20.10.2018.

Gljivarski kotlić, gulaš te mlada i stara vina za Dan grada

Pojelo se, popilo i Gradu nazdravilo

Već tradicionalno, uz sve ostalo, svoj doprinos obilježavanju Dana grada Samobora dali su i ove godine članovi Samoborske vinogradarsko vinarske udruge i Udruge gljivara Sunčanica Samobora. Iako na dvije lokacije, bili su zbliženi u nastojanju da se ponudom onoga čime se bave i čemu su posvećeni približe Samoborcima i svima ostalima koji su došli na druženje u povodu rođendana Grada Samobora.

Vinari su svoje mjesto našli u prostorima znane Brente. Tu se nazdravilo, pojeo odličan gulaš koji su pripremili Stjepan Sirovica i njegovi pomoćnici Sandi Slak i Igor Jaić Krasnik, a mladim portugiscem zalili pečeni kesteni.

- Pripremili smo 100 litara gulaša i 60 kg pečenih kestena, a naši su članovi pridodali i svoja stara vina, kao i znane bermete. Moram reći da su se pila zaista vrhunska vina, od kojih je mnogo onih koja su tijekom godine i nagrađivana na raznim smotrama. Ako tome dodamo i mladi portugizac, mislim da mogu reći kako su svačiji nepci bili zadovoljni - rekao je predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge Marijan Žganjer.

- Mlada vina sigurno će biti dobra - kaže jedan od trofejnih vinara Ivica Rozijan. - Sve je obećavajuće, jer je godina bila rodna, a grožđe kvalitetno pa se očekuje i "vrhunska kapla". Marijan Sokolović, Stjepan Sirovica, Damir Kirin, Sandi Slak, Branko Jaklenec, Marijan Geušić, Vlado i Zdravko Župančić, kao i ostali naši članovi, također su zadovoljni svojim urodom i vinima, koja su pod stalnom kontrolom sve do Martinja – rekao je Rozijan.

Vrijedi tek još reći da je sve što je bilo pripremljeno nestalo u roku od dva sata.

Slično je bilo tek nekoliko stotina metara dalje, na Trgu Matice hrvatske koji su zauzeli gljivari, članovi Sunčanice. Veliki kotao od 120 litara pripremljenog gulaša od 40 vrsta gljiva i izložba tih šumskih plodova izazvali su velik interes. Nije bilo dileme hoće li se tako velika količina gulaša pojesti.

- Mislim da smo u svemu pogodili, jer ljubitelji gljiva došli su na svoje - jasan je bio predsjednik Udruge Sunčanica Miro Slak. Oko kotla je bilo vrlo živo. Glavni kuhar Franjo Mihelić imao je potporu od strane Josipa Obraza, Nike Žanića i nezaobilaznog Bože Laušina.

Tako se tradicija nastavlja. Vinari i gljivari ponovno su dali svoj doprinos obilježavanju Dana grada. Pokazali su se i dokazali te tako potvrdili svoju privrženost onome što rade na dobrobit svojih udruga, ali i Samobora u cjelini.

F.S.G.

 
20.10.2018.

Prvog dana Festivala Samoborske kotlovine natjecali su se mjesni odbori i gradske četvrti

Iz Dubrave nam dolazi najbolša kotlovina!

Dvodnevno druženje uz poznati samoborski specijalitet, Samoborsku kotlovinu, ponudio je svim građanima Samobora i njegovim posjetiteljima koji su se u subotnje prijepodne, 20. listopada, zatekli u Kleščićevoj ulici, uvid u to kako to jelo izgleda kad ga rade majstori iz gradskih četvrti i mjesnih odbora. Osim prilike za širenje gastro horizonata brojnih prolaznika, Festival Samoborske kotlovine za njegove sudionike imao je i dodatnu komponentu, onu natjecateljsku.

Stručni žiri u sastavu Milinko Perković, Roman Zakšek i Krunoslav Znika bodovao je kušane kotlovine, ocijenio uređenost štandova, ozračje koja je na njima vladalo i još čitav niz sitnica da bi na koncu došli i do pobjedničke trojke.

Prvo mjesto pripalo je Mjesnom odboru Dubrava Samoborska, drugo je bilo Kladje, a treće je mjesto zauzeo Farkaševac.

U nastavku Festivala Samoborske kotlovine kuharski pribor u ruke će uzeti članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji će se predstaviti u nedjelju, 21. listopada od jutarnjih sati, također u Kleščićevoj ulici.

R.Š.

 
20.10.2018.

U povodu Dana grada Samobora odana počast poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti

Hvala onima koji su nas zadužili

Park domovinske zahvalnosti i spomenik našim poginulim braniteljima već niz godina su prvo mjesto na kojem se na Dan grada Samobora okupe gradski čelnici, obitelji, rodbina, prijatelji i suborci naših heroja, predstavnici i članovi braniteljskih udruga te delegacije gradova prijatelja, kako bi, uz dužnu počast, sa zahvalnošću i pijetetom položili cvijeće i upalili svijeće za živote dane za slobodu Samobora i domovine Hrvatske.

U subotu, 20. listopada, učinili su to gradonačelnik Krešo Beljak u pratnji svojih najbližih suradnika i gradskih vijećnika, obitelji i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge branitelja 151. samoborske brigade, predstavnici talijanskog Parabiaga i njemačkog Wirgesa te brojna druga izaslanstva.

Svečanost su ove godine, uz Samoborsku narodnu gardu, uveličale i povijesne postrojbe iz 15 gradova i mjesta iz cijele Hrvatske, koje su u Samobor došle na poziv naše garde, koja ove godine slavi svoju 170. obljetnicu.

Sve ih je najprije pozdravio predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj, koji se i ovom prigodom osvrnuo na njihove velike zasluge u Domovinskom ratu, ali i na težak položaj dijela braniteljske populacije danas u miru.

Gradonačelnik Beljak je u svom obraćanju nazočnima zahvalio svima, prije svega udrugama i braniteljima, koji i danas vode brigu da se imena naših poginulih nikada ne zaborave. Ni o njihovim preživjelim suborcima, s kojima i sam dijeli ratna iskustva, Grad Samobor neće prestati brinuti i potpomagati ih, jer to je dužnost svih nas i bilo koje vlasti, naglasio je Beljak.

Svima u čast ispucani su plotuni iz starih kubura i pušaka koje su izveli članovi nekoliko povijesnih postrojbi, glazbeni dio pripao je članovima našeg HPD-a Jeka, pod vodstvom Maksimilijana Borića, a prigodnu molitvu je s okupljenima podijelio vlč. Davor Štuljan.

M.K.

 
20.10.2018.

Predavanja i izložba o Ljudevitu Šmidhenu, samoborskom turizmu i ugostiteljstvu u Samoborskom muzeju

Na više se načina prisjećamo Šmidhena

Za brojne poznate samoborske vedute, koje u naš grad privlače turiste i namjernike od davnina, njihov današnji izgled, položaj i očuvanost, velikim dijelom zaslužan je jedan on najpoznatijih samoborskih gradonačelnika Ljudevit Šmidhen. Tijekom njegova dva mandata, najprije od 1862. do 1868., te kasnije od 1882. do 1886., Samobor se počeo bitno mijenjati i postajati prepoznatljiv po svojoj uređenosti, kulturi, turizmu, ugostiteljstvu i brojnim drugim segmentima kojima se gradovi odlikuju kao takvi. I danas se njegov rad prepoznaje u gotovo svakom kutku Samobora.

Dan grada bio je povod kustosima Samoborskog muzeja da se prisjete upravo Ljudevita Šmidhena. Tako je u petak, 19. listopada, u prostorijama muzeja otvorena izložba o ovom poznatom gradonačelniku Samobora te o samoborskom turizmu i ugostiteljstvu, koje se počelo jače razvijati upravo u njegovo doba.

Prije samog otvorenja izložbe predavanje o Šmidhenu brojnim je Samoborcima održala kustosica Gordana Remussini, a o turizmu i ugostiteljstvu u Samoboru govorio je kustos Luka Kazimović. Izložbu prate i dvije brošure, u kojima su detaljnije opisani život i djelo Ljudevita Šmidhena te ove dvije i danas za Samobor važne gospodarske grane.

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, uz poziv da tijekom vikenda zajednički proslave Dan grada.

M.K.

 

Gljivarski kotlić, gulaš te mlada i stara vina za Dan grada

Prvog dana Festivala Samoborske kotlovine natjecali su se mjesni odbori i gradske četvrti

U povodu Dana grada Samobora odana počast poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti

Predavanja i izložba o Ljudevitu Šmidhenu, samoborskom turizmu i ugostiteljstvu u Samoborskom muzeju

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002