19.11.2017.

Prijem za zlatne samoborske inovatore u gradskoj vijećnici

Tehnika kao motor razvoja

Za mlade samoborske inovatore Martina Sokolovića, Lovru Stipanovića i Josipa Oroza te njihovog mentora Ivana Vlainića, u utorak, 21. studenoga, upriličen je svečani prijem u gradskoj vijećnici, gdje su ih dočekali gradonačelnik Krešo Beljak, njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i pročelnik Juro Horvat.

Gradonačelnik Beljak čestitao je ekipi na velikom uspjehu uručivši im prigodna priznanja, uz koja slijede i novčane nagrade koje Grad Samobor dodjeljuje za ovakve iznimne rezultate, te izrazio nadu da će i nakon završenog školovanja ostati tu, jer su itekako potrebni ne samo svojem gradu, već i državi koja bi trebala prepoznati domaću pamet, kako bi konačno krenula naprijed.

- Drago mi je da, po ne znam koji put, učenici Srednje strukovne škole Samobor pod paskom mentora Vlainića osvjetljavaju obraz svoje škole i Grada Samobora. Ovo nije slučajno, jer to traje već godinama. Od srca vam čestitam i želim puno uspjeha u daljnjem radu. Uz ovakve uspjehe zagarantirana vam je budućnost ne samo u Hrvatskoj, već i inozemstvu. Nažalost, većina mladih u Hrvatskoj, pa tako i u Samoboru, gleda kako otići iz države. To je žalosno, jer samo pamet, samo vi, možete vući ovo društvo naprijed. Ne mogu to političari, pogotovo ne oni koji dobivaju poslove mimo stručnih kriterija, i dok se to ne promijeni društvo neće ići naprijed. Želim vam da nakon što završite fakultete ostanete u Hrvatskoj, ako je to ikako moguće, a možda se do tada promijeni stanje na bolje pa ćete onda vi biti pokretači hrvatskog društva – rekao je Beljak.

Na uspjehu im je čestitala i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković s porukom kako vjeruje da će i oni biti dio budućeg Malog tehnopolisa u Samoboru, projekta koji Grad Samobor razvija upravo za inovativne mlade tvrtke i ljude s idejama koji mogu unaprijediti naše gospodarstvo.

Gradskim čelnicima na čestitkama i priznanjima zahvalio je najprije mentor Ivan Vlainić, koji je naglasio kako se svaka kuna uložena u tehničku kulturu i prepoznavanje talentiranih učenika koji rade na tehnološkim inovacijama višestruko vraća ne samo sredini iz koje dolaze, već i cijelom društvu, a tehnička kultura, po svemu sudeći, može postati "Perpetuum Mobile" našega grada. Zadovoljan je Vlainić i praćenjem njihovih uspjeha od strane Grada, a veseli se i najavljenom projektu Tehnopolisa, kojeg smatra nadogradnjom svega što su do sada tijekom godina naši inovatori ostvarili.

Gradskim čelnicima u ime ekipe zahvalio je Lovro Stipanović, koji je istaknuo kako će im ovo biti dodatni poticaj i motiv da ustraju u pretvaranju budućnosti i suvremenih tehnologija u sadašnjost.

Kako smo već izvijestili, inovatorska četvorka vratila se s međunarodne izložbe inovacija IENA 2017., koja je održana u Nürnbergu, sa zlatnom medaljom za svoj projekt 3D Znanstvena podmornica i s posebnim priznanjem Korejske agencije za promociju inovacija, a Ivan Vlainić nedavno je primio i državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za izniman doprinos inovatorstvu.

Samobor već niz godina slovi kao pravi rasadnik mladih inovatora, koji se s domaćih i svjetskih izložbi redovito vraćaju s medaljama i priznanjima, a najnovije zlato samo je potvrda sjajnog rada i znanja naših učenika, studenata, škole, njihovih profesora i mentora, te suradnje sa Zajednicom tehničke kulture i Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.

R.Š.

 
19.11.2017.

Udruga Pozitiva Samobor prikuplja darove za sv. Nikolu za djecu iz Udruge Nova budućnost

Svaki dar je vrijedan

Udruga Pozitiva Samobor prikuplja darove za sv. Nikolu za djecu iz Udruge Nova budućnost

U povodu blagdana svetog Nikole članovi Udruge Pozitiva Samobor odlučili su razveseliti djecu iz Udruge za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Nova budućnost te im prirediti darivanje. Stoga pozivaju sve da svetom Nikoli pomognu sakupiti igračke, odjeću i slatkiše, kako bi u tom naumu mogao i uspjeti.

Stvari možete donijeti u prostorije Udruge Pozitiva Samobor, koje se nalaze u Šmidhenovoj 34, a radno vrijeme najpozitivnijeg ureda u gradu je sljedeće: ponedjeljak, srijeda, petak od 9.00 do 15.00 sati te utorak i četvrtak od 13.00 do 19.00 sati.

Potrebno je odvojiti samo malo stvari, vremena i ljubavi da i ovoj djeci izmamimo osmijeh na lice.

I.G.

 
19.11.2017.

Ivan Vlainić uručeno značajno državno priznanje

Ivanu Vlainiću Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, i predsjednik ZTK Zagrebačke županije, nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je visokim državnim odličjem Ivana Vlainića, koji je prije više od 20 godina počeo prenositi svoje znanje iz elektrotehnike, strojarstva i robotike na mlađe naraštaje. Stoga je to priznanje za njegov permanentan doprinos tehničkoj kulturi.

Već u prvim godinama nastavničkog rada Ivan Vlainić osniva inovatorsku sekciju u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, što u samim počecima daje velike rezultate, jer su učenici pod njegovim mentorskim vodstvom redovito osvajali nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kako se u tih dvadesetak godina njegovog volonterskog rada svaki učenik redovito vraćao s natjecanja s nekom medaljom, vrijedno je istaknuti najatraktivnija postignuća: osvajanje medalje i posebnog priznanja Ruske kozmonautske akademije Jurij Gagarin za rad Luke Bošnjakovića Gusjeničar upravljan mikrokontrolerom, zatim rad Davida Martića i Matije Lastovčića Didaktička električna gitara, koja je osvojila desetak međunarodnih zlatnih medalja i posebnih priznanja, inovaciju Cave PI Josipa Barbića i Andrijana Ostruna te inovaciju 3D znanstvena podmornica Martina Sokolovića, Josipa Oroza i Lovre Stipanovića, koja je prije nekoliko dana osvojila zlatnu medalju na izložbi inovacija IENA u Nürnbergu. Vjerojatno najpoznatiji i najeksponiraniji učenik iz "rasadnika" inovatora Ivana Vlainića zasigurno je Mate Rimac, tvorac prvog električnog superautomobila, vrijednost čije se tvrtke procjenjuje na milijardu dolara, a koji je i sam nedavno, gostujući u emisiji Nedjeljom u dva izjavio da mnogo toga u svojoj karijeri duguje svom nastavniku Vlainiću, koji ga je prepoznao i gurao u smjeru inovacija.

- Da toga nije bilo, da me on nije gurao i nagovarao da idem na natjecanja, tko zna bi li danas bilo Rimac automobila. Jako sam zahvalan na tome – rekao je Rimac.

Organizirajući rad u sklopu školskih, izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti, Ivan Vlainić nije nikada radio distinkciju između istih, već je isticao potrebu stvaranja sinergije između svih aktivnosti, kao protutežu nepravedno reducirane satnice tehničkog odgoja u osnovnoj školi prije dvadesetak godina. Budući da u Samoboru nije bilo formirano Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, Ivan Vlainić inicira njegovo osnivanje i pokreće udrugu zajedno s kolegama Feliksom Škiljanom i Marijanom Slakoperom te ostalim nastavnicima u samoborskim osnovnim i srednjim školama.

Ubrzo nakon toga prepoznat je kvalitetan rad udruge, a kao istaknuti pojedinac Ivan Vlainić je delegiran u Zajednicu tehničke kulture Grada Samobora, čiji je dugogodišnji potpredsjednik, kao i u Županijsku zajednicu, čiji je predsjednik već treći mandat te je zbog svojih kvaliteta predložen za predsjednika krovne organizacije tehničke kulture - HZTK, gdje na izbornoj skupštini uz kandidate, dotadašnjeg predsjednika akademika Antu Markotića i mrsc. Josipa Kužira, u prvom krugu biva izabran za predsjednika.

Za svoj uspješan rad u proteklih desetak godina nagrađen je brojnim odličjima, nagradama i priznanjima, od kojih vrijedi istaknuti Godišnju nagradu Grada Samobora za doprinos u području znanosti i tehničke kulture, Godišnju nagradu tehničke kulture Zagrebačke županije Rudolf Perešin, nagrade za doprinos ugledu i promociju Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, te je dobitnik Državne nagrade Faust Vrančić, koju mu je dodijelilo Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa. Inicijator je i voditelj projekta SmileInVet, u sklopu kojeg je izrađen kurikulum za predmet Pametne kuće, a njegova matična škola jedina u Republici Hrvatskoj provodi nastavu iz tog predmeta.

Damir Kosir

 
19.11.2017.

U župnoj crkvi sv. Anastazije održan 5. Samoborski tamburatorij

Sva raskoš muziciranja na tamburi

5. Samoborski tamburatorij, koji je održan u subotu, 18. studenoga u župnoj crkvi sv. Anastazije, okupio je tri sjajna tamburaška orkestra, Vokalni ansambl Samoborke, a kao solisti su nastupili Miroslav Živković i Benjamin Pregl.

Svu raskoš muziciranja na tamburi raznolikim repertoarom pokazali su Tamburaški orkestar TD Gaj pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića, slovenski Tamburaški orkester Kulturno umetniškega društva Majšperk pod ravnanjem Drage Kleina, te naš Stariji tamburaški orkestar TD Ferdo Livadić, kojim je ovaj put dirigirao Roman Gross. Samoborke su, prije završnog nastupa domaćih tamburaša, otpjevale četiri pjesme iz svog bogatog repertoara, a njihovom vrhunskom izvedbom dirigirao je Dražen Kurilovčan.

Dio repertoara svakog od izvođača bio je posvećen i Vukovaru, obzirom da se istog dana obilježavala i tužna godišnjica pada našega grada – heroja.

Publika je do zadnjeg mjesta popunila klupe u crkvi uživajući u programu koji su priredili organizatori iz TD Ferdo Livadić, a koji je suvereno vodio Drago Celizić.

Samoborski tamburatorij tako je, nakon pet godina, dobio svoju pravu formu i postao nezaobilazna manifestacija za poznavatelje i ljubitelje tamburaške glazbe.

M.K.

 

Prijem za zlatne samoborske inovatore u gradskoj vijećnici

Udruga Pozitiva Samobor prikuplja darove za sv. Nikolu za djecu iz Udruge Nova budućnost

Ivan Vlainić uručeno značajno državno priznanje

U župnoj crkvi sv. Anastazije održan 5. Samoborski tamburatorij

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002