02.10.2018.

U Samoboru postavljena prva klupa za dojenje i prematanje djece

Predah mama i beba uz dojenje i prematanje

Oko prve klupe za dojenje i prematanje beba, koja je prošlog tjedna postavljena u parku na Trgu Matice hrvatske, u utorak, 2. listopada, okupile su se medicinske sestre Patronažne službe samoborskog Doma zdravlja s voditeljem ispostave dr. Slavenom Šimurinom, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i djeca starije grupe Dječjeg vrtića Grigor Vitez sa svojim tetama, kako bi iz prve ruke od mladih mama čuli njihova iskustva i klupu službeno otvorili za uporabu.

Inicijativu postavljanja klupa za dojenje i prematanje beba pokrenula je i realizirala Zagrebačka županija u povodu obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja, a nalaze se na 9 lokacija diljem županije.

Dr. Šimurina i voditeljica patronaže u Samoboru Slavica Jagarinec pohvalili su ovu akciju, jer dojenje je vrlo važno za opći razvoj djeteta u najmlađoj dobi, što prepoznaje i sve više mama pa, prema podacima, doje sve dulje. Stoga treba osvijestiti i ostatak društva da mame imaju pravo svoje bebe dojiti i nahraniti kada i gdje to žele i mogu.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković zahvalila je Zagrebačkoj županiji na ovoj inicijativi i poručila kako u Samoboru ima još lijepih mjesta i prostora za postavljanje klupa za mame i bebe te se, kada je u pitanju dobrobit majki i djece, nadaju i daljnoj suradnji.

M.K.

 
02.10.2018.

9. Festival Samoborske kotlovine

Za ekipe natjecanje, za posjetitelje užitak

9. Festival Samoborske kotlovine

Vikend 20. i 21. listopada 2018. posvećen je Samoborskoj kotlovini, a 9. festival ovog samoborskog specijaliteta održava se u Kleščićevoj ulici, oba dana s početkom u 11:30 sati. Degustacija delicija bit će od 12 sati, sve do isteka zaliha.

Osnovni cilj ovog gastro programa, koji je neizostavan dio proslave Dana grada, je očuvanje tradicije pripreme jela koje predstavlja gastro-turističku atrakciju Samobora te vraćanje samoborske kotlovine na jelovnike domaćinstava i restorana.

Samoborsku će kotlovinu pripremati i nuditi na degustaciju samoborski mjesni odbori, gradske četvrti, dobrovoljna vatrogasna društva, Javna vatrogasna postrojba te druge udruge i gosti.

Predstavit će se 30-ak ekipa koje će sudjelovati u natjecanju i ocjenjivanju najbolje kotlovine te prema visini ocjena dobiti nagrade. O najboljima će odlučivati stručni žiri u sastavu: Branko Ognjenović, predsjednik, te članovi Milinko Perković, Renata Kruhan, Roman Zakšek i Krunoslav Znika.

Organizator festivala je Grad Samobor, a tehnički koordinator je Poduzetnički centar Samobor d.o.o.

PROGRAM

Subota, 20. listopada, Kleščićeva ulica

- 11:30 – 15:00 Festival Samoborske kotlovine

- Gastro program mjesnih odbora i gradskih četvrti i gostiju

- Proglašenje pobjednika

- Degustacije za posjetitelje

Nedjelja, 21. listopada, Kleščićeva ulica

- 11:30 – 15:00 Festival Samoborske kotlovine

- Gastro program JVP, dobrovoljnih vatrogasnih društava i gostiju

- Proglašenje pobjednika

- Degustacije za posjetitelje

P.A.

 

U Samoboru postavljena prva klupa za dojenje i prematanje djece

9. Festival Samoborske kotlovine

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002