27.08.2018.

Teška prometna nesreća kod Bobovice

86-godišnji vozač Alfa Romea prešao u suprotnu traku - zabio se u kamion, troje mrtvih

Teška prometna nesreća kod Bobovice

Iz Policijske uprave zagrebačke saznali smo da je u Ulici grada Wirgesa, kod Bobovice, oko 12 sati došlo do prometne nesreće - sudara teretnog vozila i osobnog automobila.

Jedna je osoba odmah poginula, a još su dvije, od tri prevezene u bolnicu, kasnije podlegle ozljedama.

Policija na mjestu nesreće provodi očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do tragedije, a još uvijek nisu poznata imena unesrećenih.

Za sada se zna da su se sudarili osobni automobil i kamion. Po svemu sudeći, osobni automobil prešao je na suprotnu stranu ceste i zabio se u kamion.

Od silovitog udarca putnik na stražnjem sjedištu osobnog automobila ostao je na mjestu mrtav, a vozač auta, suvozač i vozač kamiona prebačeni su u bolnicu.

Policija je jutros objavila detalje nesreće. Alfu Romeo vozio je 86-godišnjak te je u jednom trenutku prešao u suprotnu traku gdje se sudario s teretnim vozilom.

"Jučer oko 12.10 sati u Samoboru, 86-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Alfa Romeo, zagrebačkih registarskih oznaka, južnom kolničkom trakom spojnog kolnika autoceste A3 i Ulice Bobovica u smjeru istoka. Dolaskom do stupa javne rasvjete broj 19 prešao je na traku namijenjenu za promet vozilima iz suprotnog smjera te se frontalno sudario s teretnim vozilom marke Scania, kutinskih registarskih oznaka (koji je vukao priključno vozilo marke Schwarzmuller, kutinskih registarskih oznaka) kojim je upravljao 46-godišnji vozač, a kretao se u smjeru zapada.

Na mjestu događaja smrtno je stradala 26-godišnja putnica iz osobnog automobila, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Vozaču je liječnička pomoć pružena u KB Zagreb, a putnici iz osobnog automobila, 68-godišnjoj slovenskoj državljanki, u KB Sveti Duh, gdje su od ozljeda preminuli", stoji u priopćenju policije

S.S.

 
27.08.2018.

Samoborke pokrenule novi program 123 škola

Plavi bor za prve školske korake

Samoborke pokrenule novi program 123 škola

Novi program za djecu u Samoboru je program 123 škola Udruge Sretno dijete, koji će se od rujna održavati u sklopu programa znanstveno-kreativnih radionica Plavi bor.

Riječ je o programu namijenjenom predškolarcima - djeci u godini prije polaska u školu, a posebno je osmišljen i za djecu kojoj je preporučena odgoda upisa u prvi razred. Program se sastoji od igara i aktivnosti za razvoj predčitačkih i čitačkih vještina, grafomotorike, fine motorike, glasovne analize i sinteze, usvajanje abecednog načela.

Rade se vježbe pažnje i koncentracije, vježbe iz sustava Brain Gym s ciljem razvijanja pozitivne slike o sebi, prihvaćanja nesupjeha, poštovanja sebe i drugih, usvajanja prava na pogrešku. Na ovaj način razvija se emocionalna inteligencija, spremnost na suradnju, upornost i strpljivost, sposobnost zauzimanja za sebe, rješavanja problema, uz razvijanje kulturno-higijenskih navika, stvaranje radnih navika, razvijanja suradnje i empatije. Cilj programa je da se dijete nauči dobro snalaziti među ljudima i vršnjacima, da bude sposobno izraziti i braniti svoje mišljenje, razvijajući društvene osobine empatije i suradnje u zajednici koja mu je važna.

Program su osmislile Marija Mapilele i Branka Hollingsworth, a u izradi programa korištene su ideje, igre i vježbe iz različitih izvora. Sve igre i aktivnosti utemeljene su na višegodišnjoj praksi, provjerene su i njihova primjena ima višestruko pozitivan učinak na razvoj djeteta.

Progam 123 škola vodit će Marija Mapilele, dipl. učiteljica razredne nastave i mentorica, supervizorice programa su Bernardica Horvat Petravić, prof. pedagog i mentorica, te Marina Brajević Kus, prof. defektolog – logoped. Materijale za rad dizajnirala je ilustratorica Branka Hollingsworth.

Ozbirom na višegodišnje pozitivno iskustvo i stručnost u radu s djecom ovih Samoborki vjerujemo da će novi program postići odličan učinak.

Progam će se održavati jednom tjedno u trajanju od 90 minuta u prostorijama Plavog bora u Kompareovoj 5. Provodit će se u skupini od 10 do najviše 15 djece, a upisi i prijave su u tijeku.

Grad Samobor sufinancirao je ovaj program, a roditelji će platiti participaciju u iznosu od 150 kuna mjesečno. Upisi, informacije i prijave na info@plavibor.net ili putem FB stranice Plavi bor.

P.A.

 

Teška prometna nesreća kod Bobovice

Samoborke pokrenule novi program 123 škola

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002