04.08.2018.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Oluja je bila melem za sve hrvatske rane

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Samoboru su obilježeni tradicionalnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku domovinske zahvalnosti.

Uoči samog blagdana, 4. kolovoza, okupljeni su minutom šutnje odali počast svim poginulim braniteljima, a potom je u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje Marijan Telišman pročitao imena svih poginulih samoborskih branitelja, uz prigodne riječi zahvale za žrtvu kojom su pridonijeli slobodi Domovine. Podsjetio je i na najvažnije trenutke Oluje, nakon koje je u ustavno-pravni poredak vraćeno 18 posto okupiranog teritorija.

U prigodnom govoru predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj rekao je da su branitelji ne pitajući za cijenu krenuli u obranu najvećih vrijednosti - svoje obitelji, doma i Domovine. Istaknuo je ulogu 151. samoborske brigade rekavši da je u Oluji poput vihora s ostalim brigadama Hrvatske vojske prohujala Hrvatskom Kostajnicom, Dvorom, Glinom i ostalim mjestima donoseći im slobodu.

- 151. brigada časno je izvršila svoju povijesnu zadaću te zbog toga i zaslužila onakav trijumfalni doček u Samoboru 14. kolovoza 1995., kako nije dočekana ni jedna brigada Hrvatske vojske. Hvala građanima na tome. Vratiti ponos hrvatskom vojniku u neokaljanoj vojno-redarstvenoj akciji je zadovoljstvo svakog sudionika Oluje. Pobjeda u Oluji bila je melem za sve hrvatske rane zadobivene u Domovinskom ratu, Oluja je bila konačni dokaz vojne i moralne nadmoći hrvatskog naroda nad agresijom s istoka, kruna svih napora da se izbori slobodna i neovisna Hrvatska i slome oni koji su je sustavno uništavali - naglasio je, između ostalog, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj.

Zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković iskazala je poštovanje svim poginulim samoborskim braniteljima čija su imena uklesana u spomenik, rekavši da na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja treba odati počast i iskazati zahvalnost braniteljima koji su krenuli u oslobađanje okupiranih područja kako bi ih vratiti u okrilje naše Domovine, sretni što je Oluja priznata i u međunarodnoj pravnoj zajednici, što je braniteljima velik ponos i zadovoljstvo. Mi pri tome moramo i dalje raditi na dobrobiti naše Domovine, naglasila je Sanja Horvat Iveković.

Ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima vijence su položili roditelji i obitelji poginulih branitelja i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanstvo Grada, Gradskog vijeća i Zagrebačke županije u kojem su bili zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Vinko Jaklenec, zamjenik župana Hrvoje Frankić, članica županijske skupštine Zvjezdana Sečen te načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić. Počast su paljenjem svijeća odali i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i gradskih udruga, društava, ustanova i političkih stranaka.

Cijeloj obilježbi pridonijeli su i članovi Samoborske narodne garde, a završne riječi molitve za sve poginule branitelje, kao i za ranjene, bolesne i potrebite izrekao je samoborski župnik Davor Štuljan.

M.Š.

 

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002