23.02.2018.

Predavanje Nikole Horvata o sudjelovanju na Pacific Crest Trailu

Na to nitko ne može biti spreman

Nikola Horvat prvi je Hrvat koji je savladao pješačku rutu od Meksika do Kanade pod nazivom Pacific Crest Trail, dugačku gotovo 4300 kilometra. Svoja iskustva i priče nakon 163 dana provedenih u divljini Sjedinjenih Američkih Država, opisao je u knjizi "Barinški Epitaf: priča s Pacific Crest Traila", koju je 22. veljače predstavio u samoborskoj knjižnici.

Predavanje je potkrijepio i video zapisima, pa su Samoborci imali prilike čuti i vidjeti film u kojemu progovara o problemima osobne i emotivne prirode, s kojima se susreo na putu, o fizičkoj boli te o ekstremnim vremenskim uvjetima koji su ga pratili pri ovoj avanturi.

Godišnje na ovaj put krene 2500 ljudi, ali samo 15 posto njih uspije doći do kraja. Za to je potrebna fizička, ali i psihička snaga.

- Psihički se je nemoguće pripremiti. Čovjek nikad nije dovoljno spreman na ono na što će naići na putu... Svi izazovi, vremenske neprilike, obiteljska situacija, pa i životinje, glad i žeđ nepredvidljivi su – govori Nikola, dodajući kako je na put krenuo tražeći sebe. – Kreneš tražiti nešto unutar sebe, da se ostvariš na neki način i onda se malo po malo na kraju nađeš na putu koji nadilazi i tebe i sve ono što si prije mislio - istaknuo je.

D.R.

 
23.02.2018.

Zbog velikog snijega aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Samobora

Najvažnije je pomoći stanovništvu

Zbog velikog snijega aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Samobora

Načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec upoznao je predstavnike nadležnih službi sa situacijom na terenu koja je iznimno zahtjevna, osobito u brdskim predjelima, a sve službe samoborskog Komunalca i kooperanata su na terenu.

Naime, snijeg neumorno pada te je otežano prometovanje u cijelom gradu, a u brdskim područjima prometnice su gotovo neprohodne. Slijedom toga, u pomoć samoborskom Komunalcu je pristigla i "freza" iz Grada Zagreba.

- Prioritet je sigurnost građana. Iz tog razloga aktiviraju se gradske službe, mjesni odbori i Crveni križ, koji će se u najkraćem roku organizirati kako bi podijelili pomoć ugroženom stanovništvu u udaljenim područjima - naglašava Stanec.

Što se tiče opskrbe električnom energijom, stanje je za sada uredno, no nadležne su službe reagirati u slučaju potrebe.

Važno je napomenuti da samoborski Komunalac i njegovi kooperanti imaju usvojen plan djelovanja kojim se osigurava maksimalna učinkovitost te kako se, osim u iznimnim slučajevima, ne može reagirati po pojedinačnim zahtjevima građana.

U stanju pripravnosti su sve službe gradskog Stožera, MUP, Crveni križ i vatrogasci te će se Stožer ponovno sastati ukoliko se za tim ukaže potreba.

P.A.

 

Predavanje Nikole Horvata o sudjelovanju na Pacific Crest Trailu

Zbog velikog snijega aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002