10.12.2018.

U Galeriji Prica predstavljen projekt "Zajedno možemo naprijed"

Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina

Gradu Samoboru odobren je i projekt "Zajedno možemo naprijed", prijavljen Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na Javni poziv naslova Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, koji je izrađen i ostvarivat će se u suradnji s partnerima - Centrom za socijalnu skrb Samobor, Pučkim otvorenim učilištem Samobor i Udrugom za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Kroz projekt vrijedan 1.190.305 kuna, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u razdoblju od 6. rujna 2018. do istog datuma 2020. planira se 40 nezaposlenih pripadnika podskupine korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu uputiti u programe osposobljavanja, osnaživanja mekih vještina i mentoriranja te na taj način povećati njihovu mogućnost zapošljavanja kako bi bili korak bliže ostvarivanju vlastitih prihoda, bez ovisnosti o naknadi.

Sam pogram i njegovi ciljevi predstavljeni su u ponedjeljak, 10. prosinca, u Galeriji Prica, a ukratko su o svemu govorili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, voditeljica projekta Vlatka Šalamun, ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, te predstavnik Udruge Pozitiva Samobor Ivan Duvnjak.

Ovim programom i projektom, naglasila je zamjenica Horvat Iveković, Grad Samobor nastavlja brinuti o najranjivijim skupinama naše zajednice, o kojima inače skrbi i kroz druge vidove pomoći, pa je ovaj projekt itekako dobrodošao za sve njih. Sam projekt ukratko je predstavila njegova voditeljica Vlatka Šalamun, a detaljnije su o svojoj ulozi u projektu govorile Nataša Koražija i Jelena Vojvoda.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija naglasila je dodatnu važnost zajedničkog djelovanja u procesu osamostaljivanja njihovih korisnika, ali i dodatnu izobrazbu socijalnih radnika, kao i zapošljavanje dvoje novih djelatnika za potrebu realizacije ovog programa.

Jednako tako, rekla je ravnateljica POU-a Vojvoda, važan je aspekt aktivne podrške ovoj pomalo izgubljenoj i zaboravljenoj, ni mladoj ni staroj populaciji naših sugrađana. Dodatno obrazovanje, koje je predviđeno projektom unutar dvije godine u Pučkom otvorenom učilištu, omogućit će im povratak u društvo.

Ivan Duvnjak iz Udruge pozitiva Samobor rekao je kako ciljna skupina kojoj je namijenjen ovaj projekt zahtijeva i drukčiji pristup pa će se formirati 4 skupine po 10 polaznika, a taj proces je upravo u tijeku.

Na kraju su se predstavili Helena Miholić i David Radošević, mladi novozaposleni socijalni radnici koji će svoja znanja i vještine, za početak, brusiti upravo kroz ovaj projekt.

M.K.

 
10.12.2018.

U Svetoj Nedelji svečano potpisani Ugovori o stipendiranju za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Dodijeljeno 55 stipendija u sedam kategorija

U gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje održano je 10. prosinca svečano potpisivanje Ugovora o stipendiranju za školsku/akademsku godinu 2018./2019. Ugovore sa stipendistima potpisao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, a prijemu su nazočili i njegovi zamjenici Marija Hršak i Davor Nađi. Grad Sveta Nedelja za školsku/akademsku godinu 2018./2019. dodijelio je ukupno 55 stipendija u sedam kategorija.

Dodijeljeno je 10 stipendija učenicima deficitarnih zanimanja prema preporuci za obrazovnu upisnu politiku stipendiranja HZZ-a, 5 stipendija učenicima srednjih škola temeljem socijalno-ekonomskog statusa te 5 stipendija učenicima na osnovu kriterija izvrsnosti. Učeničke stipendije iznose 600 kuna mjesečno.

Studentima je dodijeljeno 5 stipendija u obrazovnim programima prema preporuci za obrazovnu upisnu politiku stipendiranja HZZ-a, 20 stipendija preddiplomskog studija na osnovu kriterija socio-ekonomskog statusa, 5 stipendija diplomskog studija na osnovu istog statusa, te 5 stipendija na osnovu kriterija izvrsnosti. Mjesečni iznos studentske stipendije iznosi 900 kuna.

Gradonačelnik Zurovec čestitao je svim stipendistima, istaknuvši kako se trud i zalaganje u području obrazovanja uvijek isplate te da je ova stipendija samo dio kojim su pridonijeli svom osobnom uspjehu. Poželio im je mnogo uspjeha u daljnjem radu i obrazovanju, a također je najavio i pozitivne promjene za iduću školsku/akademsku godinu u smislu povećanja broja stipendija. Nakon potpisivanja ugovora, stipendisti su nastavili svoje druženje s gradonačelnikom i zamjenicima uz neformalani razgovor.

A.B.B.

 

U Galeriji Prica predstavljen projekt "Zajedno možemo naprijed"

U Svetoj Nedelji svečano potpisani Ugovori o stipendiranju za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002