21.11.2018.

Press konferencija samoborskog HNS-a o realizaciji projekta subvencioniranih stambenih kredita za mlade

49 mladih obitelji iskoristilo državne subvencije

Press konferencija samoborskog HNS-a o realizaciji projekta subvencioniranih stambenih kredita za mlade

Predsjednik samoborske podružnice Hrvatske narodne stranke Danijel Kalaica i njegov kolega Ivan Paić, član Predsjedništva HNS-a Samobor, održali su u srijedu, 21. studenoga, konferenciju za medije, koje je tema bila realizacija projekta subvencioniranih kredita za mlade obitelji, koji se od prošle godine provodi kroz Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čijem čelu je HNS-ov ministar Predrag Štromar.

Kalaica je u uvodu istaknuo velik odaziv na ovaj novi projekt HNS-a, koji se provodi usporedo s već postojećim POS-om, te istaknuo kako samo konkretne mjere mogu dati i rezultate. A konkretna mjera u ovom projektu je subvencija za stambeni kredit u iznosu od 30 do 51 posto, ovisno o razini razvijenosti općine ili grada u kojem se nekretnina nalazi ili kani graditi, u trajanju od 5 godina. Do sada je tu mogućnost iskoristilo više od 5200 mladih obitelji, koje će, po svemu sudeći, ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj, jer u tim obiteljima rodilo se do sada, prema podacima, i više od 300 djece. Sljedeći natječaj za ovu mjeru kreće 2019. godine, a u narednom dvogodišnjem razdoblju planira se izgradnja novih 1000 stanova, što je poticaj građevinskom sektoru i ostalim gospodarstvenicima, koji mogu svoje aktivnosti dugoročnije planirati.

Konkretnije je o brojkama na našem području govorio Ivan Paić, koji je naglasio porast od 26% u realizaciji ovih kredita u odnosu na prošlu godinu, što je pokazatelj da se ide u dobrom smjeru. Najviše subvencioniranih kredita iskorišteno je, naravno, u Gradu Zagrebu, a slijede Osječko-baranjska županija s 284 te Zagrebačka županija s 255 iskorištenih kredita. Grad Samobor unutar te brojke sudjeluje s oko 20%, odnosno 49 odobrenih kredita za mlade samoborske obitelji. Naglasio je i kako posebno velik interes za POS-ove stanove i za ove nove subvencije vlada u Dalmaciji i Primorju.

HNS-ovci su se pohvalili i svojim sudjelovanjem u odluci Vlade o povećanju neoporezivih davanja zaposlenicima na 7.500 kuna od 1. prosinca, kao i velikim zanimanjem za projekt energetski učinkovite obnove obiteljskih kuća iz europskih fondova, za koji će uskoro imati puno više konkretnijih podataka.

M.K.

 
21.11.2018.

Predavanje o rezultatima istraživanja o alkoholu i zdravstvenom ponašanju kod mladih

Suvereno vladamo u najlošijim kategorijama

Predavanje o rezultatima istraživanja o alkoholu i zdravstvenom ponašanju kod mladih

Tema Građanskog utorka 20. studenoga bilo je međunarodno istraživanje o konzumaciji alkohola među mladima do 15 godina te zdravstveno ponašanje učenika vezano uz pušenje, uzimanje droga i ostala rizična ponašanja. Nije tajna da Hrvatska po tom pitanju ne stoji dobro, a sve je statističkim podacima potkrijepila dr.med. Mišela Žehaček Živković, specijalizantica školske i adolescentne medicine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U odnosu na Europu zbilja "dobro kotiramo", jer suvereno u svim kategorijama držimo neko od prvih 10 mjesta na ljestvicama, pogotovo što se tiče konzumacije alkohola od rane dobi. Jasno, porazni su to podaci ne samo za naše mlade, već i za sve društvene i državne strukture koje bi o njima trebale brinuti. No, osim stručnjaka izgleda da malo koga to zanima. Sporadični pokušaji i akcije kojima se, uz pozitivne, ali i rigorozne zakone i propise, nastoji poboljšati stanje - nedovoljni su.

Dokazuje to i podatak da je za ovo predavanje bila zainteresirana tek nekolicina Samoboraca – niti šačica.

M.K.

 

Press konferencija samoborskog HNS-a o realizaciji projekta subvencioniranih stambenih kredita za mlade

Predavanje o rezultatima istraživanja o alkoholu i zdravstvenom ponašanju kod mladih

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002