19.10.2018.

U Bunkeru održana edukaciju školske djece na temu Domovinski rat

Da se ne zaboravi...

Udruga branitelja 151. Samoborske brigade s gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom, Ministarstvom branitelja i Zagrebačkom županijom i ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Samobora i Svete Nedelje organizirala je novu dopunsku edukaciju na temu Domovinski rat, pod motom "Da se ne zaboravi".

Uz članove Udruge branitelja 151. samoborske brigade koji su upoznajli učenike s udrugom i njezinim djelovanjem u miru, predavač je bio doktor znanosti Jakša Raguž, autor monografije o ratnom putu 151. samoborske brigade, a predavanja se provode uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prvo predavanje održano je 16. listopada u Bunkeru, za učenike osmih razreda osnovnih škola Samobor, Rude i Bogumila Tonija. Gošća je bila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

Sljedećeg dana održano je predavanje za osnovce OŠ M. Langa iz Bregane i dvije svetonedeljske osnovne škole, OŠ Sveta Nedelja i OŠ Vladimir Deščak, a gošće su bile zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak, viša stručna savjetnica iz Područne jedinice Ministarstva branitelja Branka Agatić te iz Centra za psihosocijalnu pomoć Grada Zagreba i Zagrebačke županije Natalija Bočkaj, a u četvrtak, 18. listopada, predavanje su odslušali učenici OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, samoborski gimnazijalci, ETUŠ-ovci i učenici Srednje strukovne škole Samobor.

Ukupno je na ovim predavanjima u tri dana sudjelovalo 800 učenika.

Završna aktivnost za sve školarce bit će zajednički izlet sa satom povijesti na terenu, koji će se na Trokutu kod Novske održati u utorak, 30. listopada, gdje će se učenici upoznati s borbenim operacijama brigade na tom području.

T.I.

 
19.10.2018.

Smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora

Do uspjeha sustavnom podrškom

U dvorani samoborskih srednjih škola u petak, 19. listopada, održana je i ove godine u povodu Dana grada smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora. Na smotri se predstavilo 11 udruga koje djeluju unutar naše zajednice, a učenike Srednje strukovne škole, članove udruga i brojne goste koji su nazočili otvorenju i upoznavali se s radom pojedinih članica pozdravio je predsjednik ZTKS Stjepan Črnjak.

O radu zajednice nešto više je rekao nastavnik i mentor u Srednjoj strukovnoj školi Ivan Vlainić, koji je i kao predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture pozdravio uvažene goste, među kojima su bili i idejni začetnici i osnivači zajednice te pedagozi tehničke struke dr.sc. Zvonimir Jakobović i Mirko Beran, a u ime Grada Samobora prisutne je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Vlainić je istaknuo kako svih svjetskih uspjeha naših učenika i inovatora, kojima već godinama svjedočimo, a koji dolaze upravo iz ove škole, ne bi bilo bez sustavne podrške i razumijevanja ravnatelja, Grada Samobora i ostalih pedagoga koji rade s našom djecom.

Svojim učenicima, nastavnicima i gostima prigodno se obratio i ravnatelj SSŠ-a Davor Škiljan, koji je naglasio iznimno dugu tradiciju naše škole, u kojoj se danas radi prema najsuvremenijim metodama i u jednako tako opremljenim učionicama.

Budući mladi stručnjaci tijekom obilaska štandova rado su poslušali savjete starijih i iskusnijih kolega, koji su predstavljali svoj rad i pozivali učenike da im se pridruže, shodno svojim interesima.

M.K.

 
19.10.2018.

Gradska knjižnica Samobor izdala knjižicu o Zdenku Tenku

Prisjetili se se gospona Štreke

U sjećanje i kao svojevrsni podsjetnik na znamenite Samoborce Gradska knjižnica Samobor izdala je i treću knjižicu, posvećenu Zdenku Tenku, koja je brojnim prijateljima obitelji Tenk, njegovim suvremenicima i suradnicima predstavljena u četvrtak, 18. listopada, u prostorijama knjižnice.

Na tridesetak stranica zanimljivog "facebook" formata dokumentaristički je sažet životni put i rad našeg poznatog sugrađanina, koji je, najkraće moguće rečeno, bio vrstan učitelj, sportaš, kulturni i društveni radnik, a kao dugogodišnji ravnatelj Narodnog sveučilišta i kreator brojnih događanja u Samoboru. Za svoj rad primio je za života čak 17 priznanja, i od svojega grada i na ondašnjoj republičkoj razini, no vjerojatno bi mu najljepše bilo čuti, kao što je to bilo njegovoj velikoj obitelji te večeri, da su ga Samoborci smatrali istinskim gospodinom.

U povodu 10. godišnjice njegove smrti, o Zdenku Tenku Štreki i o svemu onome što nije stalo u knjižicu, govorili su njegov prijatelj i suradnik Jozo Grubeša i, vidno ganuta, Tenkova kćer Vida Milek.

Večer posvećenu Zdenku Tenku lijepom glazbom zaokružili su mladi gitaristi naše Glazbene škole Marija Crljen i Borna Dekanić, učenici prof. Ivane Trogrlić.

M.K.

 
19.10.2018.

Zdravstveno savjetovalište u Maloj Gorici

Prekontrolirali vitalne parametre

Zdravstveno savjetovalište u Maloj Gorici

U Društvenom domu u Maloj Gorici 17. listopada Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika organiziralo je još jedno zdravstveno savjetovalište na kojemu je 30-ak zainteresiranih mještana tog, ali i drugih svetonedeljskih naselja došlo provjeriti svoju tjelesnu težinu, izmjeriti krvni tlak, prekontrolirati šećer u krvi, izmjeriti indeks tjelesne mase koji je pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe i određivanja idealne težine te se savjetovati s liječnikom, primarijusom doktorom Slavkom Lovasićem.

Drugo zdravstveno savjetovalište održat će se za Samoborce sljedeći tjedan, u utorak, 23. listopada, od 17 do 19 sati u prostorijama Crvenog križa u Krležinoj 5.

S.S.

 

U Bunkeru održana edukaciju školske djece na temu Domovinski rat

Smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora

Gradska knjižnica Samobor izdala knjižicu o Zdenku Tenku

Zdravstveno savjetovalište u Maloj Gorici

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002