10.08.2018.

Obilazak područja Pounja na kojem je 151. samoborska brigada ratovala u Oluji

Zahvalnost stanovnika i obitelji

I ove godine članovi Udruge branitelja 151. samoborske brigade, njihovi prijatelji i članovi obitelji obišli su područje Pounja na kojem je samoborska brigada ratovala tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine.

I nakon 23 godine obilazak prve crte bojišnice izazvao je brojne uspomene i bolno prisjećanje na poginule suborce. Kako nam je rekao predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj, veliki autobus sa 75 članova na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja krenuo je prema Pounju i prvo stigao u Hrvatsku Kostajnicu. Tu ih je dočekao načelnik općine Dalibor Bišćan te su zajedno položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a potom nazočili misi za poginule, prerano umrle i bolesne branitelje u franjevačkom samostanu svetog Antuna Padovanskog koju je predvodio pater Stjepan, a prigodnim riječima obratio se umirovljeni general Rudi Stipčić.

Predsjednik Udruge istaknuo je kako su mnogi prvi put došli u Hrvatsku Kostajnicu nakon ratnih operacija pa su branitelji i članovi obitelji pripadnika brigade bili oduševljeni dobrodošlicom i druženjem s tamošnjim građanima. Najavio je Jedvaj da će nastojati čvršće se povezati, jer i ubuduće planiraju 6. kolovoza, na dan kada su 1995. ušli u taj gradić donijevši mu ponovno slobodu, dolaziti u obilazak i odavati počast poginulima.

Sljedeća postaja puta bila je Banska Struga gdje je također položen vijenac, zapaljene svijeće i odana počast poginulim policajcima iz Samobora i Svete Nedelje Branku Vuku, Davoru Vukasu, Marijanu Parlovu i Dragi Matijeviću, koji su svoj život na oltar Domovine dali na samo Aninovo 1991. godine. Prigodne riječi kod kapelice izrekao je brigadir Josip Mahović, a kod spomen ploče predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e Marijan Habljak. I tu predsjednik Udruge branitelja 151. brigade ističe posebnu povezanost s preostalim stanovnicima, koji su desetljećima trpjeli ugnjetavanja pa im Oluja i dolazak hrvatskih ratnika ima posebno značenje.

Nakon toga slijedio je Dvor na Uni u kojem je položen vijenac i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima, pripadnicima 151. brigade Zdravku Babojeliću i Predragu Golubiću, uz pjevanje himne i izricanje molitve za njihov vječni spokoj. Predsjednik Udruge branitelja 151. brigade Rudolf Jedvaj ističe kako je poseban osjećaj doći do spomenika poginulima, pristupiti im ponizno i uz suosjećanje s njihovim obiteljima. Dodaje kako je ovaj obilazak bio poseban i za mnoge članove obitelji koji su iskazivali zahvalnost što im je omogućeno da na taj način vide dio povijesti ratnog puta brigade.

Nakon odavanja počasti, polaganja vijenaca i paljenje svijeća duž linije ratnog puta brigade, priređen je odmor uz lijepo druženje i ručak u poznatom restoranu Djed u Hrvatskoj Kostajnici. Po povratku u Samobor sudionici obilaska pridružili su se procesiji i svečanoj misi za Domovinu i poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u župnoj crkvi svete Anastazije, koje je predvodio samoborski župnik Davor Štuljan.

Predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj najavio je da će 1. listopada biti organizirano hodočašće u Mariju Bistricu, a nakon toga krajem listopada slijedi i tradicionalan obilazak novljanskog ratišta i odavanje počasti poginulim pripadnicima brigade 1991. godine. Tradicionalno će se velik broj stanovnika Samobora i Svete Nedelje 18. studenoga obići i Škabrnju.

M.Š.

Foto: Udruga branitelja 151. samoborske brigade

 
10.08.2018.

Natječaj za javna priznanja Grada Samobora

Predlažite do 17. kolovoza

Natječaj za javna priznanja Grada Samobora

Podsjećamo da je raspisan Natječaj za javna priznanja Grada Samobora. Iako je sezona godišnjih odmora na vrhuncu, neke aktivnosti ne mogu čekati jesen, a odnosi se to i na ovaj natječaj koji traje do 17. kolovoza.

Dan Grada Samobora obilježit će se i ove godine treće subote u listopadu, a tom prilikom dodijelit će se i javna priznanja Grada Samobora istaknutim građanima i ostalima koji su na poseban način doprinijeli razvoju grada.

Svi koji žele mogu predložiti kandidate za Povelju počasnog građanina, Nagradu za životno djelo i Nagradu Grada Samobora. Uz to, gradonačelnik Grada Samobora dodijelit će tom prigodom i Plakete Grada Samobora.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja podnosi se u pisanom obliku, objavljen je u Glasniku Samobora i Svete Nedelje od 20. srpnja, a koji su kriteriji i što sve treba sadržavati pravovaljana prijava može se vidjeti i na www.samobor.hr.

M.Š.

Foto: arhiva Glasnika SSN

 
10.08.2018.

Poziv Zagrebačke županije gradovima i općinama

Milijun kuna za nove katastarske izmjere

Poziv Zagrebačke županije gradovima i općinama

Zagrebačka županija uputila je gradovima i općinama na svom području javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere katastarskih općina na području Zagrebačke županije. Za tu namjenu Zagrebačka županija je osigurala milijun kuna, a javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga 2018. godine.

Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2018. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve gradove i općine na svom području da svoje prijave dostave najkasnije do 30. studenoga 2018. godine. Tekst javnog poziva i obrazac za prijavu nalaze se na službenoj stranici www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša na broj telefona 01/6311-767.

Prijava zajedno s traženom dokumentacijom dostavlja se poštom preporučeno na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, s naznakom „Prijava za financiranje programa/projekata izrade nove katastarske izmjere katastarskih općina na području Zagrebačke županije“, osobno na navedenu adresi u pisarnici na 6. katu ili e-mailom na adresu: v.pavlinovac@zagrebacka-zupanija.hr, pri čemu je potrebno skenirati obrazac za prijavu s pečatom i potpisom ovlaštene osobe i sve potrebne prateće priloge.

M.M.

 

Obilazak područja Pounja na kojem je 151. samoborska brigada ratovala u Oluji

Natječaj za javna priznanja Grada Samobora

Poziv Zagrebačke županije gradovima i općinama

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002