30.05.2018.

Građanski utorak Pučkog otvorenog učilišta o medijaciji

Kako upravljati konfliktima

Građanski utorak Pučkog otvorenog učilišta o medijaciji

U sklopu programa Građanski utorak Pučkog otvorenog učilišta Samobor 29. svibnja gostovao je dr.sc. Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda. U vrlo zanimljivom predavanju govorio je o medijaciji kao postupku u kojem se konflikti mogu rješavati.

Konflikti i sporovi sastavni su dio života i poslovanja, oni dovode do ljutnje, svađa, straha i drugih negativnih osjećaja, a generator sukoba je ljudska potreba biti u pravu, iako je najčešće nevažno i beskorisno biti u pravu, istaknuo je dr. Šimac, dodavši da ne postoji objektivno nego samo subjektivno. Osnovni uzroci konflikata su različiti interesi, sustavi vrijednosti i slično, a do rješenja konflikta može se doći kada se osvijesti misao da treba komunicirati te poslušati druge. Način i brzina na koji rješavamo sporove ključ je uspjeha u odnosima, rekao je dr. Srđan Šimac potrepljujući i primjerima iz prakse kako se neki dugogodišnji sudski sporovi rješavaju uz pomoć miritelja na načelima da sukobljenje strane saslušaju stavove i argumente druge strane. U sporu uspjeh nije pobjeda nego rješenje, a najteža zadaća je ljude dovesti za zajednički stol, naglasio je dr. Šimac.

Inače po objašnjenju koje se može naći na stranici www.mirenje.hr, medijacija (mirenje) je postupak u kojem stranke u konfliktu ili sporu u sigurnom ozračju uz pomoć treće nepristrane osobe izmiritelja, imaju priliku riješiti spor na vlastiti način. Izmiritelji strankama pomažu uspostaviti konfliktom prekinutu komunikaciju, iznijeti slobodno svoju stranu priče, omogućiti im da se međusobno slušaju, čuju i razumiju. Kroz mogućnost iznošenja upravo onoga što je njima osobno važno te kroz međusobno razumijevanje razloga njihovih suprotnih stajališta o predmetu spora, stranke su u prilici svoje razlike približiti i postići rješenje spora te sklopiti nagodbu od zajedničkog interesa. Izmiritelji pomažu strankama u iznalaženju rješenja i sklapanju nagodbe. Zato se mirenje još naziva potpomognutim pregovaranjem.

Srđan Šimac je na predavanju rekao da se u Hrvatskoj ova praksa tek razvija te da je u poslovnom svijetu sve zastupljenija. Svi zainteresirani detaljnije informacije mogu pronaći na stranicama Hrvatske udruge za mirenje.

M.Š.

 

Građanski utorak Pučkog otvorenog učilišta o medijaciji

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002