14.06.2018.

240 učenika iz Zagrebačke županije primilo nagrade

Najboljima i vrijedne nagrade

240 učenika iz Zagrebačke županije primilo nagrade

Zagrebačka županija nagradila je 240 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta te 93 mentora. Nagrade najboljima uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na tradicionalnom prijemu koji se organizira petnaestu godinu zaredom.

Nagrade su uručene za 81 prvo mjesto, 82 druga mjesta i 77 trećih mjesta na predmetnim, strukovnim, umjetničkim i sportskim natjecanjima, kao i onima iz vjeronauka, debate, domijade itd. Zagrebačka županija pobrinula se za novčane poklon bonove u iznosu od 500, 700 i 1.000 kuna te prijenosna računala i pametne telefone, dok je Hrvatski Telekom ove godine donirao 10 tableta.

- Dragi učenici, vi ste ponos Zagrebačke županije, a broj odličja i nagrada koje osvajate sustavno raste. Prošle godine nagradili smo 214 učenika, a ove godine s velikom radošću vas 240. Sutra je posljednji dan ove školske godine i pred nekima od vas su prve velike odluke koju srednju školu ili fakultet upisati. Pozivam vas da se prijavite na natječaj za županijske stipendije koji se raspisuje u rujnu. Pratite naše web stranice, jer svi bodovi koje ste osvojili na državnim natjecanjima uzimaju se u obzir, a stipendija od mjesečno 500 kn za učenike, odnosno 1.000 kn za studente, uvijek dobro dođe – poručio je tom prilikom Kožić, naglasivši da će u rujnu sve učenike osnovnih škole na području Zagrebačke županije dočekati besplatne knjige.

Naime, Zagrebačka županija osigurala je 12 milijuna kuna za nabavu obveznih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, odnosno fiksan iznos od 470 kuna po učeniku, dok će se gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima pobrinuti za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenike sa svog područja.

U sklopu svečanosti, koja se održala u Svetom Ivanu Zelini, prigodan program izveli su učenici OŠ Ksaver Šandor Gjalski iz Donje Zeline.

M.B.

 
14.06.2018.

Na popularnom Samoborčeku u Južnom naselju obavljena restauracija krovova na vagonima

Sednite se, više ne curi!

Već duže vrijeme mala kompozicija popularnog Samoborčeka, koja je svoje mjesto našla u parku u Južnom naselju, propada i bila joj je nužna obnova. Osim zuba vremena, devastaciji Samoborčeka su uvelike pridonijeli i naši mladi sugrađani koji vole koristiti njegove vagone za druženje, ali ga tako nesvjesno, a najčešće svjesno, uništavaju.

U namjeri da ga zaštite, članovi Rotary Cluba Samobor još prije tri godine pokrenuli su inicijativu za ponovno uređenje Samoborčeka. Malo je potrajalo, ali projekt je ostvaren. U suradnji sa Samoborskim muzejem, kao nositeljem radova, jer sama kompozicija ima status kulturnog dobra, Ministarstvom kulture, koje je izdalo navedeno rješenje, uz nadzor višeg restauratora Zorana Kirchhoffera, obnovljeni su "krovovi" na dva vagona. Po završetku radova na Samoborčeku, ispred samog vlakića sastali su se predstavnici Rotary Cluba Samobor, Stjepan Črnjak i Vladimir Jakobović, ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, nadzornik Kirchhoffer i Leonardo Ivančević, vlasnik obrta koji je izveo radove, te potpisali primopredaju.

Naš vlakić tako barem više neće prokišnjavati, a ostale potrebne radove na njegovoj restauraciji i zaštiti s izgradnjom nadstrešnice, sve u sklopu uređenja cijelog parka, planiraju u Gradu Samoboru učiniti sa sredstvima iz fondova Europske unije. U međuvremenu je postavljena i nova rasvjeta s kamerom pa će biti lakše nadzirati i utvrditi tko i kako uništava ovaj vrijedan dio samoborske povijesti.

Radove na obnovi krovova vagona, u vrijednosti 35.000 kuna, izveli su djelatnici Obrta Ferrum iz Zagreba.

M.K.

 
14.06.2018.

Upozorenje iz Policijske postaje Samobor o pogoršanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Posebno pazite na motocikliste!

Upozorenje iz Policijske postaje Samobor o pogoršanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Obzirom da od početka godine bilježe značajno pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Grada Samobora i šire (nekoliko nesreća sa smrtnim posljedicama), iz Policijske postaje Samobor obavještavaju i upozoravaju sve vozače i građane da će djelatnici PU Samobor u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem pojačanih mjera i aktivnosti u cestovnom prometu kroz svakodnevne akcije kontrole i nadzora poštivanja svih prometnih propisa.

Posebnu pažnju posvetit će pritom mopedistima i motociklistima kao najranjivijim sudionicima cestovnog prometa tijekom ljetnih mjeseci pa iznova apeliraju na sve vozače mopeda i motocikala da se pridržavaju svih sigurnosnih mjera i poštuju propisana ograničenja i pravila.

Isto vrijedi i za vozače automobila, koji svojom pozornošću i pažljivošću pri susretu s motociklistima uvelike mogu utjecati na njihovu i svoju sigurnost na cesti.

Stoga, prilagodite vožnju uvjetima na cesti, poštujte znakove i ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti!

S.S.

 

240 učenika iz Zagrebačke županije primilo nagrade

Na popularnom Samoborčeku u Južnom naselju obavljena restauracija krovova na vagonima

Upozorenje iz Policijske postaje Samobor o pogoršanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002