05.06.2018.

Najstarija brdsko-biciklistička utrku u Hrvatskoj - XCO Samobor

Četvrt stoljeća brdsko-biciklističke utrke

Najstarija brdsko-biciklistička utrku u Hrvatskoj - XCO Samobor

Brdsko biciklistički klub Šišmiš, najstariji aktivni brdsko biciklistički klub u Hrvatskoj, u lipnju obilježava četvrt stoljeća održavanja međunarodne brdsko biciklističke utrke XCO Samobor. U nedjelju, 17. lipnja, na atraktivnoj stazi na području Park šume Tepec očekuje se više od 300 natjecatelja iz cijele Europe. U 9 sati startat će utrke kategorija do 11 i do 13 godina, u 10 sati utrke kategorija do 15 godina starosti, u 11 sati utrke kategorija kadeti, veterani i rekreativci, dok u 13 sati počinje najatraktivniji dio utrke gdje će se natjecati juniori i biciklisti kategorije elite. U 15 i 30 vozit će se utrke kategorija do 7 i do 9 godina starosti natjecatelja, a u 16 i 30 sati bit će proglašenje pobjednika. Prijave su otvorene i moguće su putem obrasca: https://goo.gl/forms/HHqiV56I0CXPPCCm1, a natjecatelje očekuje i bogat nagradni fond.

Dodatnu dimenziju i poseban šarm utrci daju start i cilj na glavnom gradskom trgu, što je magnet ne samo za brojne natjecatelje već i za posjetitelje koji se godinama iznova ovdje vraćaju. Također, utrka je uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke federacije te se boduje za Kup Hrvatske i Slovenije. Primjer je to ne samo kvalitetne sportske manifestacije već i odličnog turističko – sportskog projekta.

Staza 25. izdanja ove atraktivne utrke među natjecateljima je poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti te kao takva od natjecatelja zahtjeva maksimalan angažman i koncentraciju. Ono što karakterizira ovu stazu su težak, ali atraktivan "balvan" spust te jednako tako i zahtjevan spust stubama podno samoborskoga starog grada. Uz ove atraktivne spustove, ne možemo ne spomenuti da utrka prolazi nekim od najljepših dijelova Samobora – glavnim gradskim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, Stari grad, Samoborski muzej...

Utrka se od svojih početaka 1994. do danas održavala na četiri različite staze: uz najatraktivniju aktualnu stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik te u Otruševcu dok su prva njezina izdanja održana na stazi u blizini Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu.

S.S.

 
05.06.2018.

Obilježen početak radova na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Slavuj

Prva sveobuhvatna obnova od 1986.

Obilježen početak radova na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Slavuj

U prostorima Dječjeg vrtića Slavuj 4. lipnja održana je konferencija za novinare povodom početka radova na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Slavuj na adresi Školska 6, Novaki. Konferenciji za novinare nazočili su zamjenici gradonačelnika Svete Nedelje Marija Hršak i Davor Nađi, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Marija Džaja, ravnateljica Dječjeg vrtića Slavuj Gordana Supanc, predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Slavuj Vladimir Tuweg, predstavnici tvrtke Mplan koja je izradila projekt, te predstavnici OZAS-a, obrtničko proizvodno-uslužne trgovinske zadruge koja je izvođač radova.

Projekt "Energetska obnova dječjeg vrtića Slavuj na adresi Školaska 6, Novaki" uvodno je prezentirala zamjenica gradonačelnika Marija Hršak pri tome istaknuvši kako se radi o energetskoj obnovi koja obuhvaća obnovu i zamjenu dijelova vanjske toplinske ovojnice zgrade (energetska obnova postojećeg dječjeg vrtića), rekonstrukciju kotlovnice i ugradnju solarnih sustava pripreme PTV-a te modernizaciju sustava rasvjete i instalaciju sustava za zaštitu od djelovanja munje. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.699.977 kuna, a isti se sufinancira iz sredstava EU fondova kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u iznosu 920.284 kuna i Grad Sveta Nedelja u preostalom iznosu od 779.692 kuna.

Ovom konferencijom za novinare obilježen je početak radova, dok je završetak unutarnjih radova predviđen za mjesec kolovoz, a završetak vanjskih radova za mjesec rujan ove godine.

Prisutnima se obratila i predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Marija Džaja koja je naglasila kako Grad Sveta Nedelja ima stručnu podršku Fonda tokom cijelog trajanja projekta, dok je ravnateljica Dječjeg vrtića Slavuj Gordana Supanc zahvalila osnivaču na cjelokupnoj podršci i realizaciji projekta, s obzirom da se radi o prvoj sveobuhvatnoj obnovi objekta vrtića od 1986. godine. Djeca koja su polazila vrtić u navedenom objektu, njih gotovo 120, smještena su u centralnom objektu Dječjeg vrtića Slavuj u Strmcu uz 100-postotno oslobođenje od plaćanja, a njihov povratak u novoobnovljeni objekt predviđen je za početak rujna ove godine.

A.B.B.

 
05.06.2018.

Svjetski dan zaštite okoliša

Izložba o park-šumi Tepec-Palačnik

Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, a Javna Ustanova Zeleni prsten obilježava ga izložbom fotografija, grafika i dopisnica o Park šumi Tepec-Palačnik na autobusnom kolodvoru Samobor. Izložba fotografija, grafika i razglednica (dopisnica) prikazuje Park-šumu Tepec-Palačnik s naglaskom na Anin perivoj i stari grad Samobor. Posjetitelji će moći uživati u grafikama Nikole Gyuricha i fotografijama Franje Bahovca te velikim broju fotografija dopisnica.

Grafike Nikole Gyuricha, učitelja, pisca i prevoditelja nastale su između 1896.-1898. godine za vrijeme posjeta ocu, koji je radio u šumariji Samobor. Franjo Bahovac bio je ugledni građanin Samobora i veliki ljubitelj novog medija čije fotografske slike svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni fotografije, a prikazuju Samobor s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Riječ je o izložbi koju Javna ustanova Zeleni prsten stalno dopunjava i stoga poziva sve građane koji imaju neki dokument, sliku, fotografiju, razglednicu i slično iz toga doba da se javne u Javnu ustanovu Zeleni prsten.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš. Ove je godine posebna pažnja na globalnoj razini posvećena problemu zagađivanja plastikom.

Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten

 
05.06.2018.

Završna priredba u najstarijem samoborskom vrtiću

Radost u Cvjetnjaku

U Dječjem vrtiću Cvjetnjak (u Gajevoj ulici) održana je razigrana i raspjevana završna priredba za vrtićku 2017./18. godinu. U šarolikom programu, pred velikim brojem gledatelja: roditelja, rodbine i ostalih, šarenile su se loptice, leptirići, anđelčići...

Teško izdvajati najbolje jer je baš sve bilo takvo. Na kraju programa s. Nikoleta je podijeli prigodne diplome i darove, a u ime zadovoljnih roditelja svim sestrama Družbe Maloga Isusa na primjerenoj skrbi i radosnom služenju najmlađima zahvalio je tata Niko Barun. Spomenimo da je ovaj (najstariji u Samoboru!) vrtić zadnjih godinu dana primjereno preuređen u unutrašnjim i vanjskim prostorima.

J.P

Svečana iz Cvjetnjaka

Samobor dragi, ubavi,

za sreću djece, cvjetića

ima svoj kutak ljubavi

košaru dječjih osmijeha.

GAJ,GAJ,GAJ,

CVJETNJAK JE VRTIĆ TAJ

ZNAM, ZNAŠ, ZNAJ

CVJETNJAK JE MALI RAJ!

Dječicu ovdje raduju

sestrice Malog Isusa.

Cvjetiće nježne njeguju

ljubavlju svoga poziva.

Nauče ovdje maleni

veliko srce imati.

Latice krasne, šarene,

bijele si duše čuvati.

(J.P.,2018.)

 

Najstarija brdsko-biciklistička utrku u Hrvatskoj - XCO Samobor

Obilježen početak radova na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Slavuj

Svjetski dan zaštite okoliša

Završna priredba u najstarijem samoborskom vrtiću

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002