29.06.2018.

Žumberački uskoci u Sisku

Oživjeli Bitku kod Siska

Manifestacijom Bojevi za Sisak oživljuje se gotovo zaboravljeni život srednjeg i ranog novog vijeka te promiče povijesna baština Grada Siska i događanja iz 1593. godine. Bitka kod Siska smjestila je naš grad na povijesnu kartu najznačajnijih događanja u hrvatskoj povijesti, a ovom manifestacijom obilježavamo njenu obljetnicu. Ova turističko–povijesna i edukativna manifestacija, kao spektakl živih slika iz povijesti, pruža vjerni prikaz odvijanja viteških borbi i ratovanja, mačevanja, streličarstva, vojnih tabora, naoružanja te drugih elemenata srednjovjekovnog života, poput kuhinje, zanata i slično. Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema, koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo, načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće tog doba. Najznačajniji dio manifestacije je uprizorenje opsade sisačke utvrde. Manifestacija je održana šestu godinu zaredom, a svake godine bilježi i sve veći interes javnosti.

Sudjelovali su: Družba vitezova Zlatnog kaleža, Donja Stubica, Aureus Unicornis, Zagreb, Gašper Vitez Lamergar, Bled, Slovenija, Red vitezova ružice grada, Orahovica, Red srebrnog zmaja, Zagreb, Vitezovi vranski, Pakoštane, Šibenska gradska straža, Šibenik, Streličarski klub Dubovac, Karlovac, Koprivnički mušketiri i haramije, Koprivnica, Ordo sancti viti, Rijeka, Tahyjevi puškari, Donja Stubica, Žumberački uskoci, Sošice i Artistika (Lakrdijaši).

Opsada Siska odigrala se 22. lipnja 1593. godine. Siguran u brzu pobjedu, Hasan-paša je za mjesto sudbonosne bitke odabrao područje utoka Odre u Kupu te utoka Kupe u Savu, što znači da se prostor sisačkog naselja našao između dvije bojišnice. Most na Kupi pri njezinom ušću u Savu bio je jedini prolaz turske vojske. Sama bitka trajala je kratko i odvijala se munjevitom brzinom. Najprije su čete bana Tome Erdodyja napale Turke uz ušće Odre, a zatim je general Auersperg udario u središnji dio turskih trupa, nakon čega oni počinju uzmicati prema mostu. Ubrzo zauzevši i most, kršćanske snage žumberačkih uskoka presjekle su Turcima jedini prolaz te ih natjerale u bijeg preko nabujale Kupe. Vidjevši kako se situacija razvija, posada sisačke utvrde izlazi iz nje i zadaje srmtonosan udarac u leđa turskoj vojsci. Većina turskih vojnika, kao i sam Hasan-paša Predojević, utopila se u Kupi pri pokušaju bijega.

Žumberački knez Radula-Daja Vuković i vojvode iz Žumberka: Latinčić, Garapić, Čučić, Rapljenović, Popović i Grubačević sudjelovali su u kršćanskoj pobjedi u Sisku. Od oko 5000 vojske kod Siska bilo je i 500 žumberačkih uskoka. Turska vojska imala je oko 18 000 vojnika. U žestokoj je borbi uskocima iz Žumberka bilo u presudnom trenutku naloženo da zauzmu most na Kupi i tako presijeku Turcima uzmicanje. Uskoci su uspješno izvršili zadatak pa su Turci bili potisnuti u kut između Odre i Kupe. Preživjelo je oko 2000 Turaka, a u velikoj pobjedi kod Siska poginulo je oko 40 žumberačkih uskoka.

M.R.

 

Žumberački uskoci u Sisku

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002