19.09.2018.

Vrtići pozivaju na upis u predškolu

Besplatno je i obavezno

Vrtići pozivaju na upis u predškolu

Dječji vrtići Izvor i Grigor Vitez pozivaju roditelje djece školskih obveznika (djeca rođena 2012. godine te djeca rođena do 31. ožujka 2013. godine), a koji nisu polaznici niti jednog dječjeg vrtića, na upisivanje svog djeteta u program predškole.

Naime, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilniku o sadržaju i trajanju programa predškole, propisano je da su sva djeca u godini pred polazak u osnovnu školu, obvezna pohađati program predškole (male škole). Pohađanje predškole je besplatno.

Za upis je potrebno ispuniti zahtjev za upis djeteta u program predškole te priložiti dokumentaciju navedenu u zahtjevu.

Dodatne informacije i obrasce zahtjeva možete preuzeti u tajništvu DV Grigor Vitez, Samobor, Perkovčeva 88/1 ili na www.djecji-vrtic-grigor-vitez.hr/upisi, te u tajništvu DV Izvor, Samobor, Gustava Krkleca 2 ili na www.vrtic-izvor-samobor.hr.

Predškola počinje s radom 1. listopada 2018. godine i traje do 31. svibnja 2019. godine.

P.A.

 
19.09.2018.

Vatrogasci JVP Grada Samobora spašavali dijete kojemu se pedala od bicikla zabila u trbušnu šupljinu

Nespecifična zadaća za naše vatrogasce

Vatrogasci JVP Grada Samobora spašavali dijete kojemu se pedala od bicikla zabila u trbušnu šupljinu

Iako je svaka od vatrogasnih intervencija specifična na svoj način, u utorak, 18. rujna, u 16,50 sati, samoborski vatrogasci su zaprimili dojavu djelatnika Hitne medicinske pomoći da se u Kerestincu, Rimski trg 8, Grad Sveta Nedelja, djetetu zabila pedala od bicikla u trbušnu šupljinu. Na intervenciju je upućeno vatrogasno vozilo vozilo s 3 vatrogasca. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da je dijete V.B. (rođeno 2008.), palo s bicikla te mu se pedala zabila u trbušnu šupljinu. U dogovoru i suradnji s djelatnicima HMP-a samoborski su vatrogasci pomoću specijalnog mini sjekača odrezali pedalu kako bi dijete moglo biti otpremljeno u bolnicu.

Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora, koja je prva zaprimila dojavu i na mjesto intervencije stigla u roku od sedam minuta, na intervenciju su kasnije stigli i vatrogasci DVD-a Sveta Nedelja sa zapovjednim vozilom i 1 vatrogascem te DVD Kerestinec s navalnim vozilom, zapovjednim vozilom i 4 vatrogasca.

Uzrok intervencije je pad djeteta s bicikla. Uz vatrogasce, u intervenciji su sudjelovala i 4 djelatnika PP Samobor s dva vozila te Hitna medicinska pomoć s jednim vozilom i 3 djelatnika. Pravovremenom i koordiniranom akcijom svih službi intervencija je uspješno okončana.

T.I.

 
19.09.2018.

Polarni san Davora Rostuhara u Gradskoj knjižnici Samobor

Osvojio i Južni pol

Polarni san Davora Rostuhara u Gradskoj knjižnici Samobor

Uvijek rado viđen gost u samoborskoj Gradskoj knjižnici je i Davor Rostuhar – naš poznati putopisac, fotograf i svjetski putnik. U siječnju 2018. Rostuhar je postao prvi Hrvat koji je pješke s obala Antarktike stigao na Južni pol pa će ostati u povijesti zabilježen kao 24. osoba na svijetu koja je posve sama, bez ikakve pomoći sa strane, samo na skijama i vukući za sobom na sanjkama potrebnu opremu za preživljavanje i hranu, uspješno završila ovu ekspediciju.

O svojem velikom poduhvatu, dvogodišnjim psihičkim i fizičkim pripremama diljem europskih i ostalih snježnih divljina, pričao je brojnoj publici u samoborskoj Gradskoj knjižnici u utorak, 18. rujna, točno 8 mjeseci nakon što je osvojio Južni pol.

Sve što je Davor Rostuhar doživio u 47 dana na putu dugom gotovo 1200 kilometara možete doznati i iz njegove knjige Polarni san, koju je, uz predavanje, fotografije i video zapise, predstavio posjetiteljima naše knjižnice.

M.K.

 
19.09.2018.

Građanski utorak o problemu alkoholizma kod maloljetnika

I mladi Samoborci piju z lonci

Hrvatska se ne može pohvaliti dobrom statistikom kada je u pitanju učestalost i broj stanovnika koji konzumiraju alkohol, a i većina stručnjaka alkoholizam će istaknuti kao najveći problem društva. Posebno zabrinjava činjenica da sve više mladih sve ranije počinje konzumirati alkohol.

Upravo to je bila tema Građanskog utorka 18. rujna, na kojem su svoja iskustva našim stručnjacima, koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom, prenijeli policijski inspektor PU Zagrebačke Tomislav Korenjak i viši turistički inspektor, naš Samoborac Ivan Ruklić.

Užurbano i tehnološki razvijeno društvo, brojne obaveze koje mladi tijekom školovanja moraju odraditi kako bi ispunili zahtjeve roditelja i sredine, premalo slobodnog vremena za igru i neobavezno druženje s vršnjacima, itekako utječu na donošenje pravih i zdravih odluka. Jer, za većinu samostalnih odluka i njihovo preispitivanje djeca često jednostavno nemaju vremena, naglasio je Korenjak, a upravo to je jedan od najvažnijih čimbenika u odrastanju i "pretvorbi" mladih u zadovoljnu i zdravu odraslu osobu. Stoga i to malo slobodnog vremena mladi koriste za zabavu, koja se najčešće mjeri količinom ispijenog alkohola ili konzumacijom nekih drugih sredstava kako bi se uklopili u svoje društvo.

Inspektor Ruklić je govorio o postojećem zakonskom okviru te o mogućem postupanju tijekom kontrole ugostitelja koji, eventualno, prodaju alkohol maloljetnicima. I njima su ruke vezane, jer ne smiju ići preko svojih ovlasti, što znači da tek provjeravaju pridržavaju li se oni zakonskih propisa, ali ne smiju tražiti osobne podatke maloljetnika ili kazniti osobu koja je prodala alkohol djetetu, jer je to u domeni policije, pa im stoga preostaje samo utvrditi prekršaj za vlasnika ugostiteljskog objekta. Još je veći problem kupnja alkohola na drugim prodajnim mjestima, koji onda djeca konzumiraju van ugostiteljskih lokala, a tu inspektori nemaju nikakve mogućnosti djelovanja. Zato je, smatra Ruklić, nužna bolja povezanost i koordinacija svih sudionika koji rade na suzbijanju alkoholizma kod maloljetnika, sve dok se ne promijeni i zakonski okvir.

M.K.

 
19.09.2018.

Međunarodni klub žena posjetio Samobor

Kući ponijele i recept za Rudarsku greblicu

Samobor su 18. rujna posjetile članice Međunarodnog kluba žena kako bi se upoznale s kulturom i ljepotama našega grada.

Svojevrsnu ulogu domaćice preuzela je predsjednica Kluba, Akuoma Helen Boromisa koja trenutno stanuje u Samoboru.

Uz upoznavanje grada, tradicije kroz obilazak obrta Kristal Tuk i Bermet Filipec te gastronomije kod popularnog Gabreka, članice Kluba čule su i o povijesti grada, ali i kulturi te brojnim događanjima koja ih u Samoboru očekuju.

U Gradskoj vijećnici dočekao ih je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, koji je u prigodnom obraćanju ukratko predstavio naš grad i počastio gošće Rudarskom greblicom te nazdravio domaćom kapljicom.

Pozvao ih je da posjete Samobor već prilikom nadolazeće Samoborske glazbene jeseni, no upozorio i kako se Fašnik približava te kako je krajnji čas da razmisle o sudjelovanju, što su s oduševljenjem prihvatile.

Također im je ukazao kako i u našoj zajednici postoje udruge koje skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te ih pozvao da se uključe i u poneku lokalnu akciju.

Pojasnimo, Međunarodni klub žena (IWCZ) je nevladina, neprofitna udruga žena svih nacionalnosti koje borave u Hrvatskoj. Klub ima više od 200 članica iz 50 različitih zemalja. Najznačajnija aktivnost Kluba je Božićni sajam humanitarnog karaktera, koji je postao popularni predbožićni događaj u Zagrebu, iznimno posjećen od strane Zagrepčana, ali i međunarodne zajednice.

P.A.

 

Vrtići pozivaju na upis u predškolu

Vatrogasci JVP Grada Samobora spašavali dijete kojemu se pedala od bicikla zabila u trbušnu šupljinu

Polarni san Davora Rostuhara u Gradskoj knjižnici Samobor

Građanski utorak o problemu alkoholizma kod maloljetnika

Međunarodni klub žena posjetio Samobor

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002