02.12.2018.

Samoborci su opet trčali za one kojima najviše treba

Velika srca trčala za Novu budućnost

U bivšoj Vojarni Taborec, sa startom ispred Centra za mlade Bunker, održana je u nedjelju, 2. prosinca, peta po redu humanitarna akcija "Velika srca trče". Cilj ove akcije, koju organizira Klub cestovnog i planinskog trčanja Samobor je prikupljanje sredstava za pomoć djeci, štićenicima Udruge Nova budućnost.

Svi sudionici, redom "ljudi velikog srca", trčali su (ili odšetali) krugove dužine 720 metara i time podržali akciju svojim doprinosom. Naime, svaki je od sudionika akcije "Velika srca trče" sudjelovao svojim prilogom, ali su i svakim istrčanim krugom dodatno doprinijeli povećanju iznosa koji će, na temelju tog rezultata, osiguravaju Hrvatska udruga kontrolora letenja i Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja, kroz poklon bonove i darove.

Prije starta, ali i za vrijeme trčanja, sudionike je, a posebno djecu, bodrio i Sveti Nikola, koji je za ovu priliku malo uranio, a pravo će veselje priuštiti mališanima na glavnom samoborskom trgu u četvrtak, 6. prosinca u 10 sati, kada će zajedno s djecom kititi božićno drvce.

O rezultatima utrke i prikupljenim sredstvima javnost će biti obaviještena naknadno, kada organizatori "podvuku crtu" pod još jednu uspješnu akciju.

No, za sada je poznato da su sudjelovala 524 sudionika i 30 volontera te da je prikupljeno 16.885 kuna, kojima treba dodati i 7.000 kuna u poklon bonu kontrolora letenja, koji će još kupiti i božićne darove za svih 30 štićenika.

Sve to govori da se radi o najuspjelijoj akciji do sada, na kojoj je prikupljen i najveći novčani iznos.

R.Š.

 
02.12.2018.

Kušanje mladih vina postaje stalna aktivnost Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Samoborci će ponovo imati odlična vina!

Kušanje mladih vina postaje stalna aktivnost Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Znana Brenta ponovo je bila mjesto susreta vinogradara i vinara samoborskog kraja, kojih se gotovo pedesetak okupilo na već tradicionalnoj aktivnosti kušanja mladih vina. Preko 80 uzoraka bijelih i crnih mladih vina, koliko se našlo na kušanju, naišlo je na odobravanje uglednog enologa Zdenka Ivankovića, koji je kušao uzorke te o svakom dao svoj sud.

- Vina su gotvo bez zamjerke, a ono što sam primijetio kao neki mali nedostatak odnosilo se na kiselost i, donekle, sumporenost. Mislio sam da će vinogradari vinari imati više problema, ali usvajanje novih tehnologija proizvodnje i stalna edukacija pridonijeli su da će Samoborci zaista imati dobra i kvalitetna vina - naglasio je Ivanković.

Pohvalno su o vinorodnoj godini, koja je bila oplemenjena i kvalitetnim grožđem, govorili i članovi udruge. Tako je Damir Kirin, iako godinama mlad, ali već priznati i poznati vinogradar i vinar, naglasio dobru godinu, koja mu je donijela i kvalitetna vina. Posebno je i ovaj puta bio ponosan na svoj bijeli raritetni portugizac. No, nije svima godina bila tako uspješna. Marijan Geušić imao je velikih problema s nevremenom i tučom, koja je opustošila njegov vinograd, pa je morao posegnuti za ne baš željenom metodom, kupovinom grožđa. Naglasio je da kolege vinogradari i vinari svake godine napreduju, što je jasan pokazatelj želje da se stalnim usavršavanjem dođe do još boljih rezultata.

Ipak, posebno je bio dojmljivo izlaganje Marijana Sokolovića, koji je u svom vinogradu na Ponikvi uzgojio posebnu sortu, koja je takva prva u Hrvatskoj. To je sorta Sovinner, koja je dobivena križanjem nekoliko sorti u poznatom institutu u Freiburgu (Njemačka), vrlo je otporna na razne bolesti i traži tek jedno špricanje pa je tako je prigodna za eko proizvodnju. Govorio je i o svojim prepoznatljivim vinima kao što su Rizvanac, koji se u Hrvatskoj, osim u vinogradu Sokolovića, uzgaja na tek 3 lokaliteta. Rajnski rizling, Lovrijenac... nadopunjuju paletu kvalitetnih vina ovog vinara i vinogradara.

Još jedno druženje sa svrhom edukacije itekako je dobro došlo. Nova saznanja donose primjenu u proizvodnji kvalitetnih vina, po čemu je sada na karti vinorodnih krajeva Hrvatske sada itekako znano i naše sSamoborsko područje.

F.S.G.

 

Samoborci su opet trčali za one kojima najviše treba

Kušanje mladih vina postaje stalna aktivnost Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002