04.06.2018.

Zagrebačka županija osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce

Osigurano 12 milijuna kuna za udžbenike

Zagrebačka županija osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici za koje će Zagrebačka županija izdvojiti 12 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je 4. lipnja župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Cijene udžbenika razlikuju se od razreda do razreda, a Zagrebačka županija financirat će fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja. Inače, trenutno na području Zagrebačke županije osnovnu školu pohađa 25.523 učenika.

- Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području - istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Naglasio je i kako Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u Hrvatskoj izdvaja sredstava za nabavu udžbenika.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.

Ravnatelj OŠ Božjakovina Jure Mišković kazao je kako će škole sa zadovoljstvom na sebe preuzeti "slatku brigu" oko nabave udžbenika, jer je to od velikog značaja za djecu i roditelje. U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika obratio se načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik koji ovu mjeru Zagrebačke županije smatra izuzetno značajnom:

- Zagrebačka županija pravi je primjer kako Županija vodi brigu o ravnomjernom razvoju, a veliku pažnju posvećuju ruralnim područjima. Općine Krašić s velikim zadovoljstvom će osigurati dodatni iznos za dopunska nastavna sredstva, a siguran sam da će to napraviti i ostale općine i gradovi – zaključio je Petković Fajnik.

Pravo na korištenje udžbenika imat će redoviti učenici osnovnih škola na području Zagrebačke županije, osim učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, učenici koji su upisani u škole izvan područja županije te učenici koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Nakon završetka nastavne godine 2018./2019. učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama, radi korištenja u idućim generacijama.

S.S.

 
04.06.2018.

Gradsko vatrogasno natjecanje VZ Grada Samobora

Okupilo se 230 natjecatelja

Gradsko natjecanje Vatrogasne zajednice Grada Samobora održano je u nedjelju, 3. lipnja, na igralištu u Galgovu. Organizator natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Grada Samobora, a domaćin Dobrovoljno vatrogasno društvo Galgovo. Na natjecanju su sudjelovala 23 natjecateljska odjeljenja s ukupno 230 natjecatelja - 80 odraslih, 40 mladeži i 110 djece u šest kategorija (muški A, muški B, mladež muška, mladež ženska, djeca muška i djeca ženska),a jedna ekipa djece muški bila je izvan konkurencije.

Najuspješniji u izvođenju vježbi bili su u kategorija muški A natjecatelji iz DVD Rude, a slijedili su ih DVD Pavučnjak i DVD Galgovo, dok je u kategoriji muški B poredak bio DVD Bregana, DVD Rude i DVD Petkov Breg. U kategoriji mladeži (12-16 godina) kod muških prva tri mjesta pripala su DVD Bobovica, DVD Pavučnjak i DVD Grdanjci, a u ženskoj konkurenciji najuspješniji je bio DVD Klokočevac. I na kraju, u kategoriji djece od 6 do 12 godina kod dječaka poredak na postolju bio je DVD Molvice, DVD Galgovo 1 i DVD Bobovica, dok je kod djevojčica najuspješnija bila ekipa iz DVD Grdanjci. U provođenju natjecanja sudjelovalo je 18 sudaca i 16 tehničkih osoba zaduženih za poslove pripreme i provođenja natjecanja.

Na svečanosti zatvaranja, koja je održana po završetku natjecanja, zapovjednik Žitković zahvalio se svim sudionicima natjecanja te izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem velikog broja ekipa, a posebno djece i mladeži. Zatim su podijeljena priznanja za sudjelovanje, a najboljim natjecateljima pehari i medalje. Sve natjecatelje, voditelje ekipa, suce, tehničko osoblje i gledatelje pozdravio je u ime Vatrogasne zajednice Grada Samobora njen predsjednik Željko Koščica, koji je istaknuo važnost natjecanja u privlačenju mladih u vatrogasnu organizaciju.

Na kraju sve pohvale Povjerenstvu za natjecanje VZG Samobor i domaćinu DVD-u Galgovo, čiji su članovi uspješno obavili tehničke poslove pripreme i provođenja natjecanja.

Zapovjednik Mladen Žitković, dipl.ing.

 

Zagrebačka županija osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce

Gradsko vatrogasno natjecanje VZ Grada Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002