23.05.2018.

U sklopu Građanskog utorka održano predavanje Snježane Kupres o mobingu

Mobing je ozbiljan problem

U sklopu Građanskog utorka održano predavanje Snježane Kupres o mobingu

Iako je zakonom zabranjena bilo kakva izravna ili neizravna diskriminacija na području rada i radnih uvjeta, a i poslodavci su dužni štititi dostajanstvo radnika, ta se radna etika, i ne samo kod nas, često zanemaruje i ne provodi. U društvu u kojem su novac i utrka za zaradom glavni pokretači svega, teško je očekivati poštivanje visokih etičkih i moralnih standarda. Poslodavci stoga koriste sve sofisticiranije metode kako bi od svojih zaposlenika izvukli najviše ili ih se pak riješili, krše pravila na često nevjerojatne načine, pa je tako mobing postao široko rasprostranjena pojava.

O mobingu na radnom mjestu u sklopu Građanskog utorka u POP UP kinu govorila je 22. svibnja nezavisna konzultantica i NLP trenerica Snježana Kupres.

Iako prava radnika kod nas štiti čak nekoliko zakona, zaposlenici se rijetko odlučuju prijaviti poslodavca za mobing, jer jednako tako rijetko ga mogu potkrijepiti i konkretnim dokazima, a kad im konačno prekipi najčešće sami daju otkaz.

No, posljedice mobinga odražavaju se i daleko šire, jer kad vas netko sustavno psihički ponižava ili šikanira na bilo koji način, osjetit će to i svi oko vas, a onda i društvo u cjelini.

Prema odazivu posjetitelja mogli bismo reći da kod nas mobinga gotovo i nema, a pohvaliti možemo gradskog pročelnika Juru Horvata i ravnateljicu POU-a Jelenu Vojvodu, koji su nazočili ovom predavanju.

M.K.

 
23.05.2018.

U pogon puštena ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće

Ultra low oxygen tehnologia za dugotrajno skladištenje

Poljoprivredni proizvođači s područja Zagrebačke županije svečano su otvorili prvu ULO hladnjaču u Republici Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca. Radi se o hladnjači Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec vrijednosti 27 milijuna kuna, od kojih je 90% sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Šest godina nakon što je završena I. faza izgradnje Distributivnog centra, uspješno je realizirana i njegova II. faza – izgradnja moderne ULO hladnjače. Naziv ULO skraćenica je za tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Značaj ovog pogona prepoznao je i resorni ministar Tomislav Tolušić koji je kao izaslanik predsjednika Vlade RH sudjelovao na svečanosti otvorenja.

- Ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji i bolji plasman naših proizvoda i kako se lokalna i regionalna samouprava može uključiti u poljoprivredu. Nije sve u poticajima da nekome date pet ili deset tisuća kuna, jer ovdje ste im dali alat i mehanizam da sami upravljaju svojim sudbinama, budu pozitivniji u poslovanju i kvalitetnije žive od svoga rada - izjavio je Tolušić.

- Realizacijom ovog projekta našim smo proizvođačima omogućili da svoje proizvode mogu na tržište plasirati tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, i da mogu konkurirati trgovcima - rekao je Kožić dodavši kako su do sada proizvođači ovisili o hladnjačama trgovaca i njihovim često nekorektnim uvjetima. Izjavio je i da ovaj centar sada ima sve predispozicije da postane regionalno središte poljoprivrede te je pozvao proizvođače s područja grada Zagreba i okolnih županija da iskoriste sve njegove mogućnosti i predispozicije.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je poziv na suradnju istaknuvši da su administrativne veze između Grada Zagreba i Zagrebačke županije samo formalne te je najavio izdašnije poticaje poljoprivrednicima zahvaljujući kojima će se napuniti kapaciteti ove ULO hladnjače. Nastavak suradnje na ovom projektu najavio je i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši da povezivanje i organizacija garantiraju dobar plasman na domaće, ali i europsko tržište.

- Za godinu dana ova će radna zona u potpunosti izgledati drugačije. Sve zemljišta oko Distributivnog centra su prodana, građevinske dozvole za te investicije su pred početkom realizacije, a ono što je iznimno važno, uglavnom su financirane europskim sredstvima - istaknuo je Barišić.

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine, a vlasnici su Zagrebačka županija s udjelom u visini 20.000.000 kuna, što iznosi 79,99% vlasništva, Grad Velika Gorica s udjelom u visini 3.900.000 kn, što iznosi 15,60% vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s udjelom u visini 1.102.000 kn, što iznosi 4,41% vlasništva.

Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće, prilikom svečanog otvorenja rekao je da hladnjača zahvaljujući svoje 23 ULO komore kapaciteta 3000 tona osigurava proizvođačima kvalitetno skladištenje i plasman njihovih proizvoda prema najstrožim zahtjevima EU tržišta.

- Mi ćemo tu svoju robu skladištiti, dalje ćemo razvijati svoj biznis i saditi nove voćnjake, a zadovoljni smo i da je već više od 50 posto proizvodnje ugovoreno za njemačko tržište - naglasio je Mario Di Giusti, upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

I.P.

 

U sklopu Građanskog utorka održano predavanje Snježane Kupres o mobingu

U pogon puštena ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002