24.07.2018.

Bazen na Vugrinščaku s radom bi trebao početi u petak

Besplatno kupanje za svu samoborsku djecu

Za djecu u Samoboru kupanje će do kraja ljeta biti u potpunosti besplatno. Bazen na Vugrinščaku u petak, 27. srpnja, trebao bi početi s radom, a od ponedjeljka (30. srpnja) u svom uobičajenom terminu od 10 do 14 sati započinje i Ljetni sportko u organizaciji Školskog sportskog saveza. Sportko će potrajati do 31. kolovoza.

Novost je u tome što će se ovog ljeta svi učenici osnovnih i srednjih škola moći besplatno kupati i u terminu od 15 do 19:30 sati, uz predočenje iskaznice koju će izraditi prilikom prvog dolaska na bazen.

Sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka, za dobivanje iskaznice morat će predočiti suglasnost svojih roditelja ispunjenu na obrascu koji se preuzima na Internet stranici ustanove Sportski objekti Samobor, koja je novi upravitelj bazena. www.samobor.hr/sportski-objekti.

Cijena kupališne ulaznice za sve građane bit će 20 kuna i radnim danom i vikendom, a ulaz na bazen radnim danom je od 15 do 19:30 sati te subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 19:30.

Djeca mlađa od sedam godina kupat će se besplatno bez predočenja iskaznice, no u obaveznoj pratnji odrasle osobe. Napomenimo kako je punjenje bazena započelo u utorak, a u srijedu se očekuje nalaz sanitarne inspekcije nakon kojega će se sa sigurnošću najaviti otvorenje koje se očekuje u petak u 10 sati.

P.A.

U prilogu je obrazac koji popunjavaju roditelji ili zakonski zastupnici

 
24.07.2018.

Odlični rezultati turističkih posjeta u prvom dijelu godine u Zagrebačkoj županiji

U prvih 6 mjeseci 34 posto više turista

Odlični rezultati turističkih posjeta u prvom dijelu godine u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine zabilježila 48.007 turističkih dolazaka što je za 34 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 23 posto i to s 64.599 na 79.477. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 57.304 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 22.173 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 35.106 gostiju bili su stranci, a preostalih 12.991 domaći gosti. U prvoj polovici 2018. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ostvarili su gosti s krajnjeg istoka – Koreje, Hong Konga, Tajvana i Japana.

- Vinske ceste, biciklističke staze, gastronomija, brojne manifestacije, neposredna blizina Zagreba te otvorenje novih hotela pretvorili su Zagrebačku županiju u cjelogodišnju destinaciju - rekao je župan Stjepan Kožić dodavši kako se na području županije intenzivno razvijaju i druge grane turizma.

- Otvorenje kompleksa Designer Outlet Croatia u Rugvici uz već postojeću IKEA-u, otvorilo nam je novi vid turizma, tzv. shopping turizam jer brojni autobusi koji su do sada išli prema Austriji, sada dolaze u Zagrebačku županiju. Također, u Dolinu kardinala u krašićkom kraju iz dana u dan dolazi sve više vjernika hodočasnika, a ono na čemu ćemo zasigurno brendirati Zagrebačku županiju je zdravstveni turizam - istaknuo je Kožić.

Naime, na području Zagrebačke županije, u Ivanić-Gradu, nalazi se Specijalna bolnica Naftalan koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu.

- U tijeku je 50 milijuna kuna vrijedna investicija kojom će se sadržajno obogatiti bolnica čije su prednosti u liječenju prepoznali pacijenti iz cijele Europe - rekao je župan Kožić, dodavši kako se završetak radova očekuje već u proljeće 2019. godine.

M.M.

 
24.07.2018.

Poziv vlasnicima kuća na kojima su gnijezda roda

Sedamsto kuna za gnijezdo bijele rode

Poziv vlasnicima kuća na kojima su gnijezda roda

Desetu godinu za redom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Projektom Zaštita i očuvanje bijele rode štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima. U proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je više od 500.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih domova, crkvi i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Vlasnici/korisnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, trebaju do 20. kolovoza kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda. Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je na adresu JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor dostaviti ispunjenu i potpisanu izjavu za potrebe provedbe projekta, suglasnost o korištenju podataka za potrebe projekta, presliku vlasničkog lista ili drugog dokumenta kojim se dokazuje vlasništvo/korištenje objekta te presliku broja tekućeg računa.

Korisnici koji su do sada sudjelovali u projektu i primali naknadu, a ove godine nisu potpisali izjavu prilikom terenskog obilaska djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten, trebaju se javiti na 6111-552 ili putem e-pošte: info@zeleni-prsten.hr.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala stanovnicima Zagrebačke županije na brizi i očuvanju ove posebne vrste.

Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten ZŽ

 

Bazen na Vugrinščaku s radom bi trebao početi u petak

Odlični rezultati turističkih posjeta u prvom dijelu godine u Zagrebačkoj županiji

Poziv vlasnicima kuća na kojima su gnijezda roda

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002