29.07.2018.

Aninovsko proštenje i misa

Hodočasnici pohodili svojoj svetici

Drevna kapela svete Ane na samoborskom Anindolu, na brdu Tepec, jedan od simbola ovoga grada, ponovno je dočekala svoje vjernike i hodočasnike koji je pohode da bi odali počast svetima Ani i Joakimu, roditeljima blažene djevice Marije. Ta tradicija njeguje se iz generacije u generaciju na samoborskom području i okolici tako da su i ove godine brojni došli u Anin perivoj moleći zagovor svete Ane, moleći za obitelji, za djecu, roditelje, bake i djedove, za pokojne…

Proštenje se održava, prema tradiciji, prve nedjelje nakon samog blagdana svetih Ane i Joakima, a misne svečanosti ovog 29. srpnja počele su od jutarnjih sati. Koncelebriranu misu u 11 sati predvodio je župnik iz zagrebačkog Stenjevca Vjekoslav Meštrić, koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost stabilne obitelji u razvitku i odgoju djeteta, upozorio na opasnosti koje vrebaju u suvremenom društvu, a osobito, kako ih je nazvao, dva virusa – jedan "nemam vremena za Boga" i drugi "neka se moje dijete ne muči kao što sam se ja mučio". Ukazao je na apsurdnost tih problema ističući potrebu odricanja, a posebno naglasio ulogu bake i djeda u odgoju i svakodnevnom životu unuka i djece.

Župnik Davor Štuljan zahvalio je na kraju mise predvoditelju, vlč. Meštriću, svim svećenicima i fratrima koji su u njoj sudjelovali, kao i mješovitom pjevačkom zboru župe svete Anastazije te gradskoj upravi i službama na pomoći.

Nakon mise živnuo je prostor Tanc-placa na kojem se na štandovima moglo naći gvirca, medenjaka, kolača i ostalih slastica, kuhao se i gljivarski kotlić, bilo je tu i raznih ukrasnih predmeta i drvenih igračaka. Na Tanc-placu okupljene je pozdravila zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te predsjednica udruge Etno-fletno Marija Lindić, koja je pozdravila sve goste, a među njima i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Vinka Jaklenca, pročelnika za društvene djelatnosti Juru Horvata, voditelja Referade za gospodarstvo i poljoprivredu Krunoslava Zniku i predsjednicu JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Martinu Glasnović. Potom je krenuo glazbeni dio Aninovskog bala za koji je bio zadužen Etno band.

M.Š.

 

Aninovsko proštenje i misa

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002