03.07.2018.

Osnovna škola Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem bila je domaćin projekta Preserve Your Haritage Erasmus+ programa

Sami osmislili multikulturalni susret

Od 25. lipnja do 4. srpnja u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem boravilo je 37-ero djece dobi od 13 do 16 godina iz Hrvatske, Danske, Gruzije i Portugala, koji su na ovu razmjenu došli u sklopu Erasmus+ programa i projekta Preserve Your Haritage. O djeci je, uz tehničko osoblje, brinulo 9 voditelja i animatora. Kroz dnevne aktivnosti i programe, u kojima su djeca predstavila svoju tradiciju, zanate, plesove, igre, hranu i sportove svojih zemalja, razvijali su interkulturalni dijalog, međusobnu toleranciju i solidarnost, što je i glavni cilj ovog projekta. K tome, naglasak je bio na neformalnim metodama učenja, bez klasičnih predavanja, jer su djeca sama, uz pomoć voditelja, osmišljavala i organizirala sve aktivnosti.

Program Erasmus+ nudi brojne projekte koji potiču multikulturalnost, no, kako je naglasio ravnatelj škole Goran Lesjak, škola u Svetom Martinu jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je upravo ovaj dio tog programa i iskoristila.

I lokalna zajednica i djelatnici škole uložili su dodatan napor kako bi djeca boravila u samoj školi i uživala u njezinom prirodnom okolišu, jer u drugim gradovima inače spavaju u hostelima ili nekim sličnim boravištima, pa su tako i uz pomoć Crvenog križa opremljene spavaonice u učionicama škole, a školske kuharice pobrinule su se za raznolik jelovnik, zadovoljivši sve potrebe šarolikog mladog društva.

Tijekom boravka u Svetom Martinu djeca su upoznala i Samobor, u posjetu su im bili i štićenici Udruge Nova budućnost, a 2. srpnja u goste im je došao i pozdravio ih predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, poželjevši im sretan povratak te izrazio nadu da će sve doživljeno i naučeno prenijeti svojim prijateljima u domovini, ali i dalje, kamo ih već životni put odnese. Mladi Gruzijci iskazali su se svojim narodnim plesovima, nakon čega su svi zajedno večerali i nastavili se družiti.

M.K.

 
03.07.2018.

U Pučkom otvorenom učilištu održane radionice za djecu u sklopu projekta STEM auto

Razvijati digitalnu pismenost i moderne tehnologije

U Pučkom otvorenom učilištu održane radionice za djecu u sklopu projekta STEM auto

Pučko otvoreno učilište Samobor je u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM u sklopu projekta STEM auto u ponedjeljak, 2. srpnja, organiziralo radionice programiranja, robotike i digitalne pismenosti za djecu.

Ove besplatne radionice, namijenjene ponajprije mlađim osnovnoškolcima, za cilj imaju kod djece razvijati digitalnu pismenost i približiti im moderne tehnologije, a posebno su značajne za manje i nedovoljno opremljene sredine, jer IRIM-ovi predavači sve potrebno donose sa sobom.

Iako se samoborski đaci i njihovi mentori mogu podičiti sjajnim rezultatima s državnih i ostalih natjecanja baš u ovom području, kao i dobrom opremljenošću naših škola, projekt STEM auto i u Samoboru je privukao veliku pozornost naših mladih sugrađana pa su tijekom dana u prostorijama POU-a održane dvije radionice, na kojima je sudjelovalo 27-ero djece, a vodio ih je Vlado Lendvaj.

M.K.

 
03.07.2018.

U tijeku su prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu

Prijavite ih, možete čak i svoju!

U tijeku su prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza ove godine.

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Najuzorniju seosku ženu za Zagrebačku županiju, zajedno s dvije pratilje, izabrat će stručni sud Izbora za najuzorniju ženu Zagrebačke županije na temelju zaprimljenih prijava, životopisa i razgovora s kandidatkinjama.

Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu, koji će se ove godine održati 21. listopada u Gradu Zagrebu. Zagrebačka županija će nagraditi izabranu najuzorniju seosku ženu za Zagrebačku županiju i njezine dvije pratilje novčanim nagradama.

Prijava mora sadržavati: ime i prezime kandidatkinje, adresu stalnog boravka, kontakt podatke, datum i godinu rođenja, bračno stanje, broj djece, zanimanje, državljanstvo i kratak životopis, a više o natječaju može se saznati na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane kandidatkinje da svoje prijave pošalju do 31. kolovoza 2018. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor najuzornije seoske žene Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb ili faxom na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na m.sesvecan@zagrebacka-zupanija.hr.

Inače, diljem svijeta 15. listopada obilježava se kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine taj značajan datum obilježava se i u Republici Hrvatskoj, a važno je istaknuti da je ovaj projekt započeo upravo u Zagrebačkoj županiji. Projektom izbora najuzornije seoske žene želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.

I.P.

 

Osnovna škola Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem bila je domaćin projekta Preserve Your Haritage Erasmus+ programa

U Pučkom otvorenom učilištu održane radionice za djecu u sklopu projekta STEM auto

U tijeku su prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002