21.04.2018.

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio Dan planata Zemlje

Eko-vrećice za čišći okoliš

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio Dan planata Zemlje

Forum mladih SDP-a je, u subotu, 21. travnja, na Trgu kralja Tomislava, dijeljenjem papirnatih eko-vrećica obilježio Dan planeta Zemlje.

Građani su sa zanimanjem i odobravanjem prihvaćali ponuđene vrećice, a mladima SDP-a pridružila se i njihova predsjednica i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

S.S.

 
21.04.2018.

Gradski vijećnici Most-a u Samoboru obilježili Dan planeta Zemlje

Dobrović: Biti neodlučan pogubno je!

Gradski vijećnici Most-a u Samoboru obilježili Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje u Samoboru su obilježili i članovi Most-a, a gradskim vijećnicima Ireni Franceković i Zlatku Rešetaru pridružio se i saborski zastupnik, bivši ministar Slaven Dobrović.

- Za sada ni u Samoboru nema naznaka uspostave cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom koji bi otpad pretvarao u vrijednu sirovinu za kružno gospodarstvo. Takav sustav nužno sadrži dobro organizirano odvojeno prikupljanje i reciklažni centar sa sortirnicom, kompostanom i centrom za ponovnu uporabu. Novac za ove sadržaje je na raspolaganju iz EU Operativnog programa konkurentnost i kohezija pa je logično da i Grad Samobor iskoristi ta sredstva, za što je potrebno provesti transparentnu javnu nabavu - objašnjavao je Dobrović zainteresiranim Samoborcima.

- Umjesto toga, teretiti gradski proračun kreditom za nejasne sadržaje, koji očito ne čine jasnu i funkcionalnu cjelinu nužno potrebnog sustava, potpuno je neprihvatljivo. Danas biti neodlučan znači izlagati građane velikom financijskom riziku, prvo zbog visokih troškova obrade, a drugo i zbog izlaganja budućim penalima. Pa zar ćemo našoj djeci ostaviti zagađen okoliš i iscrpljene resurse? - retorički je Samoborce zapitao Dobrović.

S.S.

 
21.04.2018.

Smotra Stožera civilne zaštite i operativnih snaga Grada Samobora

Sad znamo da moremo mirno spat

Ispred zgrade Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora u Gundulićevoj ulici u subotu, 21. travnja, u jutarnjim satima održana je, pod vodstvom načelnika Stožera civilne zaštite Grada Samobora Željka Stanca, smotra operativnih snaga Civilne zaštite, Postrojbi opće namjene i povjerenika CZ-a mjesnih odbora i gradskih četvrti, vatrogasne službe, HGSS-a i GO Crvenog križa.

Uloga, značaj i dobra koordinacija unutar sustava Civilne zaštite iznimno je važna, naglasio je načelnik Stanec, jer, kako je rekao, sustav mora funkcionirati tako da u svakom slučaju iznenadnih velikih prirodnih ili bilo kojih drugih tehničko-tehnoloških nesreća i ostalih katastrofa koje nas mogu zateći, može građanima pomoći, pružiti im sigurnost i dati potrebne upute za snalaženje.

Uz prigodne letke, u kojima je navedeno kako treba postupati u pojedinim situacijama, održane su i prezentacije na kojima su naši vatrogasci, članovi i volonteri Crvenog križa i samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja prikazali neke od najvažnijih postupaka i intervencija kojima mogu spasiti živote i pomoći unesrećenima do dolaska nekog od profesionalaca koji ih dalje mogu zbrinuti.

Svoja specifična znanja, vještine i opremu, a poletio je i čuveni dron, pokazali su članovi HGSS-a i njihov novi predsjednik Nikola Tot, koji svi redom sudjeluju u akcijama spašavanja ne samo na području Samobora, nego i diljem Hrvatske. Malo je onih koji će svoj život dobrovoljno i bez naknade, a da pouzdano znaju što rade, bez razmišljanja i na svaki poziv, "staviti na kocku" radi nekog drugog. Upravo to rade naši HGSS-ovci.

Ista je priča i s Crvenim križem, njihovim članovima i volonterima, kojima se u prezentaciji onih najvažnijih pravila u hitnim situacijama pridružio i njihov dugogodišnji aktivist prim.dr. Slavko Lovasić.

Svoju opremu i postupke kod različitih intervencija prikazali su i naši vatrogasci, koji su neizostavni sudionici i spašavatelji u svim nepogodama koje nas mogu zaskočiti.

Prema viđenom, a u želji da svi sudionici ove smotre nemaju baš nikakvog posla, dobro je znati da građani Samobora imaju Civilnu službu i ljude na koje mogu računati.

M.K.

 

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio Dan planata Zemlje

Gradski vijećnici Most-a u Samoboru obilježili Dan planeta Zemlje

Smotra Stožera civilne zaštite i operativnih snaga Grada Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002