28.04.2018.

Šumski ponedjeljak u OŠ Milana Langa

Čuvajte prirodu i cijenite Samoborsko gorje

Šumski ponedjeljak u OŠ Milana Langa

Učenike 2.a razreda OŠ Milana Langa iz Bregane na satu hrvatskog jezika posjetila je Sanja Jurlin, autorica knjige za djecu Šumska priča, i, zajedno sa svojim likovima, unijela malo čarolije u, do tada, sasvim običan ponedjeljak.

Sanja ih je uz zvukove, predmete i svoju priču odvela u čarobne šume Samoborskog gorja, u kojima žive mnoga bića: vile, zmajevi, zemljaci, patuljci...

Mislite da nije tako? Niste ih vidjeli dok ste šetali Anindolom ili Plešivicom? Možda samo niste dovoljno dobro gledali i pratili tragove. Možda ste gledali samo očima, ali ne i srcem.

- Šumska priča nas je potaknula da što prije odemo u šumu i potražimo ta čarobna bića te da još više čuvamo prirodu i cijenimo prekrasno gorje kojim smo okruženi, a i zabavili smo se isprobavajući vilenjačke uši - istaknula je nakon posjete učiteljica Josipa Tandarić.

T.I.

 
28.04.2018.

Eko akcije u PŠ Celine

Posađeno cvijeće i uređen okoliš

U povodu Dana planeta Zemlje i integriranog dana - Sačuvajmo okoliš, učenici, učiteljice i roditelji Područne škole Celine dvodnevnom akcijom uređivali su okoliš škole. Uređeni su cvjetnjaci i kamenjari, posađeno cvijeće, pokošeno školsko dvorište te bojom osvježena učionica na otvorenom.

Ove školske godine PŠ Celine slavi 55. godišnjicu postojanja. Jedan od rođendanskih poklona bila je i ova eko akcija – uljepšavanje okoliša škole. Drugi poklon je školski vrt, koji je još u izgradnji, a treći velika proslava obljetnice na kraju školske godine.

Iz škole zahvaljuju svim roditeljima na podršci akcijama, trudu i uspjesima djelatnika i učenika PŠ Celine.

T.I.

 
28.04.2018.

Obilježili majalese i okitili izvore podno Staroga grada

Tak su lepo zgledali! Šteta kaj ih niko ni videl...

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije je u petak, 27. travnja, tradicionalno obilježila majalese kićenjem izvora podno Staroga grada Samobora te upriličila prigodan program s ciljem vraćanja starog sjaja Anin-perivoju i prisjećanja na dane kada su Anindolom šetali brojni ugledni Samoborci i njihovi gosti.

Krenulo se s Vugrinščaka u poslijepodnevnim satima, gdje je učenike samoborskih škola i građane s ovim starim običajem upoznao Milan Žegarac Peharnik, a zatim su svi zajedno prošetali do Tancplaca kako bi pogledali izložbu fotografija i grafika s motivima Anin-perivoja kroz njegovu povijest, poslušali stare samoborske popevke, stihove Stanka Vraza i Antuna Gustava Matoša, kupili licitar i medenjake kod Arka pa se okrijepili uz srneći paprikaš Lovačke udruge Srna.

U programu, koji je vodila Đurđica Pleše Vujica, sudjelovali su Tamburaški sastav Samoborci, Milan Žegarac Peharnik, Zoran Perović i Cirkuska udruga Cirkultura.

Gospodu u krinolinama i frakovima, članove Samoborske narodne garde i "obične" šetače, među kojima su bili i Krešimir Gjurkin iz Hrvatskih šuma i izaslanica voditelja Uprave zagrebačke podružnice HŠ-a Irena Franjić, pozdravile su ravnateljica ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

Obje su naglasile važnost održavanja tradicije i odlučnost da se ovom prostoru zaista vrati njegov stari sjaj, unatoč tome što taj projekt, za sada, nije dobio traženu financijsku potporu iz fondova EU. Upravo na tome će i dalje ustrajati, a do tada će Grad Samobor, Hrvatske šume, Zagrebačka županija, Komunalac i samoborske udruge nastojati i ubuduće oživljavati i održavati vrijedan i značajan dio povijesti vezan uz ovaj prostor, kakvim se mogu pohvaliti tek rijetki gradovi u Hrvatskoj i Europi.

M.K.

 

Šumski ponedjeljak u OŠ Milana Langa

Eko akcije u PŠ Celine

Obilježili majalese i okitili izvore podno Staroga grada

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002