08.06.2017.

Župan Stjepan Kožić podržao akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina"

Ni nagrade ni kazne, samo posljedice

Župan Stjepan Kožić podržao akciju

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, primio je danas Romea Ibriševića, fotografa, osnivača Udruge Zelene stope i inicijatora akcije "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina". Dosad je u sklopu ove akcije iz nacionalnih i parkova prirode izvučeno oko 15 000 auto-olupina.

- Poslovica kaže da u prirodi nema ni nagrade, ni kazne, ostaju samo posljedice. Kod nas je nekada bio narodni običaj ostaviti auto u prvom šumarku. Osobno, nikada mi nije bilo jasno zašto se po broju šasije ne nađe njegov vlasnik. Ne treba govoriti da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode - rekao je Ibrišević, koji je prvu akciju izvlačenja auto-olupina organizirao u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

- Tijekom samo jednog popodneva pronašli smo ih tridesetak - rekao je. Akcija se kasnije širila po cijeloj Hrvatskoj, a s vremenom su je podržali i poštari, koji već šest godina, jednom godišnje, izvlače auto-olupine, ali i ostali otpad iz Samoborskoga gorja. Ove je godine, u prigodi Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, u suradnji s Hrvatskom poštom, tiskana i prigodna dopisnica koju će dobiti svaki poštar u RH.

- Poštari će na dopisnicu moći upisati lokaciju na kojoj se nalaze auto-olupine i poslati je na adresu Udruge Zelene stope, a mi ćemo organizirati njihovo izvlačenje i reciklažu - rekao je Ibrišević, zahvalivši županu na prijemu.

- Obišli smo već mnoga vrata pa i ona naših ministarstava, ali razumijevanja je bilo malo. Stoga sam ugodno iznenađen vašim prijemom i podrškom koju ste nam dali. Ako zajedno izvučemo i samo jednu auto-olupinu, puno smo napravili - rekao je Ibrišević, predloživši da se u jednu u idućih akcija, baš kao što to čine i poštari, uključe i volonteri iz Zagrebačke županije.

- Zahvalni smo onima koji uklanjaju auto-olupine iz prirode. Kroz naše upravne odjele pripomagat ćemo da se ovakve akcije i dalje razvijaju. Učinit ćemo sve da budemo i njihovi promotori, da nam županija ostane "zeleni prsten" oko Grada Zagreba - rekao je župan. Dodao je, uz ostalo, da bi i država, napokon, trebala riješiti zakonsku regulativu oko zbrinjavanja otpada.

Prijemu je u ime Zagrebačke županije prisustvovao i Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

I.H.

 

Župan Stjepan Kožić podržao akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina"

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002