29.07.2017.

Javna prezentacija polaznika ovogodišnjeg izdanja Ljetne tvornice znanosti

Velika tvornica malih znanstvenika

Ljetni mjeseci tradicionalno su u Samoboru predviđeni za popularizaciju znanosti među školarcima. Sedmo izdanje Ljetne tvornice znanosti u organizaciji istoimene udruge okupilo je 35 učenika na radionicama u prostorijama Osnovne škole Samobor, a što su sve istražili, kakve su eksperimente provodili i što su sve zaključili i naučili, polaznici su prikazali na javnoj prezentaciji u subotu, 29. srpnja.

Punih sedam dana mladi su znanstvenici, u rasponu starosti od 2. osnovne do 2. srednje škole, uz pomoć svojih mentora istraživali nepoznate im kutke fizike, kemije, biologije, geologije, programiranja, robotike i drugih grana znanosti, upoznavali se sa znanstvenim metodama rada, važnosti eksperimenata i logičkog razmišljanja.

U prostorijama Osnovne škole Samobor za sve su posjetitelje, među kojima su ipak najbrojniji bili roditelji i rodbina, pripremili svoje prezentacije i spremno odgovarali na sva pitanja iz svojih znanstvenih oblasti, uz osjetnu količinu entuzijazma i ponosa učinjenim i naučenim. Na krilima tih osjećaja za nadati se da će dobar dio polaznika Ljetne tvornice znanosti pronaći svoj životni poziv upravo u nekoj od grana znanosti. Za one koji su propustili javnu prezentaciju ovogodišnje Ljetne tvornice znanosti ovaj put je otvorena opcija naknadnog upoznavanja s projektom kroz filmski zapis Enthusie Planck koji je prikazan tijekom prezentacije, a kojeg bi se trebalo moći naći na facebook profilu Ljetne tvornice.

K.S.

Predavanje o lijekovima

Ovogodišnja Ljetna tvornica znanosti osim radionica za polaznike ponudila je i predavanje za širu javnost. U utorak, 25. srpnja u Gradskoj knjižnici predavanje o kemijskim spojevima koji su promijenili medicinu održao je kemičar dr.sc. Marko Košiček. Jasno razumljivim jezikom pojasnio je svijet kompliciranih kemijskih spojeva koji su postali našom svakodnevicom u obliku lijekova. Od antibiotika do današnjih pametnih lijekova, farmakologija i kemijska znanost izmijenile su svijet i podigle kvalitetu naših života na razinu neviđenu u povijesti ljudske civilizacije. Kao poznati popularizator znanosti (emisija Treći element na HTV 3) Košiček je inače i utemeljitelj Društva za edukaciju van okvira koje se bavi edukacijom svih dobnih skupina u području kritičkog načina razmišljanja te promicanjem slobode misli, mišljenja i izražavanja.

 

Javna prezentacija polaznika ovogodišnjeg izdanja Ljetne tvornice znanosti

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002