08.12.2018.

Zapaljena i druga adventska svijeća

Pjevalo se i molilo

Na glavnom je samoborskom trgu 8. prosinca zapaljena i druga adventska svijeća.

U prigodnom je programu, osim članova Ogranka MH Samobor, sudjelujelovao i zbor Glasnici velikoga Kralja, župe Krista Kralja iz Domaslovca, a građanima se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

R.Š.

 
08.12.2018.

U samobnorskim osnovnim školama obilježen Školski medni dan

Vrcajmo i uživajmo u svom medu

U svim samoborskim osnovnim školama obilježen je 7. prosinca Školski medni dan. Na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, svim učenicima prvih razreda podijeljen je med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med", za što je Gradu Samoboru odobren iznos od 9.639 kuna.

Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka je program Ministarstva poljoprivrede kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) i podignuti svijest djece o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Uz staklenke meda našim prvašićima podijeljene su i prigodne slikovnice s edukativnim materijalom na temu Što znači pčelarstvo u suvremenom svijetu.

U OŠ Bogumila Tonija prvašiće su obišli i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i resorni pročelnik Juro Horvat, koji su se uvjerili u važnost ovakvih edukativnih aktivnosti za djecu.

P.A.

 
08.12.2018.

U Zagrebu otvorena multimedijska izložba Igračka u srcu

Predstavili se i učenici OŠ Milana Langa

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je 4. prosinca multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske, u natječaju u kojem je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija). Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanje s domovinom Hrvatskom. Na zagrebačko otvorenje došla su djeca iz Bačkoga Monoštora, Čitluka, Sovića, Dubrovnika, Ljubuškoga, Bregane, Škabrnje i Zagreba, a održane su i radionice HAI – Hrvatske autentične igračke te Drvu u čast. Izloženi su radovi sudionika natječaja i suradničkih škola iz Hrvatske u četiri kategorije (likovni radovi, fotografije, multimedija i literarni radovi).

OŠ Milana Langa iz Bregane sudjelovala je u izložbi didaktičkom slikovnicom od flisa, koja prikazuje slova u glagoljici i latinici. Slikovnicu su osmislili, izradili i predstavili učenici: Laura Hrastinski, Karolina Šoić, Karlo David Bošnjak, Mia Andrejev i učiteljica Kornelija Turić Dorotić. Svečanom ugođaju programa doprinijela je Karolina, koja je na tamburici odsvirala hrvatsku tradicionalnu pjesmu Narodi nam se.

Izložba je otvorena do kraja prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 2, Zagreb.

I.M.

 

Zapaljena i druga adventska svijeća

U samobnorskim osnovnim školama obilježen Školski medni dan

U Zagrebu otvorena multimedijska izložba Igračka u srcu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002