27.04.2018.

Izložba radova hrvatskih likovnih umjetnika prema fotografijama našeg najpoznatijeg "putujućeg ekologa" Romea Ibriševića u Gradskoj knjižnici

Za izvlačenje uvijek spreman!

Ni nakon 15 godina i 15 000 olupina koje je do sada u sklopu akcije "Očistimo hrvatsku od auto olupina" uz pomoć članova Udruge Zelene stope, Renaulta i brojnih volontera izvukao iz prirode putujući po cijeloj Lijepoj našoj, naš najpoznatiji eko-aktivist i priznati fotograf Romeo Ibrišević ne miruje.

U četvrtak, 26. travnja, u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio je izložbu naziva Što se čeka – izvlačimo!, na kojoj su izložena djela naših poznatih likovnih umjetnika koji su, na Ibriševićev poziv, a prema njegovim fotografijama, stvorili respektabilna djela, ali i prikazali tamnu stranu Hrvatske te svoje viđenje odnosa čovjeka prema prirodi.

Iz svoje (pre)bogate foto i video arhive Romeo je izvukao i nazočnima prikazao što je sve vidio i doživio te kakva je, nimalo blistava, slika stvarnog stanja po pitanju očuvanja okoliša u našim najljepšim nacionalnim parkovima, parkovima prirode, na otocima, ali i u našem dvorištu - Žumberku i Samoborskom gorju.

Po svemu sudeći, imat će posla doživotno, čega je i sam svjestan, pa koristi svaku priliku i sve moguće "alate" u borbi za čišći okoliš i promicanje svijesti građana o potrebi očuvanja prirode. Mudri Romeo itekako dobro poznaje prednosti svih ostalih medija, a znaju to i svi naši glumci, pjevači, političari i javne osobe, koji ne propuštaju prigodu da mu se pridruže, pomognu i, naravno, na koncu fotografiraju. Jer, svaka reklama zlata vrijedi, pogotovo ako je na obostranu korist.

M.K.

 
27.04.2018.

Dječji forum uz pomoć Volonterskog centra Kad bi svi... uči o volontiranju

Ponosan sam, jer - volontiram i ja!

U sklopu prvog Bunkerovog rođendana održavaju se i edukativne radionice. Stoga još jedna u nizu radionica Dječjeg foruma Grada Samobora, realizirana uz pomoć Volonterskog centra Kad bi svi..., šalje poruku mladima o važnosti međusobnog pomaganja i aktivnog građanstva.

Provoditi kvalitetno slobodno vrijeme pomažući nekome, bilo u školi, u susjedstvu, u udrugama ili javnim institucijama i bez materijalne naknade, može biti sastavni dio života svakoga od nas.

Volontiranje potiče prosocijalno ponašanje, stjecanje različitih vještina, osobni razvoj i razmjenu iskustava. Zato su volonterski programi zanimljivi školama i osobama koje žele volontirati, upravo kao dio procesa cjeloživotnog učenja.

Kroz volonterstvo se usvajaju praktična znanja koja se ne mogu naučiti kroz slušanje predavanja, a koja iziskuju aktivno uključivanje pojedinca.

Poruka da je volontiranje uzajamno davanje, priprema učenike na korištenje informacija koje posjeduju, integraciju ideja i priprema ih za stvaran život.

Radionici je prisustvovalo 15 učenika sedmih i osmih razreda koji su u Dječjem forumu predstavnici 5 osnovnih škola s našeg područja.

V.J.

 
27.04.2018.

U Samoboru predstavljeno nordijsko hodanje

Jedan od prvih koraka do zdravlja

Kako bi Samoborce potakli na aktivnost, samoborsko je Društvo za športsku rekreaciju "Šport za sve" ovog proljeća pokrenulo programe pod zajedničkim nazivom "Tri koraka do zdravlja". Jedan od koraka je nordijsko hodanje, o kojem je na uvodnom predavanju 26. svibnja govorila prof.dr.sc. Gordana Furjan-Mandić. Radionica je održana u konferencijskoj dvorani Sportske dvorane Samobor, kao uvod u treninge koji će se održati u svibnju i lipnju, a privukla je 20-ak Samoborca.

Nordijsko hodanje, koje podrazumijeva korištenje nordijskih (ne planinarskih ili skijaških) štapova, nastalo je u Finskoj, kao zamjena za skijaško trčanje. U početku su štapovi služili za održavanje ravnoteže, a kasnije je njihova funkcija postala kompleksnija.

Dok je kod normalnog hodanja gornji dio tijela relativno pasivan, nordijskim se hodanjem aktiviraju mišići leđa, ramena i ruku. Zglobovi nogu i slabinski dio kralježnice pritom su manje opterećeni, srčano-žilne i plućne funkcije su povećane, a popravlja se i držanje tijela. Tako nordijsko hodanje smanjuje napetost mišića vrata i ramena, povećava gibljivost gornjeg dijela tijela, jača mišiće podlaktica i ramena, ali i trbušnu, grudnu i leđnu muskulaturu, te smanjuje opterećenje koljena.

Osim aktiviranja mišića cijelog tijela, intenzitet rada pri nordijskom hodanju omogućuje maksimalno korištenje masti pohranjenih u našem tijelu. Istraživanja su pokazala da se nordijskim hodanjem u sat vremena potroši 400 kcal, dok se običnim hodom potroši 280 kcal.

Nordijsko je hodanje 40 do 50 posto učinkovitije od hodanja bez štapova, prikladno je za sve vremenske uvjete, podloge i terene. Zbog svojih karakteristika pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti pa se danas primjenjuje u rekreaciji, kineziterapiji i kondicijskim pripremama sportaša.

Osim nordijskog hodanja, uz potporu Središnjeg državnog ureda za šport i Samoborskog športskog saveza Društvo "Šport za sve" provodi i vježbe tai chia i bodybalancea. Prijaviti se na ove besplatne programe možete kod Ljiljane Šurbek Bošnjak na 098/622-421. Svi ste dobrodošli!

Gordana Ivir

 

Izložba radova hrvatskih likovnih umjetnika prema fotografijama našeg najpoznatijeg "putujućeg ekologa" Romea Ibriševića u Gradskoj knjižnici

Dječji forum uz pomoć Volonterskog centra Kad bi svi... uči o volontiranju

U Samoboru predstavljeno nordijsko hodanje

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002