23.04.2017.

U završnicu utrke Tour of Croatia biciklisti krenuli iz Samobora

Samobor na svjetskoj biciklističkoj karti

Već od jutarnjih sati u nedjelju, 23. travnja, zvukovi helikopterskih propelera nad Samoborom najavljivali su poseban događaj u našem gradu. Svjetska biciklistička elita, koja se u 5 etapa provezla od istoka, zapada i sjevera do juga Hrvatske, stigla je u Samobor, odakle je točno u podne s glavnog gradskog trga krenula finalna utrka za Tour of Croatia.

Prije starta s pozornice na trgu Samoborcima, brojnim Zagrepčanima i ostalim turistima koji su preplavili naš plac predstavili su se, službeno prijavljujući svoje timove za završnicu utrke, vodeći u poretku Nicola Ruffoni, zatim najbolji mladi vozač Michal Schlegel, naš Matija Kvasina, koji je nakon odustajanja Đuraseka najbolje plasirani Hrvat (18. nakon 5 etapa) te čuveni Vicenzo Nibali, koji na ovom turu juri po još jednu svoju pobjedu.

Bicikliste su, uz želje da ostvare što bolje rezultate, pozdravili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji su presijecanjem vrpce označili i start zadnje etape ove utrke.

Slike Samobora i njegove okolice otišle su tako u jednom danu u čak 177 zemalja u kojima se prati Tour of Croatia, a Samoborci su pak imali priliku vidjeti kako izgleda i koji pogon iza sebe ima vrhunski svjetski biciklizam.

M.K.

 
23.04.2017.

Slavlje na Cerini posvećeno omiljenim svecima

Za omiljene svece: Jurja i Izidora Seljaka

Mještani Cerine, njihovi prijatelji i članovi Udruge Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka proslavili su u predvečerje druge vazmene nedjelje i blagdana svetog Jurja i svetog Izidora Seljaka dvojicu svetaca koji se štuju na Cerini.

Svetom Jurju u čast podignuto je na Cerini raspelo 1976. godine, slogom tadašnjih "mejaša", koji su na Cerini imali svoje vinograde i polja. Sveti Izidor slavi se od osnivanja istoimenog društva koje je izabralo baš njega za svog zaštitnika. Misu je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić, koji rado tijekom godine slavi mise uz sve manje kapele i križeve župe Duha Svetoga u Noršić Selu. Župnik Darko, potaknut biblijskim tekstovima, u svojoj propovjedi je naglasio važnost zajedništva i vjere u svakodnevnom životu. Svi prisutni, njih četrdesetak, zadržali su se nakon misnog slavlja uz zajednički stol Udruge Ekosspiritus u Planinarskom domu Cerinski vir.

Tako se je zajedništvo euharistijskog stola produžilo na zajednički stol, koji je bio obogaćen delicijama koje su prinijeli svi koji su stigli na Cerinu. Članice Društva svetog Izidora Seljaka obukle su svoju tradicijsku odjeću i tako uzveličale slavlje na Cerini.

Radovan Librić

 
23.04.2017.

Vinogradari i vinari Samobora dobili ocjene za svoja vina

Nešto lošija godina nije utjecala na kvalitetu vina

Vinogradari i vinari Samobora dobili ocjene za svoja vina

Ponovno lijepe vijesti za samoborske vinogradare i vinare, koji su svoj rad tijekom protekle godine i berbe, pretočene u vinsku tekućinu, dolaze nakon ocjenjivanja kvalitete. Sve je provedeno na razini Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, koje je zaprimila 106 uzoraka, koji su onda bili ponuđeni na ocjenu stručnoj komisiji. Ocjenjivala su se bijela, crna, ružičasta vina i bermeti, kao posebitost u ponudi desertnih vina.

Nije bilo lako donijeti konačan sud, jer nedvojebno su vina bila zaista na zavidnoj kvalitativnoj razini.

Ocjenjivanje je bilo u domeni dvije komisije od po pet članova, na čelu kojih je bio poznati enolog Zdenko Ivanković.

- Zaista kapa dolje samoborskim vinogradarima i vinarima. Prošla godina nije bila idealna, ali uz iskustva i primjenu najnovijih agrotehničkih mjera vinari ovog samoborskog područja pokazali su veliko znanje i mogućnosti, uz veliku kvalitetu svojeg vina. Bez sumnje će se vina samoborskog vinogorja naći i među najboljima na razini županije, ali i daleko šire - rekao je Zdenko Ivanković.

Podjela nagrada i priznanja vinogradarima i vinarima udruge bit će 20 svibnja.

- Zaista možemo biti ponosni na ono što su naši članovi, ali i ostali, pokazali svojim uzorcima na ovom ocjenjivanju. Trud, višegodišnja edukacija, ali i želja da se dobije što bolji proizvod, u ovom slučaju vino, daju rezultat. Bez sumnje će vina prošlogodišnje berbe naći put do stola i biti na ponos samoborskim vinogradarima i vinarima - bio je jasan na kraju ocjenjivanja predsjednik samoborske udruge vinogradara i vinara Marijan Žganjer.

Dakle, sve je jasno. Mnogi imaju velikog razloga za slavlje, jer gotovo niti jedan uzorak od 106 pristiglih nije bio odbačen. Sve to govori u prilog konstataciji da samoborsko vinogorje malo pomalo dobiva sve značajniju ulogu na karti vinske ponude Lijepe naše.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 

U završnicu utrke Tour of Croatia biciklisti krenuli iz Samobora

Slavlje na Cerini posvećeno omiljenim svecima

Vinogradari i vinari Samobora dobili ocjene za svoja vina

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002