22.04.2017.

HSS i SDP obilježili Dan planeta Zemlje i krenuli u prikupljanje potpisa za svoje kandidate na predstojećim izborima

Zeleno i crveno si baš pašu

HSS i SDP obilježili Dan planeta Zemlje i krenuli u prikupljanje potpisa za svoje kandidate na predstojećim izborima

Subotnje prijepodne 22. travnja Forum mladih SDP-a i njihovi kolege iz HSS-a iskoristili su kako bi svoje sugrađane podsjetili da se baš tog dana obilježava Dan planeta Zemlje, za sada jedinog staništa u svemiru na kojem obitava ljudska vrsta i kojemu je itekako potrebna pažnja svih njegovih stanovnika.

A kako Samoborci vole subotu provesti na svojem placu i u svojem kafiću, jer nedjeljom ih preplave Zagrepčani i ostali turisti, rado su se odazvali pozivu mladih koji su s SDP-ovog štanda dijelili platnene eko-vrećice na kojima je bio otisnut logo "Stvaram promjenu – nosim platnenu", u koje su onda mogli staviti razne zelene sadnice koje su pak svojim sugrađanima darivali samoborski HSS-ovci na svojem štandu.

Svoje mlađe kolege poduprli su gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednica samoborskog SDP-a Sanja Horvat Iveković, koji su, obzirom da je i službeno započelo prikupljanje potpisa za kandidate i liste na predstojećim lokalnim izborima, ovu priliku iskoristili za ugodan razgovor i druženje sa Samoborcima koji dijele njihov politički svjetonazor te ih zamolili za podršku ili potpis koji će im omogućiti da se kandidiraju.

Sudeći po gužvi i zanimanju za promotivne materijale koji su se dijelili na štandovima ovih stranaka, traženu podršku će i nakon dva zajednički odrađena mandata na čelu Grada Samobora od svojih sugrađana opet dobiti, jer izgleda da Samoborcima zeleno-crvena kombinacija baš paše.

M.K.

 
22.04.2017.

Članovi Gradskog odbora HDZ-a Samobor prikupljali potpise za svoje kandidate

S novim kandidatima u nove izbore

Na glavnom gradskom trgu u subotu, 22. travnja, svoj predizborni program i kandidate za predstojeće lokalne izbore predstavili su i članovi samoborske Hrvatske demokratske zajednice. Ispred štanda na kojem su se dijelili promotivni materijali stranke predsjednik GO HDZ-a Samobor Vladimir Skendrović, koji će se na ovim izborima kandidirati za mjesto gradonačelnika Grada Samobora, osobno je pozdravljao svoje sugrađane, razgovarao s njima i nadzirao kako se nižu potpisi podrške njegovoj stranci.

Znatiželjni Samoborci nisu propustili priliku da se upoznaju s novim predsjednikom samoborskog HDZ-a i programom koji im kao mogući gradonačelnik nudi, ukoliko dobije podršku većine na izborima.

Svoje prvo obećanje Skendrović je, ako se prisjetimo da je na skupštini stranke prije koji mjesec rekao da svoju kampanju neće temeljiti na omalovažavanju i blaćenju političkih protivnika, ove subote i održao. Potvrdio je to prijateljskim rukovanjem s Krešom Beljakom, koji je s koalicijskim partnerima iz SDP-a također prikupljao potpise za svoju kandidaturu.

M.K.

 
22.04.2017.

Zelena čistka očistila Vugrinščak i Anindol

Tri generacije zajedno za čišći Samobor

I petu godinu zaredom Grad Samobor uključio se u akciju Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, koja se provodi diljem Hrvatske uz Dan planeta Zemlje. U subotu, 22. travnja, na Vugrinščaku su se, u organizaciji Grada Samobora, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, samoborskog Komunalca, Turističke zajednice grada Samobora, Udruge oživljena povijest Samobor i DVD-a Samobor, okupili dobrovoljci spremni provesti prijepodne u čišćenju svojega grada.

Na livadi podno Staroga grada dočekala ih je ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović, koja im je podijelila rukavice, vreće za smeće i alate za čišćenje te ih uputila u rutu koju će ovaj put čistiti. S Vugrinščaka su krenuli prema Starom gradu, obišli staze do sv. Jurja i Anin-perivoja, gdje su prikupili otpad, pa se spustili natrag na Vugrinščak na zasluženu okrepu.

Njihovo veselje je nakon povratka bilo još i veće, jer puno smeća nije bilo, što je dokaz da samoborski Komunalac i Šumarija redovito obavljaju svoje poslove i čiste zaštićene gradske zelene oaze.

Unatoč ovogodišnjem nešto manjem odazivu Samoboraca, koji su nakon ružnog vremena i zime valjda jedva dočekali sunčanu subotu da se posvete svojim vrtovima i okućnicama, bilo je lijepo vidjeti čak tri generacije jedne od obitelji koje su sudjelovale u akciji. Zalog je to za još ljepši i čišći Samobor, ali i iskaz zajedništva, osviještenosti i želje da okoliš u kojem živimo očuvamo za buduće naraštaje.

M.K.

 
22.04.2017.

Obilježeno 25 godina obnove Bratovštine svetog Jurja

Predstavljena i vrijedna monografija

U samoborskoj Galeriji Prica obilježena je 21. travnja 25. godišnjica obnove Bratovštine svetog Jurja u Samoboru, kojom je prigodom predstavljena i monografija o radu bratovštine, od njenog osnivanja 1924. godine pa sve do današjih dana.

Okupljene članove bratovštine i njihove goste pozdravio je predsjednik Stjepan Biber, a u ime samoborskog župnika o značaju Bratovštine svetog Jurja za samoborski društveni život govorio je župni vikar vlč. Josip Čulig.

Pročelnik Juro Horvat, izaslanik samoborskog gradonačelnika, pohvalio je rad bratovštine, posebno ističući njihov nesebičan i humanitarni doprinos zajednici u kojoj žive i stalnu spremnost na pomaganje te predsjedniku Biberu uručio Zahvalnicu Grada Samobora za sve učinjeno u dosadašenjem radu.

O monografiji i njenom sadržaju govorio je njen autor Ivan Pavičić Ićo, koji je na početku naglasio da je monografija posvećena četrdesettrojici preminulih bratima te posebno, na jezičnim savjetima, zahvalio Andrei Fišer.

Prepričao je nakon toga sva poglavlja knjige, od osnivanja i početaka rada bratovštine, njenog gašenja nakon 2. svjetskog rata, obnove rada 1991. godine, te sve njene brojne aktivnosti i društveni život članova.

Naravno, najznačajniji su napori uloženi u obnovu kapele svetog Jurja, ali nisu zanemarivi ni drugi vidovi rada bratovštine, od sudjelovanja u organizaciji Samoborske salamijade, do slavlja svetog Jurja i paljenja krijesa.

U svakom slučaju, monografija Bratovština svetog Jurja vrijedan je doprinos samoborskom javnom i kulturnom životu, ali i, kak bi se reklo, "knjiga za saki dom". Nažalost, tiskano ih je samo 300 pa tko se dočepa, dočepa...

Robert Škiljan

 

HSS i SDP obilježili Dan planeta Zemlje i krenuli u prikupljanje potpisa za svoje kandidate na predstojećim izborima

Članovi Gradskog odbora HDZ-a Samobor prikupljali potpise za svoje kandidate

Zelena čistka očistila Vugrinščak i Anindol

Obilježeno 25 godina obnove Bratovštine svetog Jurja

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002