19.05.2018.

U Samoboru obilježen Svjetski dan bolesti štitnjače

Kod žena su češće, ali su kod muškaraca opasnije!

Pod geslom: "Javite nam se! Vaša štitnjača će vam biti zahvalna!", 19. su svibnja, u povodu Svjetskog dana bolesti štitnjače i Tjedna svjesnosti o tim bolestima, sa štanda na Trgu kralja Tomislava ukazivali aktivisti Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Poruka podrške posebno je bila upućena ženama budući da svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta neki od poremećaja funkcije štitnjače.

Inače, danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacije, naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, a Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače.

Na štandu su se dijelili letci o tome kako u 5 jednostavnih koraka provoditi samopregled štitnjače, a građani su se mogli upoznati i s djelatnostima i ciljevima udruge. Prigodni su program izveli folkloraši i tamburaši Osnovne škole Samobor, judaši Judo kluba Okami i mladi plesači.

Štand je u ranim posljepodnevnim satima posjetio i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, glavni pokretač osnivanja ove udruge i predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora. Dočekali su ga dr. Sunčica Andreja Rogan, naša sugrađanka koja se dvadeset godina bavi liječenjem bolesti štitnjače, specijalistica nuklearne medicine, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik Juro Horvat.

Akademik Kusić istaknuo je da svi u sebi nosimo potencijal za oboljevanje od neke od ovih bolesti. One su, naglasio je, kod žena češće, ali su kod muškaraca opasnije. Hrvatsko društvo za štitnjaču, kojem je akademik na čelu, preporučuje svim trudnicama i ženama iznad 55. godine starosti obavezno mjerenje TS hormona, kako bi se disfunkcije štitnjače na vrijeme otkrile.

R.Š.

 
19.05.2018.

Izložba i predavanje o Gradišćanskim Hrvatima u Samoborskom muzeju u povodu Međunarodnog dana muzeja

Upoznajte jednu od najstarijih zajednica Hrvata u dijaspori

Međunarodni dan muzeja obilježen je u petak, 18. svibnja, i u Samoboru, gdje je u Samoborskom muzeju otvorena izložba o Gradišćanskim Hrvatima, uz koju je prigodno predavanje održala dr. Katarina Tyran, sveučilišna asistentica na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta.

Nastavak je to ciklusa predstavljanja starih hrvatskih zajednica u svijetu koje stoljećima čuvaju svoju tradiciju i identitet pa smo tako prošle godine mogli više doznati o Moliškim Hrvatima, a ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i kustos Luka Kazimović najavili su dogodine izložbu o Karaševskim Hrvatima, maloj enklavi Hrvata u Rumunjskoj.

Dr. Tyran tijekom svojeg predavanja iznijela je brojne zanimljivosti o Gradišćanskim Hrvatima, koji su na prostore istočne Austrije i dijelove Slovačke i Mađarske stigli već u 16. stoljeću, tako da danas uglavnom imaju statuse autohtone zajednice ili nacionalne manjine upravo zbog činjenice da su uspjeli očuvati svoj jezik i običaje koje su donijeli u krajeve koje su naseljavali.

Iznimno je zanimljiv upravo njihov jezik, koji dr. Tyran proučava već niz godina, o čemu je napisala i knjigu, a napori Gradišćanskih hrvata u očuvanju svog identiteta i povijesti rezultirali su i izdavanjem službene gramatike ovog posebnog jezika i govora. I Samoborci već desetljećima njeguju kulturnu i sportsku suradnju s Hrvatima u Burgenlandu, o čemu postoji i brojna dokumentacija koju čuva naš muzej.

Izložbu je, u pratnji predsjednice Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irene Kapor, pred velikim brojem posjetitelja i uzvanika otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

M.K.

 

U Samoboru obilježen Svjetski dan bolesti štitnjače

Izložba i predavanje o Gradišćanskim Hrvatima u Samoborskom muzeju u povodu Međunarodnog dana muzeja

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002