, koju je Zlatna šajba dugi niz godina neformalno nosila, ovim izborom i imenovanjem dobila svoju zakonsku formu.

Time je naš Samobor postao sjedište društava salamera i kobasičara iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, a kao sedma članica o svom članstvu na skupštini u svibnju odlučit će i društvo iz Slovačke.

Priznanje, čast i obaveza svim članovima udruge, ali i svim salamerima koji su godinama radili na očuvanju tradicije pravljenja salama u ovom kraju.

Robert Škiljan

 
06.06.2017.

Samoboru poticaj za energetsku obnovu zgrada

Dodijeljeno 1.952.425 kn bespovratnih sredstava

Samoboru poticaj za energetsku obnovu zgrada

Samoborski Komunalac, kao upravitelj zgrada, prijavio je četiri zgrade u Samoboru na natječaj za sufinanciranje cjelovite energetske obnove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o višestambenim zgradama u Zagorskoj ulici na brojevima 41 i 43 te u Dalmatinskoj ulici na brojevima 5 i 7.

Od prijavljenih prihvatljivih troškova u iznosu od 3.297.971 kn, odobreni ukupni prihvatljivi izdaci iznose 3.239.874 kn, od čega će Fond dodijeliti 1.952.425 kn bespovratnih sredstava, što iznosi 60,26% troška investicije.

Slijedi postupak odabira izvođača radova te banke kreditora, a početak radova na energetskoj obnovi zgrada planiran je za rujan ove godine.

P.A.

 
06.06.2017.

Javni natječaj za financiranje projekata organizacija civilnog društva

Udruge, javite se do 1. srpnja!

Javni natječaj za financiranje projekata organizacija civilnog društva

Grad Samobor raspisao je Javni natječaj za financiranje projekata organizacija civilnog društva od interesa za Grad Samobor te projekata koji se odnose na unapređenje kvalitete rada istih.

Javiti se mogu udruge koje su programski usmjerene na rad u području kulture, tehničke kulture, sporta, socijalne skrbi, zdravstva, neformalnog obrazovanja djece i mladih, skrbi o umirovljenicima te skrbi o osobama s invaliditetom. Financijsku podršku dobit će projekti koji doprinose razvoju navedenih područja ili unapređenju kvalitete njihovog rada.

Mogu se prijaviti projekti s ciljem razvoja kulturno-umjetničkog amaterizma i akcija te manifestacija koje pridonose razvitku kulturnog života, razvoja akcija i manifestacija koje promiču sport i zdravi način života, obilježavanja sportskih natjecanja i memorijala. Uz to, sufinancirat će se i organizacija smotri, izložbi i natjecanja u svrhu popularizacije tehničke kulture, akcije i manifestacije koje promiču pluralizam i razvoj civilnog društva, aktivnosti usmjerene na poticanje komunikacije s općom, ciljanom i stručnom javnosti u području socijalne skrbi i zdravstva, unapređivanje znanja i razvijanje vještina zaposlenika i volontera iz socijalne skrbi i zdravstva, te neformalnog obrazovanja djece i mladih za pružanje specifičnih socijalnih i zdravstvenih usluga.

Organizacije civilnog društva ne mogu prijaviti iste projekte, odnosno iste aktivnosti unutar projekta, ako se iste već financiraju iz Proračuna Grada Samobora ili drugih javnih izvora.

Rok za podnošenje prijedloga je 30 dana, početno s 2. lipnja, a završno s 1. srpnja. Svaka udruga može prijaviti više programa/projekata, ali za financiranje će biti odobrena prijava s najvećim brojem bodova.

Prijave se moraju odnositi na programe/projekte čije je predviđeno vrijeme realizacije od raspisivanja ovog Javnog natječaja, odnosno 2. lipnja 2017. godine, pa do 31. prosinca ove godine.

P.A.

 

Turistička zajednica grada Samobora predstavila novu kartu i city-light sa sedam biciklističkih ruta u Samoboru i njegovoj okolici

I ove godine besplatni udžbenici za samoborske osnovnoškolce

II. Međunarodna konferencija salamera i kobasičara - Pečuh, Mađarska, 21. travnja

Samoboru poticaj za energetsku obnovu zgrada

Javni natječaj za financiranje projekata organizacija civilnog društva

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002