27.03.2017.

Ljubičasti dan u Bregani

Doprinos plemenitoj akciji za oboljele od epilepsije

Ljubičasti dan u Bregani

Doprinos plemenitoj akciji za oboljele od epilepsije

Djelatnici OŠ Milana Langa iz Bregane su u nedjelju, 26. ožujka, na prigodan način obilježili tzv. Ljubičasti dan. Nedjeljno jutro iskoristili su za boravak na otvorenom - obukli su ljubičaste majice te na školskom igralištu (a kasnije i u dvorani) odigrali nekoliko odbojkaških setova. Naglasak u sportskom nadmetanju ovaj puta nije bio stavljen na rezultat, već na lijepo druženje i sudjelovanje u akciji javne podrške oboljelima od epilepsije. Langovci su, kao i mnogo puta do sada, dali svoj doprinos jednoj plemenitoj akciji.

I.M.

 
27.03.2017.

Samobor ugasio svijetla na jedan sat za planet Zemlju

Gradska uprava ostala u mraku

Samobor ugasio svijetla na jedan sat za planet Zemlju

U subotu, 25. ožujka, u globalnu akciju "Sat za planet Zemlju" uključili su se i Grad Samobor, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Turistička zajednica grada Samobora i samoborski Komunalac, gašenjem svjetla od 20,30 do 21,30 sati na zgradi Gradske uprave u Samoboru. Akciji gašenja svjetla pridružili su se i mnogi stanovnici u svojim domovima te institucije i tvrtke.

Sedamdesetak hrvatskih gradova u subotu je u 20,30 sati isključilo rasvjetu znamenitosti i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica, dajući tako doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju", koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode organizirala radi velikog problema današnjice – klimatskih promjena.

Cilj akcije "Sat za planet Zemlju" je da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja i upozori na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca kako bismo očuvali naš (jedini) planet, a ne ušteda električne energije u tom jednom satu isključivanja.

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju "Sat za planet Zemlju" pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu, u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Ove godine s područja Zagrebačke županije u akciju se se uključili, osim Grada Samobora, i gradovi Ivanić-Grad i Jastrebarsko.

M.G.

 

Ljubičasti dan u Bregani

Samobor ugasio svijetla na jedan sat za planet Zemlju

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002