30.09.2018.

Predstavljena monografija Kapela svetog Mihala u Samoboru

Od preživljavanja do oživljavanja

Zajednički projekt studenata i profesora Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina zagrebačke Akademije likovnih unjetnosti, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i samoborske župe sv. Anastazije rezultirao je monografijom o poznatoj samoborskoj kapeli sv. Mihala na Taborcu. U knjizi su, s ciljem da se jedna od najljepših samoborskih kapelica u potpunosti zaštiti i sanira kao značajan objekt samoborske sakralne kulture, objedinjeni istraživački radovi i saznanja o njezinoj gradnji, povijesti, etnografskoj i umjetničkoj vrijednosti, vjerski život Taborca, a detaljno je opisana i njena vrijedna oprema.

Nazočne u kapelici, gdje je u subotu, 29. rujna, predstavljena ova monografija, pozdravio je najprije domaćin, samoborski župnik Davor Štuljan, a zatim u ime akademske zajednice i dekan ALU-a Tomislav Buntak.

O tome kako su tekla istraživanja te o do sada obavljenim restauratorskim radovima govorili su sami autori tekstova: urednica izdanja, izvanredna profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te voditeljica konzervatorsko-restauratorskih istraživanja mr.art. Zvjezdana Jembrih, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i stručnjak za baroknu arhitekturu dr.sc. Dubravka Botica te docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i stručnjak za baroknu skulpturu dr.sc. Danko Šourek.

Svoj doprinos monografiji, svatko iz svojeg područja, dali su i vlč. Štuljan, Milan Žegarac Peharnik, mag.art. Ana Božičević i Mirica Rubinić, zvonarka i čuvarica kapelice, naš fotograf Ivan Tibor Grujić, a dizajn potpisuje mr.art. Natalija Nikpalj, izvanredna profesorica Grafičkog odsjeka ALU-a.

Predstavljanje monografije glazbeno je popratio Tamburaški sastav Samoborci sa solisticama Ančicom Bošnjak Praunsperger, Maricom Posilović i Đurđicom Pleše Vujicom.

M.K.

 

Predstavljena monografija Kapela svetog Mihala u Samoboru

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002