03.08.2018.

Po prvi put u Hrvatskoj jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači u cestovnom prometu

Olakšanje postupka nakon naleta divljači

Po prvi put u Hrvatskoj jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači u cestovnom prometu

S obzirom da je na području grada Samobora, a i u njegovoj okolici, podosta lovišta i staništa s divljači, dobro je znati kako su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez 2. kolovoza sklopili ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti.

Kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine i vrijednosti te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. U 2017. godini na području Hrvatske zabilježeno je 3.789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, staništa za divljač se mijenjaki i smanjuju pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima te često i stradava u prometu.

Ministarstvo poljoprivrede navodi kako je financijska šteta velika i ovisi o ishodu pojedinačnih sudskih postupaka na razini države, troškovima te iznosima kamata i sl., a nikada se na jednom mjestu nije mjerila ukupna šteta od naleta divljači. Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (zbog tri različita zakona koja uređuju problematiku šteta) te veliki broj naleta vozila na divljač, rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka društva su dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova. To predstavlja problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi morale izvršavanje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu.

Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske kojoj će nositelj biti Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta, u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Na taj način osigurat će se održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Hrvatskoj, uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete, navodi se u Ministarstvu poljoprivrede.

I.H.

 
03.08.2018.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Proslava uz poruku - da se ne zaboravi

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje i ove će godine svečano obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Prvo je planirano uoči samog blagdana, u subotu 4. kolovoza, u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru. U nedjelju, 5. kolovoza, na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u 11 i 45 počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata odat će se ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima Svete Nedelje na svetonedeljskom groblju. Prije toga u 11 sati bit će služena i sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Udruga branitelja 151. samoborske brigade pripremila je tradicionalni obilazak prve crte bojišnice na kojoj su boravili pripadnici brigade za vrijeme Vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine. Polazak autobusa iz Samobora planiran je 5. kolovoza u 7 sati iz bivše vojarne u Samoboru. Prema programu, u 9 i 30 položit će se vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj Kostajnici, a u 10 sati nazočit će se misi za poginule, prerano umrle i bolesne branitelje u franjevačkom samostanu svetog Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. Potom se kreće prema Strugi gdje će u 11 i 30 članovi Udruge 151. samoborske brigade položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima (Davor Vukas, Žarko Gundić, Branko Vuk, Drago Matijević) te kod junaka Domovinskog rata Mile Blaževića Čađe i Željka Filipovića. Nakon toga slijedi Dvor na Uni u kojem će se u 12 i 30 također položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Zdravku Babojeliću i Predragu Golubiću.

Nakon odavanja počasti, polaganja vijenaca i paljenje svijeća duž linije ratnog puta brigade, planiran je odmor uz druženje i ručak u restoranu Djed u Hrvatskoj Kostajnici. Po povratku u Samobor sudjelovat će se od 18 i 30 u procesiji koja kreće s kružnog toka u Gajevoj prema Parku domovinske zahvalnosti i župnoj crkvi svete Anastazije u kojoj će se služiti svečana misa za Domovinu i hrvatske branitelje Domovinskog rata.

M.Š.

 

Po prvi put u Hrvatskoj jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači u cestovnom prometu

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002