14.11.2018.

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

U modernizaciju opreme uloženo više od 15 milijuna kuna

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2018./2019., za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1272 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2018., za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 mᶟ sipine. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 4950 tona soli te 1500 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja, kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti i njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 do 7:00 sati.

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 15,6 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme.

- Radi se o zasigurno najvećem planskom ulaganju u mehanizaciju, vozila i opremu otkad je ovo društvo osnovano prije 20 godina. Ono je moguće zahvaljujući dobrom dosadašnjem poslovanju društva, ali i ambicioznim planovima za budućnost, a očekivanja su da će se na ovaj način društvo bolje tržišno pozicionirati te će se smanjiti troškovi održavanja stare i dotrajale opreme - rekao je ovom prigodom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad naše službe - rekao je Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta, te dodao da je dio nove opreme već u upotrebi, dok će preostala oprema za koju je pri završetku postupak javne nabave stići uskoro.

Župan Kožić ponovno je apelirao na neodrživost postojećeg stanja u cestovnom sektoru.

- Godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila nije dostatna za kvalitetno održavanje cesta. Naš ŽUC je iz tog razloga prije 2 godine dignuo kredit u iznosu od 50 milijuna kuna, no to nije rješenje problema. Znamo svi da su potrebe na terenu mnogostruko veće, stoga pozivam Vladu RH i resorna ministarstva da krenu rješavati ovaj gorući problem s kojim se bore sve županije i ŽUC-evi u RH - naglasio je Kožić.

I.P.

 
14.11.2018.

Najava predavanja "3D tehnologije za poduzetništvo"

Sve o primjeni aditivnih tehnologija

Najava predavanja

Grad Samobor u ponedjeljak, 19. studenoga, u Centru za mlade Bunker, organizira stručno predavanje na temu 3D tehnologija. Početak predavanja je u 18 sati.

Gost predavač, Damir Godec, izvanredni profesor i voditelj Katedre za preradbu polimera i drva na Fakultetu strojogradnje i brodogradnje, prenijet će svoje bogato znanje i iskustvo u korištenju aditivne proizvodnje i mogućnostima primjene 3D tehnologija.

Cilj predavanja je upoznati sudionike s mogućnostima i ekonomskim aspektima primjene aditivnih tehnologija te motivirati poduzetnike za primjenu novih tehnologija u poslovanju, promovirati nove tehnologije i poduzetništvo, predstaviti moguće tehnologije koje će se nabavljati u projektu, te okupiti dionike privatnog i javnog sektora u svrhu populariziranja korištenja budućeg inkubacijskog prostora i novih tehnologija u MTS-u.

Povod za organizaciju događanja je projekt Mali tehnopolis Samobor, koji se provodi pod okriljem Grada Samobora, a ima za svrhu revitalizaciju objekata u bivšoj vojarni Samobor u poduzetničku potpornu instituciju opremljenu visokotehnološkom 3D opremom (printerom i skenerom).

Prezentacija je namijenjena zainteresiranim tvrtkama koje se bave razvojem i proizvodnjom proizvoda od polimera, keramike i metala, proizvodnjom automobila, strojeva i uređaja, računala i elektroničkih i optičkih proizvoda, kako bi se upoznali s mogućnostima suvremenih aditivnih tehnologija u njihovom području djelovanja te svim ostalim pojedincima i udruženjima s interesom za aditivne tehnologije.

Budući da je broj sudionika ograničen, prijave za sudjelovanje primaju se najkasnije jedan radni dan prije održavanja predavanja na e-mail renata@pcsamobor.hr ili na kontakt brojeve 01/3336-830 i 091/3325-348.

Više podataka o projektu možete pronaći na stranici http://mali-tehnopolis.samobor.hr.

Predavanje je besplatno za sve sudionike.

T.I.

 

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

Najava predavanja "3D tehnologije za poduzetništvo"

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002