01.08.2018.

Dva srebra i bronca za mlade hrvatske informatičare

Naš Bernard na korak do bronce

European Junior Olympiad in Informatics, tj. 2. europska juniorska informatička olimpijada održana je od 26. srpnja do 1. kolovoza u ruskom gradu Innopolisu u Republici Tatarstan. Nastupilo je 80 natjecatelja iz 21 europske zemlje, a ponovno su velik uspjeh (dva srebra i bronca) postigli i hrvatski mladi informatičari, učenici osnovnih škola, među kojima je bio i Bernard Inkret, učenik osmog razreda OŠ Rude.

Završna svečanost s dodjelom medalja održana je 31. srpnja, kada su srebrne medalje dobili Patrik Pavić i Dorijan Lendvaj, a broncu Fran Babić, dok je Bernardu malo nedostajalo do bronce. Inače, članovi naše mlade informatičke reprezentacije nastup na ovoj informatičkoj olimpijadi izborili su najboljim rezultatima na ovogodišnjoj Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi u ožujku u Zagrebu te na Juniorskim izbornim pripremama u svibnju ove godine.

Kako ističu u Hrvatskom savezu informatičara, uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali napominju i da su sva četiri učenika bili redovni polaznici svojih informatičkih udruga/klubova, gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Patrik, Fran i Bernard dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača.

Istaknimo i kako je Bernard bio vrlo uspješan i na ovogodišnjoj matematičkoj olimpijadi na kojoj je osvojio srebro.

M.Š.

Foto:Hrvatski savez informatičara

 
01.08.2018.

Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije čuva staništa ptice kosac

Natjecanje za najboljeg kosca

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva na jubilarnu 10. manifestaciju Kosci za kosce, koja će se održati u subotu, 4. kolovoza, od 17 sati

na Odranskom polju u naseljima Selce, Veleševec, Orle,

kod lovačkog doma LD Patka. Posjetitelje očekuje natjecanje u košnji ručnom kosom, vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru, predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacije o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te prikaz kako je nekad košnja izgledala i što je bio čiji zadatak.

U sklopu manifestacije održat će se i natjecanje u košnji ručnom kosom s ciljem očuvanja prirodnih staništa ptice kosac, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Zbog toga su kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbol suživota ljudi i prirode.

Na natjecanje se mogu prijaviti i oni manje vješti zato što žiri ocjenjuje i umjetnički dojam, a nagrade su spremne. Prijave traju do 3. kolovoza 2018. godine na e-mail zeljka@zeleni-prsten.hr ili na broj 099 3375 134.

Željka Šabarić

 
01.08.2018.

Zagrebačka županija raspisala natječaj za pomoćnike u nastavi

Traži se 115 pomoćnika u nastavi

Zagrebačka županija raspisala natječaj za pomoćnike u nastavi

U sklopu projekta Prsten potpore objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 115 pomoćnika u nastavi za rad sa 127 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu. Na samoborskom i svetonedeljskom području traži se ukupno 12 pomoćnika i to jedan u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša te Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi u Samoboru, 3 u OŠ Vladimira Deščaka (Novaki-Rakitje) te 7 u OŠ Sveta Nedjelja.

Projekt Prsten potpore lani je odabran za financiranje u okviru Poziva "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020". Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8.845.548 kuna osigurati Zagrebačka županija.

Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika. Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 26 osnovnih i 8 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija na nepuno radno vrijeme (minimalno 20, maksimalno 35 sati), odnosno na puno radno vrijeme.

Natječajni postupak provode škole koje na svojim web stranicama objavljuju Natječaj za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2018./2019. i provode selekciju kandidata. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv možete vidjeti na web stranicama Zagrebačke županije. Javni poziv - pomoćnici u nastavi

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani kandidati koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu da se prijave na natječaje škola. Natječaj je otvoren do 9. kolovoza.

I.H.

 

Dva srebra i bronca za mlade hrvatske informatičare

Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije čuva staništa ptice kosac

Zagrebačka županija raspisala natječaj za pomoćnike u nastavi

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002