25.03.2018.

Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba

Narezali, potočili i podijelili

Samoborke, Samoborci i gosti grada koji nisu stigli ili nisu bili u mogućnosti kupiti ulaznice za Samoborsku salamijadu, kvalitetu salama koje pripreme za natjecanje domaći "šajberi" i njihovi gosti mogu provjeriti na tradicionalnom Danu otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba tijekom Samoborskog proljetnog sajma. Tako je i ove godine u nedjelju ujutro, dan nakon Salamijade, u šatoru na Trgu kralja Tomislava bilo vrlo živo kada su se od 10 do 13 sati degustirale salame iz ovogodišnje ponude. Članovi Zlatne šajbe već su izvježbanim pokretima rezali pripremljene uzorke salama i kruh, a članovi Samoborske vinogradarsko vinarske udruge nudili svoja vina.

I predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč u nedjelju ujutro bio je na Trgu pa nam otkrio kako su članovi udruge od 6 ujutro raspremali dvoranu da bi se potom oko 9 sati prebacili u šator, kako bi sve pripremili za degustaciju.

- Dan otvorenih vrata je naša tradicionalna manifestacija, a povod njenog organiziranja je da se one salame koje su prijavljene na natjecanje ponude na kušanje i ocjenu svim građanima. Velik je interes i zadovoljstvo onih koji kušaju salame pa degustacija traje od 10 do 13 sati. Prvo nudimo salame naših proizvođača, a potom će svoje ponuditi i naši gosti iz Pečuha. Velika želja bila nam je da ovu ponudu obogatimo i vinima naših samoborskih vinara, kako bi se udružili vinari i salameri i upotpunili gastro-turističku ponudu našega grada za kompletan užitak - rekao je Dubravko Viduč.

S njime se složio i predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge Marijan Žganjer, rekavši kako simbioza salama i vina postiže odlične rezultate, a vinarima je to i prigoda da široj javnosti predstave svoje proizvode. Treba naglasiti da su vina samoborskih vinara sve cjenjenija, a dokaz tome su i sve brojnije nagrade koje osvajaju na natjecanjima.

Na kraju je Dubravko Viduč istaknuo kako su kao organizatori zadovoljni što je prijavljeno 35 salama više nego prošle godine i što je njihova kvaliteta bila odlična, jer niti jedna nije bila diskvalificirana.

- Svi smo zadovoljni, raspoloženje je bilo jako dobro, a zadovoljni su i natjecatelji i naši gosti iz inozemstva. Svi su zatražili pokretanje daljnjih aktivnosti oko jednog pozitivnog projekta, a to je zajednički nastup europskih udruga salamera i kobasičara. Dogovoreno je da se 27. travnja u Pečuhu održi sastanak na koji bi došli svi salameri i kobasičari iz ovog dijela Europe. Tako naš hobi postaje jako ozbiljna aktivnost, koju mislimo kao značajan projekt ponuditi cijeloj Europi - zaključio je svojevrsnu ocjenu ovogodišnje 31. Salamijade predsjednik Udruge Zlatna šajba Viduč.

M.Š.

 
25.03.2018.

Priznanja organizatora najboljim izlagačima Proljetnog sajma

Najbolji Kunić, Geušić, Frelimo i Ekosspiritus

Drugog dana Samoborskog proljetnog sajma organizatori su tradicionalno nagradili izlagače čiji su štandovi ocijenjeni najuređenijima i nareprezentativnijima. I ovaj put nagrade su se dodjeljivale u četiri kategorije, temeljem odluke komisije u sastavu Igor Jaić Krasnik, kao predstavnik Grada Samobora i predsjednik komisije, Nikica Matan u ime Udruženja obrtnika Samobor i Marijana Obad Slamar, kao predstavnica Turističke zajednice Grada Samobora.

U konkurenciji izlagača iz kategorije Očuvanje tradicije i okoliša 1. mjesto pripalo je Domaćoj radinosti Kunić, 2. mjesto Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije, a 3. Udruzi Samobor - Lanac.

Kod izrađivača suvenira 1. mjesto osvojila je Domaća radinost Geušić, 2. mjesto Domaća radinost Majstorović, a 3. Čarolija balona.

U kategoriji Eno-gastronomija nagrada za najuređeniji štand pripala je Obrtu Frelimo, 2. mjesto osvojilo je Obiteljsko gospodarstvo Perković, a 3. mjesto Obiteljsko gospodarstvo Štengl.

U Eko-etno kategoriji 1. nagradu zaslužila je Udruga Ekosspiritus, 2. mjesto osvojila je Udruga Etno fletno, a 3. Obiteljsko gospodarstvo Obranić.

Predstavnici nagrađenih izlagača svoja su priznanja i prigodne nagrade preuzeli na pozornici Samoborskog proljetnog sajma iz ruku predsjednika komisije Igora Jaića Krasnika te Renate Razum iz Poduzetničkog centra Samobor, uz voditeljsku pomoć Đurđice Pleše Vujica.

Kasnije poslijepodne na istu su pozornicu, u završnici Proljetnog sajma, izašle raspjevane Singrlice, koje su se predstavile svojim pjesmama, odnosno obradama etno skladbi u modernijem ruhu te njihov gost Neno Belan.

S.S.

 
25.03.2018.

3. Ljubičasta biciklijada u Samoboru

Biciklistička kolona podrške oboljelima od epilepsije

Točno u podne u nedjelju, 25. ožujka, startala je s parkirališta iza samoborskog kina 3. Ljubičasta biciklijada. Više od stotinu biciklista svih generacija, u organizaciji Volonterskog centra "Kad bi svi.." i OŠ Milana Langa, a uz podršku nacionalnog prvaka brdskog biciklizma Filipa Turka, koji zbog drugih obaveza ove godine nije mogao sudjelovati, krenulo je sljedećom rutom: Kompareova - Gajeva - 151. samoborske brigade HV-a - Gradna - Samoborski Otok - Melinšće - Muhići - Zagrebačka - Matije Gupca - Tina Ujevića - Grigora Viteza, s ciljem u OŠ Milana Langa u Bregani.

"Purple day 2018" je međunarodni dan podrške osobama oboljelima od epilepsije, a misija Ljubičaste biciklijade javno je iskazivanje podrške oboljelim osobama, koje su zbog epilepsije neopravdano stigmatizirane. Prije starta velike i vesele ljubičaste kolone, koju je predvodila predsjednica Volonterskog centra "Kad bi svi.." Vesna Jelinčić, na prigodnom štandu sudionicima su podijeljeni informativni leci, narukvice, majice i ostali ljubičasti rekviziti.

Za bicikliste je na cilju pripremljena i prigodna okrepa, uz koncert popularnog samoborskog benda Tricikl.

Partneri ovogodišnje Ljubičaste biciklijade bili su Grad Samobor, POU Samobor i Hrvatska udruga za epilepsiju, a sponzor Klamerica dizajn.

M.K.

 
25.03.2018.

Redovna izborna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Marijanu Žganjeru nove četiri godine

U prostorima Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, znanoj Brenti, u petak, 23. ožujka, na redovnoj godišnjoj i izbornoj skupštini udruge okupilo se 49 od ukupno 95 članova. Uz vinogradare i vinare skupštini je nazočila i Vinska kraljica Zagrebačke županije i članica udruge Lucija Fabek. Ostvareni ciljevi u radu i djelovanju potvrda su privrženosti članova udruzi, koja svoju prepoznatljivost ima i daleko izvan okvira svog lokalnog i primarnog djelovanja.

Sve je o radu tijekom protekle godine u svom izvještaju rekao njezin predsjednik Marijan Žganjer, koji je naglasio da tek jedna postavljena zadaća, a to je realizacija projekta uređenja kušaonice vina, nije još doživjela svjetlo dana. Postoji idejni projekat, troškovnik radova, ali ima još nekih prepreka, koje su uvjetovale da se plan ne ostvari. U ovoj godini očekuje se realizacija i tog dijela, jer sredstva su osigurana.

Svi ostali zacrtani programi su i održani - sudjelovanje na raznim manifestacijama na razini Grada Samobora, Otvorena vrata udruge, sudjelovanje na natjecanjima vinara, a sve su učestalija i sudjelovanja na međunarodnim sajmovima vina, što potvrđuju zainteresiranost članova na prezentaciji svega "kaj naša domaća kapla more dati". I edukacija članstva je bila značajna pa su tako organizirana brojna predavanja iz područja vinogradarstva i vinarstva.

Da se poslovalo vrlo racionalno potvrdio je izvještaj blagajnika Ivice Rozijana, koji je s ponosom istaknuo odlične financijske pokazatelje. Predsjednik Nadzornog odbora Nikola Vuković i njegov kolega Miroslav Jaić, koji je na čelu Suda časti, nisu imali potrebe za djelovanjem.

Skupština je bila izborna, a Marijan Žganjer ponovno je izabran za predsjednika, uz osam članova Predsjedništva i po tri člana Nadzornog odbora i Suda časti.

Nakon izbora, riječima zahvale obratio se novi/stari predsjednik Žganjer, koji je naglasio daljnju želju za suradnjom i povezivanjem svih članova udruge. Usvojen je i financijski plan za 2018. godinu, a posebno se govorilo o radu sekcije proizvođača bermeta, koja bi uskoro trebala dobiti svoj poseban naziv, kao zaštićeni izvorni samoborski proizvod.

Ocjenjivanje vina članova bit će 22. travnja u podrumu udruge u Livadićevoj 9, a uzorci vina će se primati samo 16. travnja od 17 do 19 sati.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 
25.03.2018.

Organizacija mladih HSS-a Samoborce darivala pisanicama na Cvjetnicu

Čestitke i prigodni darovi za nadolazeći Uskrs

Mladi članovi Hrvatske seljačke stranke Samobor u nedjelju, 25. ožujka, na glavnom gradskom trgu, kod prolaza prema tržnici, darivali su svoje sugrađane, posjetitelje našega grada i simpatizere čokoladnim i ukrasnim pisanicama.

Blagdan Cvjetnice iskoristili su da svima čestitaju predstojeći Uskrs, a uz slatke i lijepo ukrašene pisanice svi su mogli dobiti i recept za jednostavnu tradicionalnu uskršnju pincu – sirnicu.

Svojim mlađim kolegama pridružio se i novi predsjednik samoborskog HSS-a Željko Stanec, zadržavši se u ugodnom razgovoru sa svojim stranačkim kolegama i Samoborcima, koji su im uzvratili čestitke i zahvalili na poklonima.

M.K.

 
25.03.2018.

Mladež HDZ-a pred Uskrs obradovala Samoborce pisanicama

Tradicionalne pisanice na blagdan Cvjetnice

Mladež HDZ-a pred Uskrs obradovala Samoborce pisanicama

Na Cvjetnu nedjelju, 25. ožujka, članovi Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Samobor organizirali su za svoje sugrađane tradicionalno darivanje pisanicama u povodu nadolazećeg Uskrsa.

Brojni Samoborci na povratku s nedjeljne mise zastali su na štandu HDZ-ovaca ispred Samoborske banke i uzeli pisanice, koje će krasiti neki od kutaka njihovih domova za Uskrs.

Uz pisanice i maslinove grančice svima je poželjen i blagoslovljen Uskrs, najveći blagdan svih kršćana, kojeg i većina Samoboraca tradicionalno obilježava u svojim obiteljima.

M.K.

 
25.03.2018.

31. Samoborska salamijada ponovno je bila pun pogodak

Zlata ostaju u obitelji

Prošla je godina bila u znaku jubilarne 30. Salamijade pa ako je itko pomislio da će njeno 31. izdanje biti skromnije ili odrađeno potpuno rutinski mogao se 24. ožujka u Sportskoj dvorani Samobor uvjeriti da se to nije dogodilo. Tome je tako jer i Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba koja je organizator Salamijade, ističe da samoborski "šajberi“ organizaciji pristupaju kao da im je prva.

- Treba na vrijeme osigurati prostor, ugovoriti glazbu, voditelja, dogovoriti ugostitelje, animirati proizvođače, organizirati prijem uzoraka i ocjenjivanje, pravovremeno pozvati uzvanike, osigurati nagrade, rezervirati smještaj za goste iz inozemstva, pripremiti materijale za tiskanje kataloga, plakata, ulaznica, pa onda razglas, hranu i piće, sponzore i još tisuće sitnica o kojima nikad nismo progovorili. Sve su to poslovi koji nikad ne prestaju, traju čitavu godinu – kaže predsjednik Udruge zlatna šajba Dubravko Viduč.

Dokaz da su entuzijazam i kvaliteta prepoznati je i ovogodišnje pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te dolazak na 31. Samoborsku salamijadu brojnih gostiju iz inozemstva, kao i saborskih zastupnika. U naš grad su pristigli gosti iz Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH-a, a salame su degustirali i saborski zastupnici Mihael Zmajlović i Ivan Pernar te Krešo Beljak, koji je još bio i u dvostrukoj ulozi kao gradonačelnik Samobora te predsjednik HSS-a. Salamijadu nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u Samobor su došli veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, konzul u Veleposlanstvu Mađarske u Hrvatskoj Zorán Babity te gosti iz drugih krajeva Hrvatske. Domaće redove predstavljali su zamjenici samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, u ime Zagrebačke županije pročelnik Josip Kraljičković, županijski vijećnici Stjepan Kozlina i Zvjezdana Sečen te ovogodišnja vinska kraljica Lucija Fabek. Kao i prošle godine, prisutne je zabavljao i rasplesao Mirko Švenda Žiga.

Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja manifestacije je to što su Velike zlatne šajbe pripale djedu i unuku – Tomi i Marku Nagliću. Druga zanimljivost je da je stariji član obitelji Naglić (Tomo) i prošle godine pobijedio u kategoriji Domaći uzgajivači svinja, dok je mladom Marku ovo prva titula najboljeg i to u kategoriji Domaći proizvođači.

Gosti, uzvanici i posjetitelji Salamijade i ove su godine imali priliku uživati u specijalitetima samoborskih i gostujućih ugostitelja. Domaće snage predstavljali su Hotel Lavica, Restaurant Mirna, Restaurant Franja, bili su tu i Hotel Santiny iz Svete Nedelje te Kuharska akademija našeg poznatog chefa Branka Ognjenovića, kao i dugogodišnji prijatelj i pratitelj Salamijade, Bistro Kod Damira iz Staroga Grada na Hvaru vlasnika Damira Čavića.

Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Samobor, Grad Zagreb i Zagrebačka županija, pripomogli su i brojni sponzori, a medijski pokrovitelji bili su Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

Nagrade po kategorijama

Međunarodna ocjenjivačka komisija ocijenila je ove godine ukupno 162 uzorka salame, što je za tridesetak više nego prošle godine. Najbrojnija je bila kategorija Domaći proizvođači, u kojoj se za Veliku zlatnu šajbu "borilo" 73 šajbera, a pripalo im je 18 zlatnih, 48 srebrnih i 7 brončanih šajbi.

U Međunarodnoj konkurenciji ukupno se prijavilo 47 natjecatelja, najviše iz Slovenije te BiH-a, a dodijeljeno je 10 zlatnih, 27 srebrnih i 10 brončanih šajbi.

U kategoriji Domaći uzgajivači svinja osvojene su 2 zlatne i 6 srebrnih šajbi, da bi u Posebnoj kategoriji u konkurenciji 34-ero natjecatelja bilo uručeno 5 zlatnih, 21 srebrna i 8 brončanih šajbi.

Kao što smo već istaknuli, na 31. Samoborskoj salamijadi u domaćoj konkurenciji važno je bilo prezivati se Naglić. Veliku zlatnu šajbu među Domaćim proizvođačima osvojio je Marko Naglić (58,20 bodova) iz Svetog Martina pod Okićem, a time je zaslužio i putovanje u Toskanu za dvoje u organizaciji Idea putovanja. Velika zlatna šajba u konkurenciji Domaći uzgajivači svinja pripala je njegovom djedu Tomi Nagliću (55,23 bodova). Kod Međunarodnih proizvođača najbolji je bio Damjan Habinc iz slovenske Sevnice, a u Sloveniju je otišla i Velika zlatna šajba u Posebnoj kategoriji – osvojila ju je Andrejka Zobarič iz Dobove.

Ocjenjivačku komisiju činili su ove godine Milinko Perković (predsjednik), Paula Franceković, Ivan Kruhan, Ivica Kupres, Dražen Naglić, Mladen Radovanić, Matija Roso, Igor Runtas, Marko Tadić, Damir Vrančić i Dubravko Viduč.

Što čini dobru salamu

U Pravilniku o ocjenjivanju salama piše da dobar proizvod karakteriziraju živo crvena boja, dobro raspoređen nadjev, dobra povezanost nadjeva, izostanak šupljina i pukotina, izostanak ruba oko ovitka, dobro prijanjanje crijeva bez većih udubljenja, ugodan miris fermentiranog mesa te blag slatkast okus visoke ješnosti. Svako odstupanje umanjuje kvalitetu, a prisutnost aromatičnih dodataka, paprike, užeglost, gorkost ili pljesnjivost salamu diskvalificira. Maksimalna ocjena uzorka iznosi 60 bodova.

Mato Šipuš

 

Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba

Priznanja organizatora najboljim izlagačima Proljetnog sajma

3. Ljubičasta biciklijada u Samoboru

Redovna izborna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Organizacija mladih HSS-a Samoborce darivala pisanicama na Cvjetnicu

Mladež HDZ-a pred Uskrs obradovala Samoborce pisanicama

31. Samoborska salamijada ponovno je bila pun pogodak

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002