08.02.2017.

Zagrebačka županija podupire energetsku učinkovitost

2 milijuna kuna za zgrade javne namjene

Zagrebačka županija podupire energetsku učinkovitost

Zagrebačka županija temeljem javnog poziva dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstva gradovima i općinama na svom području za poticanje rekonstrukcije postojećih zgrada javne namjene sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2017. godine.

Zgrade javne namjene u smislu ovog poziva su zgrade javnog sektora u kojima se pružaju usluge velikom broju ljudi: zgrade upravnih i drugih tijela, tijela lokalne samouprave, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, zgrade za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica poput domova za umirovljenike te đačkih domova, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, zgrade bolnica i drugih ustanova namijenjenih zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi te zgrade namijenjene obavljanju komunalnih djelatnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji pojedini grad ili općina mogu ostvariti u istoj financijskoj godini iznosi do 500.000 kuna s PDV-om. Važno je naglasiti i da visina iznosa sredstava ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine. Tako JLS I. i II. skupine razvijenosti mogu bespovratno dobiti sredstva do 100% prihvatljivih troškova, JLS III. skupine razvijenosti mogu ostvariti potporu u iznosu do 80% vrijednosti prihvatljivih troškova, JLS IV. skupine razvijenosti do 60% vrijednosti prihvatljivih troškova, a JLS V. skupine razvijenosti do 50% prihvatljivih troškova.

- U posljednje tri godine našim gradovima i općinama temeljem ovakvog natječaja dodijelili smo ukupno 6,7 milijuna kuna i tako osigurali energetsku obnovu 20 zgrada različitih namjena, i to za 7 vrtića, 7 upravnih zgrada, 2 društvena doma, te po jedan sportski centar, školsku dvoranu, područnu školu te zgradu primarne zdravstvene zaštite – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši kako će poticanje korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem očuvanja okoliša i smanjenja potrošnje fosilnih goriva i u budućnosti biti županijski strateški prioritet.

Iz Zagrebačke županije pozivaju gradove i općine da se jave na natječaj najkasnije do 1. prosinca 2017. godine. Tekst natječaja, upute za prijavitelje, tehnički uvjeti i obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-476, broju faxa 01/6009-488 ili na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr.

Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se preporučeno s povratnicom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, uz naznaku "Poticanje EnU u JLS – NE OTVARAJ".

M.B.

 
08.02.2017.

Predstavljeno DVD izdanje dokumentarnog filma o ratnom putu 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu

Samoborski ratnici ovjekovječeni u dokumentarcu

Predstavljeno DVD izdanje dokumentarnog filma o ratnom putu 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu

Ratni put 151. samoborske brigade trajno će ostati zabilježen i u filmskom obliku. Zahvaljujući suradnji Udruge branitelja 151. brigade, producentske kuće Kaleidoskop i uz potporu Ministarstva branitelja, snimljen je dokumentarni film o djelovanju samoborskih boraca u Domovinskom ratu.

DVD izdanje dokumentarca prezentirano je zainteresiranim medijima i poslovnim partnerima u subotu, 4. veljače, u prostorijama Gostionice Dalmacija. O sadržaju filma govorili su autor Mato Šipuš te u ime Kaleidoskopa direktor i ujedno redatelj filma Nenad Vrhovčak. Istaknuli su kako im je želja bila dokumentirati ratna zbivanja kroz osobna svjedočanstva sudionika, čije su izjave većinom snimljene na lokacijama na kojima su ratovali 90-ih, te stvoriti trajni zapis koji bi mogao poslužiti i za edukaciju mlađih generacija prikazivanjem na satovima povijesti u samoborskim školama. Filmom je obuhvaćeno razdoblje od samog formiranja brigade, prvih borbenih djelovanja Samoboraca s naglaskom na preuzimanju Vojarne Taborec, čijim je oružjem opremljena hrvatska vojska, aktivnosti na zapadnoslavonskom ratištu, bitka za Motel Trokut te djelovanje 151. samoborske brigade u Oluji.

Osim u DVD obliku, film je postavljen i na Youtube pod nazivom 151. samoborska brigada u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. (https://www.youtube.com/watch?v=0ijQmMA3onA&feature=youtu.be) kako bi bio dostupan najširem krugu zainteresiranih.

I.H.

 

Zagrebačka županija podupire energetsku učinkovitost

Predstavljeno DVD izdanje dokumentarnog filma o ratnom putu 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002