20.12.2018.

Silvi Krajačić i njezinom Obrtu Srčeko posebno priznanje Suncokret hrvatskog turizma

Nagrada za očuvanje ruralne tradicije

U prepunoj Smaragdnoj dvorani zagrebačkog Hotela Esplanade 19. prosinca dodijeljene su nacionalne nagrade i priznanja Suncokret hrvatskog turizma najboljima u ruralnom turizmu. Šampioni ruralnog turizma Hrvatske za 2018. godinu su obitelj Polić, vlasnici Etno-agro parka Stella Croatica iz Klisa i obitelj Toljanić, vlasnici Vinotela Gospoja iz Vrbnika na Krku.

Među nagrađenima je i naša Samoborka Silva Krajačić, čiji je Obrt za izradu suvenira Srčeko Samobor dobitnik posebnog priznanja za razvoj turističkih suvenira u ruralnom području u kategoriji "Poduzetnici u ruralnom turizmu".

Zlatni suncokret novitet je najveće akcije u ruralnom turizmu, kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te stvaraju novi proizvodi. Uz dvije šampionske nagrade dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u 7 kategorija: turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija, vinski turizam te Hrvatski otočni proizvod i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla. Na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150 prijava iz 18 hrvatskih županija, a ove godine o najboljima su odlučivale čak četiri komisije.

J.G.

 
20.12.2018.

Betlehemsko svjetlo mira ponovno u Samoboru

Poruke mira, zajedništva i jednakosti

Betlehemsko svjetlo mira ponovno u Samoboru

Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo koje onda iz Betlehema donose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Izviđači iz Hrvatske nose ovo svjetlo mira iz Beča najprije u Zagrebačku katedralu, iz koje se onda dalje širi po Hrvatskoj.

Cijelu priču su započeli austrijski izviđači 1986. godine sa željom i misijom ukazivanja na potrebe djece s teškoćama i svih osoba u potrebi, a ove je godine Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Samobor u četvrtak, 20. prosinca.

Predstavnike izviđača dočekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji je izviđačima zahvalio na dolasku i njegovanju tradicije. Jer, s betlehemskim svjetlom dolaze blagdanske poruke mira, zajedništva i jednakosti, koje će se prenijeti u naše crkve i kapele.

R.Š.

 

Silvi Krajačić i njezinom Obrtu Srčeko posebno priznanje Suncokret hrvatskog turizma

Betlehemsko svjetlo mira ponovno u Samoboru

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002