16.02.2018.

Poduzetnički centar Samobor poziva obrtnike i poduzetnike na seminar "EU fondovi – izazov i prilika"

Prijavite se do 22. veljače

Poduzetnički centar Samobor poziva obrtnike i poduzetnike na seminar

Poduzetnički centar Samobor d.o.o., uz sufinanciranje Zagrebačke županije i Grada Samobora, te u suradnji s Udruženjem obrtnika Samobor, u ciklusu edukacije iz programa "Potpora poduzetničkim potpornim institucijama i udruženjima obrtnika u Zagrebačkoj županiji" organizira seminar "EU fondovi – izazov i prilika".

Seminar će se održati u petak, 23. veljače 2018. od 10.00 do 13.00 sati u gradskoj vijećnici Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5 u Samoboru.

Svrha seminara je sustavno predstaviti i analizirati mogućnosti poduzetnika za dobivanje bespovratnih sredstava te pružiti uvid u tražene preduvjete, kako bi mogli samostalno prepoznati prilike iz EU fondova za unapređenje poslovanja, a namijenjen je svim poduzetnicima, inovatorima, mladim poduzetnicima, ženama poduzetnicima, umjetničkim i tradicijskim obrtima i poljoprivrednim gospodarstvima koji planiraju investicijske projekte u raznim sektorima, ali i svima drugima koji žele steći korisna i praktična znanja o EU fondovima.

Predavačica Anita Herceg Visić, samostalna konzultantica na pripremi i provedbi projekata vezanih za malo i srednje poduzetništvo, specijalizirana za vođenje projekata u sektoru podrške mikro, malim i srednjim poduzećima u različitim djelatnostima, predstavit će nacionalni i ostale programe EU za mala i srednja poduzeća, Program ruralnog razvoja te aktualne i najavljene natječaje.

Rok prijave je 22. veljače 2018. Prijava je moguća putem prijavnice dostupne na www.pcsamobor.hr, a kotizacija u iznosu 100,00 kn uplaćuje se na račun PCS-a: Poduzetnički centar Samobor, HR 2925000091101066132, ADDIKO BANK d.d., s naznakom: seminar EU FONDOVI, uz poziv na broj: HR00/OIB tvrtke.

Za sva pitanja i dodatne informacije, kao i za prijave na edukacije, kontaktirajte putem maila renata@pcsamobor.hr ili na brojeve telefona 01/3336-830, 091/3325 348 ili posjetite mrežnu stranicu www.pcsamobor.hr.

R.R.

 
16.02.2018.

Upozorenje za vozače

U ponedjeljak otežano kroz Perkovčevu

Upozorenje za vozače

Iz Turističke zajednice grada Samobora ponovno mole vozače za razumijevanje i oprez, jer u ponedjeljak, 19. veljače, u periodu od 8 do 15 sati uklanjat će se fašnička vrata u Perkovčevoj ulici.

Radi potrebnih radova povremeno će se zaustavljati promet u dijelu Perkovčeve ulice, stoga mole vozače za malo strpljenja dok se vrata ne skinu, a promet normalizira.

I.K.

 
16.02.2018.

Nova inicijativa JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Zaštita prirodnih retencija

Nova inicijativa JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Skupština Zagrebačke županije donijela je 15. veljače, na inicijativu Upravnog vijeća Javne ustanove Zeleni prsten, Odluku o proglašenju 2018. i 2019. godine "Godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji".

Prirodne retencije su prirodna područja koja za vrijeme velikih voda i velikih količina padalina preuzimaju višak vode te na taj način štite okolna, osobito naseljena područja. To su područja izuzetno velike biološke raznolikosti i rijetkih staništa o kojima ovise ugrožene vrste. U Zagrebačkoj županiji to su Odransko polje, Turopoljski lug, šuma Žutica, Sava kod Hruščice i Posebni ornitološki rezervat Sava-Strmec.

Ž.Š.

FOTO: Sava Strmec

 
16.02.2018.

Putopisno predavanje Borisa Rukavine u Gradskoj knjižnici

Euroazijske priče i jedna afrička

Putopisno predavanje Borisa Rukavine u Gradskoj knjižnici

Nakon brojnih putovanja, Kristina i Boris Rukavina, koji već više od dva desetljećima na motorima obilaze svijet, svoja su iskustva i dojmove s putovanja dalekom Azijom i dijelom Afrike objavili u dvotomnom tiskanom izdanju naslova Euroazijske priče i jedna afrička.

Uz prigodno putopisno predavanje, snimljene materijale i fotografije, u četvrtak, 15. veljače, predstavili su u Gradskoj knjižnici i brojnim Samoborcima, koji će detaljnije više o doživljajima para Rukavina tijekom ovog putovanja moći doznati iz njihovih knjiga.

Lijepe priče, susreti s ljudima i detalji iz života u nama dalekim i egzotičnim zemaljama, koje su opisali u knjigama, dobar su izbor literature za sve ljubitelje putopisa za ove hladne zimske dane.

M.K.

 
16.02.2018.

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Bez dogovora o raspisivanju javnih natječaja i poziva

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Na prijedlogu dnevnog reda bili su programi razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova. Na temelju spomenutih programa raspisuju se natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama. Obzirom da se vladajuća većina u predstavničkom tijelu (HDZ, HSU, HSLS i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i izvršna vlast nisu uspjeli usuglasiti oko načina provedbe programa, spomenute točke župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS) povukao je s dnevnog reda. Prijepor je nastao oko načina provedbe programa. Naime, dugi niz godina odluku o provedbi programa donosio je župan, a sada koalicija HDZ-a, HSU-a, HSLS-a i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti inzistira da o tome odlučuje predstavničko tijelo, dok izvršna vlast smatra da to nije u skladu sa Zakonu o područnoj i lokalnoj samoupravi.

- Glavna točka prijepora je intencija trenutno vladajuće većine da derogira ovlasti župana – izjavio je Mihael Zmajlović (SDP). Župan Kožić izrazio je žaljenje što će se zbog nemogućnosti postizanja dogovora odgoditi raspisivanje natječaja.

- Siguran sam da će korisnici biti izrazito nezadovoljni, ako će se natječaji raspisati u drugoj polovici godine – poručio je Kožić. Damir Tomljenović (HDZ) rekao je da su se i prije neki natječaji raspisivali u svibnju.

S dnevnog reda Kožić je skinuo i prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije mora se transformirati u javnu ustanovu. Većina u Skupštini predložila je, pozivajući se na Zakon o ustanovama, niz amandmana kojim se čitav niz prava i dužnosti župana prebacuju na Županijsku skupštinu. Kožić je pojasnio da je njegov prijedlog odluke napravljen na temelju prijedloga kojeg je izradila Koordinacija direktora svih regionalnih agencija u Hrvatskoj i koja je usuglašena s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

- Takva je odluka donesena i u Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji, u kojoj je na vlasti HDZ, pa ne vidim razloga da druga pravila vrijede u Zagrebačkoj županiji – pojasnio je Kožić.

Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2017. godinu. Ukupna šteta od svih elementarnih nepogoda (mraz, tuča, olujni i orkanski vjetrovi, suša) u 2017. godini za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinski povjerenstava, iznosi 95.982.675,86 kuna. Vlada Republike Hrvatske na sjednici od 28. prosinca 2017. godine donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini u Republici Hrvatskoj, kojom je za 8 gradova i 15 općina s područja Zagrebačke županije te za Županijsku upravu za ceste osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 3.974.893 kuna.

Donesen je i Plan razvoja palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije 2018.-2022. Radi se o strateškom dokumentu koji predstavlja temelj za organizaciju i razvoj dostupne, kvalitetne i sveobuhvatne palijativne skrbi na području Zagrebačke županije, a za cilj ima unapređenje kvalitete života pacijenta koji boluju od neizlječivih malignih i progresivnih bolesti te osiguranje podrške njihovim obiteljima.

Među ostalim na sjednici je prihvaćena i odluka o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika Županijske skupštine, Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2017. godine, kao i niz zaključaka o imenovanjima u skupštinske odbore te nekoliko povjerenstava i savjeta.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo što županija poduzima po pitanju sanacije divljih odlagališta otpada, energetske obnove zgrada javne namjene, unapređenja komunalne infrastrukture na područjima oko Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman te izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola. Također, interesiralo ih je hoće li županija pokrenuti inicijativu za oslobađanje od plaćanja cestarine prema gradovima Ivanić-Grad i Jastrebarsko te kako napreduje izgradnja nadvožnjaka na području Grada Vrbovca. Vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi obnova osnovne škole u Rakovom Potoku te jesu li su osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi. Vezano za sredstva Europske unije, vijećnike je zanimalo hoće li županija sufinancirati rad LAG-ova i kako općenito informira svoje gradove i općine o raspoloživim EU mjerama i programima. Preostala vijećnička pitanja odnosila su se na realizaciju projekta Mali tehnopolis Samobor, izdavanje koncesija u zdravstvu te novi Zakon o zaštiti životinja.

M.B.

 

Poduzetnički centar Samobor poziva obrtnike i poduzetnike na seminar "EU fondovi – izazov i prilika"

Upozorenje za vozače

Nova inicijativa JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Putopisno predavanje Borisa Rukavine u Gradskoj knjižnici

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002