17.05.2018.

Posebna regulacija prometa dok traje CU'FUS

Bez prometa u centru u večernjim satima

Posebna regulacija prometa dok traje CU'FUS

U vrijeme održavanja 8. Cirkuskog uličnog festivala CU'FUS, na snazi će biti posebna regulacija prometa. U danima 18., 19. i 20. svibnja, u vremenu od 18:00 do 21:00 sat promet će biti zatvoren za sva vozila na Trgu kralja Tomislava, u Perkovčevoj ulici (od raskrižja s Langovom do Trga kralja Tomislava) te u Ulici svete Ane (od Ul. F. Listza do Trga kralja Tomislava).

P.A.

 
17.05.2018.

Sajam mogućnosti 2018.

Za mladež - nema kaj nema!

Za učenike četvrtih i šestih razreda samoborskih osnovnih škola već desetu godinu zaredom Grad Samobor, u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom, javnim ustanovama i Vijećem za prevenciju Grada Samobora, organizira Sajam mogućnosti.

U četvrtak, 17. svibnja, na vanjskim terenima Sportske dvorane Samobor, na prigodnim štandovima i na igralištima svoj rad prezentirali su brojni sportski klubovi, kulturno-umjetničke udruge, Društvo inženjera i tehničara, Centar za socijalnu skrb, policija, vatrogasci, HGSS-ovci, Crveni križ, Bunker, Savjet mladih..., njih četrdesetak, nastojeći približiti našim mladim sugrađanima svojevrsni presjek dostupnih aktivnosti te ih potaknuti da odaberu onu koja im najviše odgovara i tako se uključe u društveni život svojega grada.

Izbor je zaista velik pa je ponekad teško donijeti odluku, ali je cilj i smisao Sajma mogućnosti ostvaren već i činjenicom da je oko 2700 samoborske djece uključeno u neki od klubova ili društava, a velik je broj i rekreativaca, onih koji svoje slobodno vrijeme također provode svrsishodno, ali prema vlastitom nahođenju i željama.

Ovogodišnji Sajam mogućnosti otvorili su mladi plesači Športskog plesnog kluba Samobor, a nakon njihovog nastupa sve nazočne pozdravili su zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić, uz koje su bili i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, ravnatelj ustanove Sportski objekti Samobor Vladimir Čerkez i tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek.

Zamjenica gradonačelnika našim đacima poželjela je ugodan dan te ih pozvala da, ako još nisu, izaberu neku od aktivnosti i ispune svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način, baveći se onim što vole i što ih zanima.

Sličnu poruku prenio im je i načelnik PU Samobor Željko Stopić, kojemu je pak prva briga sigurnost svih građana, posebice mladih, jer ovaj sajam dugoročno uvelike pridonosi sprečavanju neprihvatljivog ponašanja naših školaraca.

Uz turnir u nogometu, atletska natjecanja i ostale prezentacije, svi su mogli sudjelovati i u nagradnoj igri, za koju su ovogodišnji sponzori osigurali čak 50 nagrada.

M.K.

 
17.05.2018.

Svjetski dan ptica selica

Sačuvajmo prirodu za buduće generacije

Svjetski dan ptica selica

Koliko traje putovanje roda na jug, koliko kilometara rode prelete u jednom danu, zašto i kako se ptice prstenuju, tko je rodi najveći neprijatelj, koliko godina u prosjeku rode žive, koliko visoko rode lete, koliko miševa roda može uhvatiti u jednoj minuti, koliko je teška roda, a koliko njeno gnijezdo, od čega rode rade gnijezdo, zašto neke rode ne odlaze na jug nego ostaju – objasnio je djeci ornitolog Luka Basrek.

U povodu Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je predavanje o najpoznatijoj ptici selici - rodi. Predavanje je održao Luka Basrek, stručni suradnik u Javnoj ustanovi Zeleni prsten, u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o rodama, ali i postavljanjem vrlo zanimljivih pitanja o njima. Zanimalo ih je koja je ptica najinteligentnija, čime se rode najčešće hrane i kako mogu pojesti cijelog miša, zašto se prve godine mlade rode ne vraćaju u Hrvatsku, kad se kaže da rode odlaze na jug gdje one točno odlaze i sl.?

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije, jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Sačuvajmo prirodu za buduće generacije.

M.G.

 

Posebna regulacija prometa dok traje CU'FUS

Sajam mogućnosti 2018.

Svjetski dan ptica selica

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002