23.01.2017.

Proštenje sv. Antuna opata i krštenje Nikole Lukšića

Uspješno izlicitirani "okrača", špek i kobase

Župa Noršić Selo proslavila je proštenje svetog Antuna opata u osmini blagdana sveca, u nedjelju, 22. siječnja. Velik broj domaćih župljana, hodočasnika iz Samobora i planinara okupio se oko svetog Antuna u njegovoj kapeli na najviše naseljenom mjestu u Samoborskom gorju, selu Dragonoš. Radost svih okupljenih bila je tim veća, jer se u kapeli čuo plač malog Nikole Lukšića, koji je primio sakrament krštenja pod svečanom misom koju je predvodio vlč. Darko Banfić, župnik. Nikola je treće dijete u obitelji Ivana i Nikoline Lukšić i prava je nada za ostanak ljudi u Dragonošu, koji ima veći broj pustih kuća negoli onih stalno naseljenih.

Župnik Banfić radosno dolazi u sva mjesta, sela i zaselke župe Noršić Selo. Tako je bilo i sada. Navijestio je Božju Riječ, ohrabrio mještane i planinare te nakon mise otišao u Gostinjac sv. Bernarda na Velikom Lovniku te kasnije na Japetić u planinarski dom, blagosloviti planinare i planinarske domove u koje navraćaju planinari svaki vikend.

Na čast svetom Antunu izrečene su mnoge molitve za sreću pri blagu i gospodarstvu koje je izricao domaći puk, gorski svijet iz ovih naših prelijepih samoborskih bregova, koji su okovani snijegom i ledom već nekoliko tjedana.

Malobrojni domaći stanovnici priredili su za sve okupljene toplu okrepu, ponudivši čaj i kuhano vino nakon mise. Prošle godine obnovljen je stari običaj licitacije suhomesnatih proizvoda, "okrača" i špeka, kobasica i drugih domaćih proizvoda. Kao i prošle godine, licitaciju je vodio Ivan Reščić – Domaći iz Cerine. Licitacija je uspješno obavljena te će mesne delicije završiti kod nekoga u loncu, grahu ili repi, sezonskoj hrani u ovim zimskim mjesecima.

Radovan Librić

FOTO

- Kapela u Dragonošu bila je popunjena brojnim hodočasnicima

- Krštenje Nilole Lukšića

- Licitaciju je vodio Ivan Resčić - Domaći

 

Proštenje sv. Antuna opata i krštenje Nikole Lukšića

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002