30.04.2018.

Europskim sredstvima do samoborskog programa za mlade

Pomalo se slažu mlade ruke

Europskim sredstvima do samoborskog programa za mlade

Udruga Pozitiva Samobor, Grad Samobor i Pučko otvoreno učilište Samobor, odnosno Bunker, u okviru projekta "Kad se mlade ruke slože", financiranog iz Erasmus+ programa, kreću u izradu novog Gradskog programa za mlade Grada Samobora.

U sklopu projekta održat će se tri radionice s mladima, a prva od njih bit će u srijedu, 3. svibnja, u Centru za mlade Bunker, s početkom u 9 sati.

Kroz cjelodnevno druženje, mladi će čuti više o procesu donošenja odluka, s posebnim fokusom na odluke od interesa za mlade, uključiti se u raspravu o informiranju mladih i transparentnosti rada lokalne samouprave, saznati što je točno Gradski program za mlade i koji je njegov značaj te kako se aktivno uključiti i sudjelovati u demokratskom životu na lokalnoj razini.

Riječ je o najvažnijem lokalnom dokumentu koji odgovara na potrebe mladih te predviđa mjere i aktivnosti koje će se provoditi u Samoboru u cilju povećanja standarda života mladih. Cilj projekta je uključiti što veći broj mladih, čuti njihovo mišljenje te im dati glavnu ulogu u kreiranju programa koji će predstavljati strategiju djelovanja Grada Samobora, Savjeta mladih te drugih organizacija i institucija koje rade s mladima.

Prethodni Gradski program djelovanja za mlade Grada Samobora donesen je za razdoblje do 2013. godine te je ovakva inicijativa stigla u trenutku najveće potrebe definiranja smjernica, neposredno nakon otvaranja Centra za mlade Bunker te sve intenzivnijeg djelovanja udruga i drugih organizacija u provedbi aktivnosti za mlade.

Grad Samobor, kao jedinica lokalne samouprave, uspješno dokazuje da su mladi važan aspekt njezina djelovanja i da je potreban kontinuiran rad na ulaganju u njihovu budućnost.

Jedan od primjera je i Centar za mlade Bunker, najveći takve vrste u Hrvatskoj, koji polako postaje središte okupljanja mladih u Samoboru, a pruža im mogućnost prijedloga i realizacije programa u području obrazovanja, osposobljavanja, mobilnosti, sporta i zabave.

Izradom novog Gradskog programa za mlade takvi će programi postati dio šire slike djelovanja na unapređenju položaja mladih u Samoboru, kao i poboljšanja njihove generalne dobrobiti.

Više o projektu na https://www.pozitivasamobor.hr/hr/erasmus/365-kad-se-mlade-ruke-slo%C5%BEe

Kontakt za više informacija:

Romina Galović, Udruga Pozitiva Samobor

e-mail: romina@pozitivasamobor.hr

mob: +385 97 791 7855

T.I.

 
30.04.2018.

Održan Put svjetla i blagoslov obnovljenog raspela na Cerini

Raspelo predano vjernicima i putnicima na štovanje

Održan Put svjetla i blagoslov obnovljenog raspela na Cerini

U Samoborskom gorju održan je u subotu, 28. travnja, Put svjetla Obiteljske zajednice Udruge Ekosspiritus. Kršćanski je život duboko obilježen vazmenim otajstvom kojeg vjernici meditiraju na razne načine. Put svjetla dopušta dodirnuti to otajstvo i razmatrati susrete Učitelja, Krista s njegovim učenicima. Upravo su to činili sudionici Puta svjetla, razmatrali evanđelja i poticaje koji izviru iz Radosne vijesti.

Hodalo se od Smerovišća preko Malog i Velikog Lipovca na Cerinu a sudjelovali su čitave obitelji s djecom svih uzrasta. Razmatrali su postaje kod križeva krajputaša i malih kapelica smještenih u navedenim selima. Na jednom odmoru sudionicima je progovorila i hagioasistentica Zrinka Marinović Šarić iz Samobora. Čitav susret animirali su vjeroučitelj Radovan Librić i Mario Blažanović, voditelj Obiteljske zajednice.

Stigavši na Cerinu, slavili su euharistiju kod obnovljenog raspela koje je podignuto u čast sv. Jurju, sada već davne 1976. godine. Misu je predslavio vlč. Dominik Pleše, svećenik koji u župi Noršić Selo duhovno pomaže vlč. Mladenu Sinkoviću, župnom upravitelju. U okviru mise raspelo je svečano blagoslovljeno i tako predano vjernicima i putnicima na štovanje.

Misi su se pridružili i župljani župe Noršić Selo te drugi pristigli planinari, članovi Udruge Ekosspiritus i Društva sv. Izidora Seljaka obučeni u svoje tradicijske narodne nošnje te mještani okolnih sela. Na misi je bilo preko 150 sudionika, što je velik broj za tako malo proštenje sv. Jurja. Na završetku mise o povijesti raspela progovorio je Radovan Librić i zahvalio svima koji su pomogli u obnovi raspela učinivši ovo raspelo jednim od najljepših u Samoborskom gorju.

Za tjelesnu okrepu svih pristiglih pobrinuli su se brojni članovi Udruge Ekosspiriuts, susjedi, mještani i prijatelji, obogativši zajednički stol raznim delicijama. U zajedništvu svih naraštaja Cerina je još dugo odjekivala smijehom, razgovorom i prijateljskim druženjem.

Ponovno se pokazala gostoljubivost mještana Cerine i Udruge Ekosspiritus.

R.L.

 

Europskim sredstvima do samoborskog programa za mlade

Održan Put svjetla i blagoslov obnovljenog raspela na Cerini

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002