31.07.2018.

Žumberački uskoci u Klisu

Oživjeli povijesnu bitku

Žumberački uskoci, članovi udruge Uskok Sošice, sudjelovali su u Klisu na tradicionalnoj manifestaciji kojom se obilježava sjećanje na bitku iz 1532. godine između Kliških uskoka i osvajačke osmanlijske vojske. Ove godine otvorio ju je 27. srpnja potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Otvarajući manifestaciju ministar Krstičević istaknuo je njezin značaj za razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno naglasivši njezino održavanje u kontekstu skorašnjeg obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja.

- Posebno mi je drago da se ova manifestacija događa u tjednu kada slavimo našu Oluju te upravo na ovaj način čuvamo našu tradiciju i povijest, a to je jako bitno i povezano s pobjedničkom Hrvatskom vojskom - rekao je Krstičević. Načelnik Općine Klis Jakov Vetma je naglasio kako je ovogodišnja manifestacija Uskočki boj za Klis posebna, jer se događa u godini obilježavanja 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Osmanlija. Svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije Uskočki boj za Klis nazočili su, između ostalih, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Obljetnica se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. godine. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske, koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Prikazali su scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura… Na Uskočkom boju za Klis sudjelovalo je ove godine više od 300 kostimiranih sudionika. Svake večeri nakon bitke na Trgu Mejdan nastavljao se noćni program u kojem su vitezovi i vitezice iz cijele Hrvatske pokazivali kako vješto barataju opasnim i oštrim oružjima.

M. Radić

 

Žumberački uskoci u Klisu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002