27.02.2018.

U Zagrebačkoj županiji potpisan ugovor o financiranju civilne zaštite

3,7 milijuna kuna za civilnu zaštitu

U Zagrebačkoj županiji potpisan ugovor o financiranju civilne zaštite

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 3.762.000 kuna.

- Priroda vašeg posla je takva da često spašavajući tuđi život neminovno riskirate vlastiti. No, ako su vam osigurani pristojni resursi s kojima možete nabaviti sigurniju opremu, vozila i polaziti edukacije, onda je taj rizik znatno manji - rekao je župan Kožić čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan.

- Sve ekstremnije vremenske prilike, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, od vas zahtijevaju više intervencija, stoga su i sredstva u odnosu na prethodnu godinu povećana za 800.000 kuna - istaknuo je župan Kožić zahvalivši operativnim snagama na akcijama poduzetim proteklih dana na području Žumberka, gdje je zbog velikih snježnih nanosa otežan pristup kućanstvima.

Tako će Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 3.547.000 kuna, koje su dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Sredstva u iznosu od 80.000 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja za stanicu Samobor osigurano je 70.000 kuna i za stanicu Zagreb 40.000 kuna. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, i to u iznosu 25.000 kuna.

- Neprestanim ulaganjem u vatrogastvo, posebno kroz nabavu novih vozila i opreme, Zagrebačka županija podignula je našu operabilnost na znatno višu razinu - izjavio je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, dodavši da ga posebno veseli što su potrebu za ulaganjem u sustav civilne zaštite prepoznali i gradonačelnici i načelnici.

- Zagrebačka županija među rijetkim je županijama u Hrvatskoj koja intervencije na svom području odrađuje sama i k tome još dobar dio svojih ljudskih i materijalnih resursa daje drugima. Tome najbolje svjedoče operativci na dislokacijama prilikom ljetnih požara i sezona poplava - rekao je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda Zagreb Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, na sjećanje kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine.

M.B.

 
27.02.2018.

Dječji forum grada Samobora započeo sa svojim aktivnostima

Socijalne vještine steći već u mladosti

Osnovan krajem prošle godine, sa svrhom da već od ranih godina učenici samoborskih osnovnih škola počinju svladavati socijalne vještine i aktivno sudjelovati u životu grada u interakciji sa svojim starijim kolegama i sugrađanima, Dječji forum grada Samobora započeo je s aktivnostima koje će im u tome biti od velike koristi.

Tim povodom je u prostoru "Pop Up" kina na Autobusnom kolodvoru u Samoboru u srijedu, 28. veljače, organizirano prvo druženje predstavnika vijeća učenika osmih razreda samoborskih osnovnih škola, tijekom kojeg su se učenici najprije i međusobno upoznali, a zatim kroz kreativnu radionicu poslušali i prigodno predavanje magistre socijalne psihologije Sonje Jarebice.

Svoje mlade sugrađane pozdravile su, uz voditeljicu Dječjeg foruma Bernardicu Petravić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, poželjevši im uspjeh u radu, uz poruku da svoje ideje i kreativnost pokušaju što bolje uobličiti i prezentirati, jer će ih Grad Samobor u njihovim nastojanjima i realizaciji svakako podržati, a potreban prostor osiguran im je u centru za mlade Bunker, u koji su uvijek dobrodošli.

Upravo tome namijenjene su ovakve radionice i predavanja, pri čemu im je Sonja Jarebica kroz temu Mala škola socijalnih vještina, kojom su se prvo pozabavili naši osmaši i dio njihovih starijih kolegica i kolega, istaknula najvažnije značajke kojima mogu ostvariti ne samo svoje želje, već i samouvjereno zakročiti u svijet odraslih i odgovornih građana, a to su samopouzdanje, upornost, prijateljstvo, međusobna suradnja i druge socijalne osobine koje bi, u vremenu u kojem živimo, trebale krasiti mlade ljude željne osobnog i društvenog napretka.

Predstavnici naših osmaša, među kojima nisu bili samo oni iz Svetog Martina pod Okićem, vjerojatno radi vremenskih neprilika, stečena iskustva će kroz učenička vijeća prenijeti dalje kolegama i nastavnicima u svojim školama.

M.K.

 

U Zagrebačkoj županiji potpisan ugovor o financiranju civilne zaštite

Dječji forum grada Samobora započeo sa svojim aktivnostima

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002