29.01.2018.

10. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

Novi projekti za još bolju prevenciju

10. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

U ponedjeljak, 29. siječnja, održana je 10. redovna sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje. Sjednici su prisustvovali gradonačelnik Grada Svete Nedelje i predsjednik Vijeća za prevenciju Dario Zurovec, zamjenica gradonačelnika Marija Hršak, pročelnica JUO Grada Svete Nedelje Biserka Delač, načelnik PP Samobor i zamjenik predsjednika Vijeća za prevenciju Željko Stopić, dekan Svetonedeljodeskog dekanata Božidar Cindori, ravnatelj OŠ Vladimir Deščak Ivica Pavlić, ravnateljica DV Slavuj Gordana Supanc, direktor komunalnog poduzeća Svenkom Dalibor Jakopec, ravnateljica GD Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin, predstavnici Centra za socijalnu skrb Samobor, Sportske zajednice Grada, te ostali suradnici.

Članovi Vijeća jednoglasno su usvojili dnevni red te izmjene i dopune Poslovnika, a sukladno odluci gradonačelnika od 5. siječnja, postojećim članovima su pridružena i nova dva člana - predstavnik OŠ Vladimir Deščak i predstavnik GD Crvenog križa Samobor pa Vijeće za prevenciju Grada Svete Nedelje sada čini 17 članova. Nakon prihvaćenih odluka prisutnima se obratio gradonačelnik Dario Zurovec, koji je pozdravio prisutne te pohvalio njihov predan rad na području prevencije ovisnosti i ostalih oblika delikvencije kod mladih. Također je istaknuo da pridruživanjem novih članica Grad Sveta Nedelja širi djelovanje Vijeća i na druga područja bitna za prevenciju kriminaliteta i ovisnosti. Uslijedila su izvješća, koja su podnijeli svi članovi Vijeća.

Željko Stopić, načelnik PP Samobor, iznio je statističke podatke o prekršajnim i kaznenim djelima za područje nadležnosti PP Samobor za proteklo izvještajno razdoblje. U 2017. godini zabilježeno je 107 kaznenih djela i 128 prometnih nesreća, od kojih niti jedna nije bila sa smrtnom posljedicom. Također je prezentirao preventivne programe provedene tijekom godine, poput MAH 1 i MAH 2. Iz ostalih izvješća razvidno je kako je situacija u ponašanju djece i mladih na području Svete Nedelje znatno bolja no što je bila proteklih godina.

Svoj rad predstavile su i nove članice, a ravnatelj OŠ Vladimir Deščak ukazao je na problem okupljanja mladih iza škole i devijantnog ponašanja, uslijed čega su već nekoliko puta razbijeni školski prozori. Ravnateljica GD Crvenog križa Samobor prezentirala je i novi projekt naziva Zdravstveno savjetovalište, koji će se od ožujka ove godine provoditi u svim mjesnim odborima na području Grada Svete Nedelje, a u sklopu kojeg će medicinski djelatnici na čelu s dr. Slavkom Lovasićem građanima besplatno mjeriti šećer u krvi, tlak, pružati savjete o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života, kao i dati drugo mišljenje vezano uz bolest ili dijagnozu.

Također je odlučeno kako će se u travnju ove godine (između 16. i 20. travnja) održati projekt Sajam mogućnosti u sportskoj dvorani OŠ Vladimir Deščak. Točan datum održavanja bit će naknadno dogovoren, nakon što se usuglase sve članice Vijeća.

A.B.

 
29.01.2018.

Jubilarno 25. siječanjsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Prijatelji na Svetoj Geri znaju gdje je granica

Jubilarno 25. siječanjsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Tradicionalno, a ove godine i jubilarno, 25. po redu, održano je zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru. Oko 2000 hrvatskih i slovenskih planinara okupilo se u nedjelju, 28. siječnja, na poznatoj granici na misnom slavlju koje za sve ljude dobre volje organizira naš stojdraški župnik, protojerej stavrofor Mile Vranešić.

Uz njega, već osmu godinu zaredom na Svetu Geru dolazi i biskup Mijo Gorski, a ovaj put su im se u koncelebraciji pridružili i župnik župe sv. Mihaela arkanđela iz Kalja mons. Juraj Jerneić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju vlč. Gorazd Bastašić, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjeg iz Radatovića o. Zinovije Zastavni, te župnik iz sv. Jane Josip Gonan. Misi je nazočila i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, kojem po teritorijalnom ustroju pripada ova kapelica.

Lijepo vrijeme privuklo je brojne posjetitelje na ovaj duhovno-planinarski događaj. Lijepa obljetnica bila je povod da se govornici prisjete njenih početaka te naglase i najvažniji cilj ovih susreta, a to je suradnja i mir među susjednim narodima.

Domaćin Mile Vranešić pozdravio je na kraju sve planinare hodočasnike na hrvatskom i slovenskom jeziku te također podsjetio na početak ovog planinarskog hodočašća prije 25 godina. Zaželio je i da naredne godine sadašnja vojarna, u kojoj je još slovenska vojska, postane objekt Hrvatskog planinarskog saveza, za što je odluku još 1998. godine donio Hrvatski sabor, a da se dio prostorija ustupi na korištenje čuvarima svetišta sv. Ilije na Svetoj Geri. Vranešić je u svom izlaganju zatražio i da se konačno, a što je već davno odobreno, asfaltira put od Sošica do kapele sv. Ilije.

Ovogodišnjem druženju odazvali su se i članovi konjičkog kluba iz Jastrebarskog, a za sigurnost hodočasnika pobrinuli su se članovi HGSS-a iz Karlovca i Samobora.

T.I.

 

10. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

Jubilarno 25. siječanjsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002