26.02.2018.

Izložba Stanovanje u Samoboru – vizije studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Samoborska priroda trpi i modernu arhitekturu

U Samoborskom centru za mlade Bunker u utorak, 27. veljače, otvorena je izložba maketa studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu naziva Stanovanje u Samoboru, na kojoj su izložena 24 projekta obiteljskih kuća i 12 vizija stambenih naselja.

Naime, tijekom kolegija Studio 1 studenti obrađuju temu individualnog stanovanja, kao i rješenja za stambena naselja u konkretnom okruženju nekog mjesta ili grada.

Samobor im svojom raznovrsnošću već drugu godinu zaredom pruža mogućnost da istražuju gradske kvartove i lokalitete, a ovom prigodom, od čak 120 nastalih radova, izložena su po tri najbolja s 8 različitih lokacija u gradu te 12 maketa stambenih naselja za specifične samoborske lokacije.

O projektu, kojega je dio održan i kao semestralna vježba u Bunkeru, i samoj izložbi, govorili su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, voditelj kolegija Studio 1 doc.dr.sc. Luka Korlaet te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji su s nazočnim studentima i posjetiteljima prokomentirali njihove ideje i vizije.

Izložba je otvorena do 2. ožujka.

M.K.

 
26.02.2018.

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Može i bez koreografije

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Više od 250 sudionika iz 15 povijesnih udruga i društava iz Samobora i okolice i ove će godine, 13. put zaredom, na livadi podno samoborskoga Staroga grada, na Vugrinščaku uprizoriti povijesnu Bitku kod Samobora iz 1441. godine i Srednjovjekovni sajam starih zanata, majstora i ugostiteljske ponude.

O ovogodišnjem izdanju ove iznimno dobro posjećene i sada već tradicionalne manifestacije na konferenciji za medije u Samoborskom muzeju u utorak, 27. veljače, govorili su kustos Muzeja Luka Kazimović, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Udruge Vitezovi zelingradski Mladen Houška, u nazočnosti v.d. ravnateljice Turističke zajednice grada Samobora Marijane Obad Slamar, koja je, uz Samoborski muzej, suorganizator manifestacije.

Povijesne činjenice i tijek ovogodišnje Bitke kod Samobora, koja u nedjelju, 4. ožujka, počinje od jutarnjih sati ponovio je kustos Kazimović, nakon kojeg se nazočnima obratila Sanja Horvat Iveković, pohvalivši napore organizatora koji iz godine u godinu različitim sadržajima obogaćuju manifestaciju, a time i privlače sve više posjetitelja u Samobor.

Po prvi put posjetitelji će imati priliku vidjeti i dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, naglasio je predsjednik Vitezova zelingradskih, a sve će biti popraćeno grmljavinom topova i kubura iz suprotstavljenih tabora.

Uobičajeni Srednjovjekovni sajam, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača, ponudit će brojne proizvode i okrepu za umorne borce, njihovu pratnju i sve ostale goste.

Sama bitka počinje u 15 sati, a sajam traje od 10 do 18 sati.

M.K.

 
26.02.2018.

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Samobor nije samo grad Fašnika i kremšnita

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Turistički portal European Best Destinations (EBD) objavio je novu listu preporuka "Najbolja odredišta za ljubitelje prirode u Europi" i na nju uvrstio čak sedam hrvatskih lokacija.

Po prirodnim je ljepotama prepoznat i Samobor, koji očuvanim bogatstvom šuma, livada, gorskih vrhova, izvora, potoka i špilja, već desetljećima privlači brojne turiste, planinare i izletnike. Svi oni ovdje nalaze svoju oazu mira i ljepote.

Samobor je okružen parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji pruža niz atrakcija, mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi te aktivnosti od planinarenja i biciklizma do paraglidinga. Uvrštavanje na ovu listu dodatna je potvrda da Samobor nije samo grad Fašnika i kremšnita.

Porast popularnosti aktivnog turizma i povratak prirodi vidljiv je i u Samoboru, pa je Turistička zajednica grada Samobora sukladno tome prošle godine obilježila 7 novih biciklističkih ruta, a u posljednje je vrijeme uočen i ponovni porast interesa za planinarstvo te planinarska društva i klubovi koji djeluju na našem području organiziraju sve veći broj izleta po Žumberku i Samoborskom gorju.

I.K.

 

Izložba Stanovanje u Samoboru – vizije studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Konferencija za medije u povodu 13. izdanja Bitke kod Samobora i Srednjovjekovnog sajma 2018.

Samobor jedno od najboljih turističkih odredišta za ljubitelje prirode

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002