02.06.2017.

Udruga Nova budućnost prvi put otvorila svoja vrata javnosti

I oni imaju pravo na bezbrižno djetinstvo

Širokih osmjeha, otvorenih srca i srdačnom doborodošlicom dočekala su nas u svojoj zajedničkoj kući djeca i njihove "tete" iz Udruge Nova budućnost, koja skrbi i zbrinjava djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U tri obiteljske kuće na području Grada Samobora zbrinuto je 28-ero djece različite dobi, od vrtićkog uzrasta pa sve do njihove 18. ili 21. godine, što ovisi o redovnom nastavku njihovog školovanja. O djeci svu brigu vodi stručan tim voditeljica, odgojiteljica i socijalnih radnica, sve u suradnji s resornim ministarstvima, centrima za socijalnu skrb i gradovima na čijim se područjima ove kuće nalaze, a koje također pružaju psihološku, savjetodavnu ili neku drugu pomoć roditeljima u potrebi.

U četvrtak, 2. lipnja, svi su se okupili u Mirnovečkoj 23 na Danu otvorenih vrata, tijekom kojeg su predstavili rad svoje udruge, organizirali kreativne radionice, sportske igre, ples i zabavu za sve štićenike i posjetitelje.

Naši mali sugrađani s posebnim veseljem dočekali su "veliku tetu" Petru Aralicu, koja ih i inače često posjećuje, daruje kolačima i druži se s njima, kao i zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković, koja pak u ime Grada Samobora brine o tome da im u kući ništa ne nedostaje. Bio je tu i njihov prijatelj i susjed policajac Stjepan Fadljević, kojem su dečki na službenu uniformu odmah zalijepili prigodnu naljepnicu i s njime popričali o važnim "muškim" stvarima.

U razgovoru s voditeljicom kuće Ivanom Bertol i tetama Ljerkom Hamonajec i Marijom Udiljak, koje brinu o 9-ero djece u Mirnovečkoj, saznali smo da im je, unatoč brizi s viših instanci, i svaka druga pomoć dobrodošla, jer djeca rastu pa im se tako i potrebe mijenjaju. A i u kući se, kao i u svakom domaćinstvu, s godinama kvare aparati, "znuca" se namještaj, potroše se kuhinjske krpe i posteljina, djeca prerastaju majice, hlače i jakne... Uglavnom, rado će primiti svaku donaciju i pomoć.

Ne sjećamo se kad su Samoborci u tome zakazali i vjerujemo da će svojim prilogom i ovoj našoj djeci omogućiti sretno i bezbrižno djetinjstvo.

M.K.

 
02.06.2017.

U Bobovici održana manifestacija Okapanje koruze u organizaciji Udruge Etno fletno

Nema kruha bez motike!

Kukuruz, koruza ili kuruza, kako god ju zvali, zdrava je žitarica koja u svim svojim oblicima i na različite načine već stoljećima hrani brojnu ljudsku i životinjsku populaciju u gotovo svim dijelovima kugle zemaljske pa tako i kod nas.

Al da bi koruza lepo narasla i da bi od nje imali svi koristi, treba se i malo pomučiti. Zato su u četvrtak, 1. lipnja, članovi Udruge Etno fletno u Bobovici, na imanju obitelji Horvat, pokazali kak se okapa koruza.

Uz familiju Horvat, članove udruge i njihove prijatelje, motike su se primili i učenici Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, koji su, osim kaj su se malo razgibali na friškom zraku, zorno naučili kaj znači ona stara i svima znana poslovica da "nema kruha bez motike".

A kaj se sve od koruze da napravit za jest kopači su, u društvu našeg gradskog pročelnika i zamjenika zagrebačkog župana Hrvoja Frankića, mogli kušati nakon kaj su svojim rukama osigurali i sljedeću jesensku berbu.

M.K.

 

Udruga Nova budućnost prvi put otvorila svoja vrata javnosti

U Bobovici održana manifestacija Okapanje koruze u organizaciji Udruge Etno fletno

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002