31.05.2018.

Svečano otvoren obnovljeni Društveni dom u Strmcu

Više nego potrebna rekonstrukcija

Svečano otvoren obnovljeni Društveni dom u Strmcu

U utorak, 29. svibnja, održano je svečano otvorenje novoobnovljenog Društvenog doma Strmec. Svečanosti otvorenja obnovljenog objekta prisustvovali su gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, zamjenica Marija Hršak, predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak, potpredsjednici Gradskog vijeća Gabrijel Deak i Ivana Bertović, članovi Gradskog vijeća, vijećnici županijske skupštine Zagrebačke županije, predstavnici Turističke zajednice Svete Nedelje i Svenkom-a, predsjednici mjesnih odbora s područja grada, kao i predsjednici i predstavnici udruga s područja Strmca. Radove rekonstrukcije Društvenog doma Strmec izvelo je poduzeće Kala iz Cernika, a obuhvatili su izvođenje građevinsko-obrtničkih, elektroinstalacijskih i strojarskih radova, radove na odvodnji i vodovodu te ugradnju nove audio-vizualne opreme. Ugovorena vrijednost radova iznosi 2.878.352 kuna.

Gradonačelnik Dario Zurovec pozdravio je sve nazočne te iskazao zadovoljstvo završetkom obnove Društvenog doma Strmec. Ono je bilo neophodno za daljnji rad udruga, kao i za korištenje objekta u društveno-kulturne svrhe. Tom prilikom zahvalio je i bivšoj izvršnoj vlasti koja je inzistirala na obnovi ovog objekta, s obzirom da se od 1945. godine nije izveo niti jedan veći rekonstrukcijski zahvat. Također je istaknuo kako su u tijeku pregovori s osnivačem škola, Zagrebačkom županijom, te se intenzivno radi na projektu izgradnje nove škole u Strmcu.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Gradskog vijeća Gabrijel Deak pohvalivši izvedene radove i novi izgled Društvenog doma te istaknuo kako se nada da će se od sada objekt zaista koristiti u društvene svrhe tokom cijele godine. Predsjednik Mjesnog odbora Strmec Ivo Franceković zahvalio je svim prisutnima na dolasku te istaknuo kako je rekonstrukcija ovog objekta bila i više nego potrebna. Ukazao je na razvoj dijaloga između građana i Mjesnog odbora kao neophodnu radnju za daljnji razvoj mjesta te istaknuo kako je Mjesni odbor dostupan svim građanima za bilo koji upit, prijedlog ili kritiku, te u tom kontekstu najavio i Otvorena vrata odbora koja će se održavati jednom tjedno u Društvenom domu Strmec, gdje će građani moći i osobno razgovarati s predstavnicima i članovima odbora te dobiti konkretne odgovore na svoja pitanja.

Prigodni glazbeni i kulturno-umjetnički program izveli su Vokalni ansambl Domenike, KUD Strmec i Glazbeni studio Hriberski.

A.B.B.

 
31.05.2018.

Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje

Svetonedeljske udruge čekaju novac

Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje održanoj 30. svibnja uglavnom su uz pohvale jednoglasno usvojena izvješća o izvršenju programa i financijska izvješća gradskih tvrtki, zajednica i udruga za 2017. godinu.

Ipak, vijećnici HDZ-a bili su suzdržani prema godišnjem izvješću o izvršenju Proračuna grada za prošlu godinu, uz obrazloženje da nisu izvršeni planirani poslovi u gradnji objekata i održavanju komunalne infrastrukture, primarne zdravstvene zaštite i javnih potreba u sportu, a višak od čak 22 milijuna kuna ostao je neutrošen, što usporava razvoja Grada.

Pročelnica Biserka Delač pojasnila je da je jednim dijelom razlog tomu to što su se neki natječaji za kapitalnu izgradnju morali poništiti zbog krive procjene pa su se odužili postupci javne nabave i nije došlo do realizacije planiranih projekata. Lanjski je proračun, planiran s 89 milijuna, a ostvaren s 86 milijuna kuna, od čega je i nadalje najveći gradski prihod od poreza i prireza na dohodak i iznosi 59 milijuna kuna. Iako se taj prihod lani smanjio za 3 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu, vladinim kompenzacijskim mjerama Grad je prihodovao skoro 7 i pol milijuna kuna.

Međutim, vijećnici su bili jednoglasni u tome da se za sada ne odlučuje kako će se raspodijeliti višak od 22 milijuna kuna koji je ostao iz prošle godine, već će to biti riješeno rebalansom proračuna. Nije najavljeno kada.

Jednoglasno i gotovo bez rasprave ali uz pohvale, prihvaćena su izvješća Dječjeg vrtića Slavuj, Gradskog društva Crvenog križa Samobor, Zajednice kulturno – umjetničkih udruga i Udruge umirovljenika.

Direktor trgovačkog društva Svenkom d.o.o. Dalibor Jakopec naglasio je da ova tvrtka već treću godinu ima trend rasta od tridesetak posto, zbog širenja djelatnosti i povećanja poslova, a zaposlili su i 2 nova djelatnika te godinu završili u pozitivi. Direktor je naglasio i dobru suradnju s Gradom i kvalitetnu komunikaciju s građanima, a Marku Kresonji (SDP) odgovorio je da, nažalost, parkiraju vozila i radne strojeve Svenkoma kod zaposlenika iz sigurnosnih razloga, dok ne riješe problem skladišta i sigurnog parkiranja u bivšem Stočaru. I Svenkom je dobio pohvale za rad.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Ivica Petravić apelirao je na vijećnike i gradske dužnosnike da odobre dodatno zapošljavanje 3 profesionalna vatrogasca (uz sadašnjih 4), kako bi se uspostavilo 24-satno dežurstvo. Obrazložio je to znatnim povećanjem požara i intervencija vatrogasaca zbog porasta broja stanovnika i širenja gospodarskih djelatnosti. Istaknuo je i nužnost nabavke jednog kemijskog vozila, zbog velikog broja benzinskih postaja i drugih tvrtki koje drže opasne kemikalije. Predložio je i da se Vatrogasni centar smjestiti na pogodnu lokaciju za izlazak na autoput.

Više je pitanja postavljeno predsjedniku Sportske zajednice Zoranu Žitkoviću. Marku Kresonji odgovorio je da je tajnik izabran, ali još nije u Gradu njegov izbor potvrđen. To je zasmetalo Damira Halužana, koji je naglasio da bi Sportska zajednica trebala samostalno, bez miješanja "sa strane" donositi odluke. Ivica Vojvodić predložio je da bi sportske udruge trebale uz gradska sredstva, naći i druge izvore financiranja, a gradonačelnika Darija Zurovca zanimalo je zašto Sportska zajednica još nije promijenila podatke, nakon što je Dubravko Šeketa dao ostavku na članstvo u Izvršnom odboru i na svim drugim dužnostima u sportu. Žitković je odgovorio da su podnijeli zahtjev za promjenom no čekaju odgovor Ureda za udruge.

Nakon obrazloženja da su se na natječaj za održavanje nerazvrstanih cesta u Gradu Svetoj Nedelji za razdoblje do 31. svibnja 2020. godine javila dva ponuđača, Hvar d.o.o. i obrt Vrančić, vijećnici su odabrali financijski povoljniju ponudu obrta Vrančić, koji je i do sada obavljao taj posao.

Vijećnici su trgovačkom društvu Vodoopskrba i odvodnja odobrili pravo služnosti izgradnje i održavanja vodovodne mreže u Odvojku ulice Habdelići.

Na kraju je, na prijedlog Vladimira Tuwega, predsjednika Upravnog vijeća DV Slavuj, jednoglasno za ravnateljicu vrtića ponovno izabrana Gordana Supanc.

Aktualni sat

Marku Kresonji (SDP), nezadovoljnom lošim označavanjem prekopa, gradonačelnik je obećao da će se na to više pripaziti te dodao da su česti i slučajevi krađe znakova. Na upite više vijećnika, gradonačelnik je rekao da je Grad prijavio građevinskoj inspekciji ilegalno postavljanje bazne stanice u Orešju, a prihvatio je i prijedlog Damira Halužana da se i poljoprivrednom inspektoru prijavi ilegalno nasipanje puta prema toj baznoj stanici na poljoprivrednom zemljištu.

Jozu Vrdoljaka (HDZ) zasmetalo je postavljanje logotipa crkve na kante za otpad te je tražio da se uredi autobusna stanica u Brezju, što je gradonačelnik obećao da će biti u roku od mjesec dana.

Na upit Ivane Bertović (NL Drage Prahina) o kašnjenju financiranja za udruge branitelja, gradonačelnik je rekao da će to biti riješeno sljedeći tjedan, kao i za udruge u sportu, što je pitao Marijan Vojvodić (HDZ) i za sredstva za Udrugu umirovljenika, za koja se interesirao Goran Kanižaj (HDZ).

Damira Halužana zanimalo je koliko se udruga prijavilo Gradu za zajedničko vođenje knjigovodstva, a gradonačelnik je odgovor da se do sada prijavilo dvadesetak od 55 udruga.

Gradonačelnik je podržao prijedlog Dragutina Vinovrški Penteka da treba što prije iz sigurnosnih razloga ograditi vodocrpilište u Strmcu.

D.K.

 
31.05.2018.

Nakon završetka roka za prikupljanje potpisa za referendum oglasili se organizatori

Narod odlučio tužiti i Samobor

Nakon završetka roka za prikupljanje potpisa za referendum oglasili se organizatori

Vodstvo Građanske inicijative Narod odlučuje pohvalilo se da je prikupilo dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Točan broj prikupljenih potpisa tijekom dva tjedna prikupljanja nisu objavili, ali tvrde da je veći od potrebnih gotovo 375.000. No, osim te informacije, na konferenciji za medije zanimljiva je bila i izjava o pokretanju ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora koji su, kako tvrde iz Građanske inicijative Narod odlučuje, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma. Osim toga, gradove Zagreb, Osijek i Rijeku tužit će zbog naplaćivanja poreza na referendum, tj. o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima.

Kako su prenijeli pojedini portali, koordinator građanske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot rekao je kako od ministra uprave Lovre Kušćevića traže da se izjasni što je napravio po pitanju situacije u gradovima koje inicijativa namjerava tužiti, dakle i u slučaju Samobora, s obzirom na to da u zakonskim rješenjima nadzorno tijelo treba reagirati i poslati nadzor te ispitati protuustavnost i protuzakonitost tih gradova.

Očekuje se reakcija iz Ministarstva uprave, ali i Ustavnog suda po pitanju ocjene ustavnosti samog referendumskog pitanja te predloženih pojedinih rješenja, osobito onih koja se odnose na izbor pripadnika nacionalnih manjina.

Oglasili su se i iz druge inicijative, Istina o Istanbulskoj, koja je prikupljala potpise za referendum na kojem bi tražili poništenje u Saboru usvojene Istanbulske konvencije. Oni su objavili da su prikupili 371.821 potpis građana što znači da im nedostaje nekoliko tisuća potpisa, ali kažu kako još prikupljaju liste i broje potpise. Zanimljivo je da su i oni najavili podnošenje kaznene prijave protiv nekoliko gradova i općina, među kojima je i Samobor, navodeći kako im je u njima bilo onemogućeno prikupljanje potpisa.

I.H.

 

Svečano otvoren obnovljeni Društveni dom u Strmcu

Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje

Nakon završetka roka za prikupljanje potpisa za referendum oglasili se organizatori

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002