21.12.2021.

Sveta Nedelja donijela proračun za 2022.

Skoro pa jednoglasno za 168 milijuna kuna

Sveta Nedelja donijela proračun za 2022.

Proračun Grada Svete Nedelje za 2022. godinu iznosi nešto manje od 168 milijuna kuna i donesen je tek uz dva suzdržana glasa na sjednici Gradskog vijeća 20. prosinca u Društvenom domu Strmec.

Većina odluka na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje donesena je jednoglasno ili tek uz pokoji suzdržani glas.

Obrazloženje uz proračun za sljedeću godinu dao je gradonačelnik Dario Zurovec, naglasivši da proračun čini cjelinu s proračunskim projekcijama za 2023. i 2024. godinu, budući da će se veći dio planiranih projekata početi ostvarivati u dolazećoj godini, a nastaviti ili završiti u 2023. ili 2024.

Zurovec je proračun nazvao ambicioznim s obzirom na broj projekata, čija ukupna vrijednost prelazi 10 milijuna eura. Tu se u prvom redu radi o izgradnji nove škole u Strmcu, zatim vrtićkih objekata, digitalizaciji gradske uprave, nabavi novog vozila za Vatrogasnu zajednicu, a spremni su i projekti biciklističkih staza. Također, gradonačelnik se nada dio sredstava povući i iz norveških i islandskih fondova, vezano uz geotermalnu energiju. Podsjetio je na istraživanja INE Naftaplina iz 80-ih godina prošloga stoljeća, kad su tražili plin i naftu, a nađena je termalna voda, pa bi se moglo dobiti financiranje sve do izgradnje bazena, a za njegovu izgradnju, u nekom dugoročnom planu, potražili bi sredstva preko fondova za kulturu ili za turizam.

Dario Zurovec je naglasio i potrebu povećanih ulaganja u video nadzor, daljnje uređenje groblja i otkup zemljišta, rekonstrukciju ulica te u javnu rasvjetu i nogostupe.

Zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak najavio je i da se planira preuređenje središnjeg gradskog trga za koje postoji projekt.

Amandmana na proračun nije bilo, a u raspravi je Karlo Lacković pohvalio povećanje izdvajanja za sport te istaknuo važnost izrade strategije sporta, a gradonačelnik je rekao da Grad nagrađuje uspjehe sportaša i udruga, ali i potiče racionalizaciju i spajanje udruga (kao na primjer u nogometu) te edukaciju u sportu. Marija Market istaknula je važnost Centra za žurne službe, a Ivana Juričić smatra da bi se više novca trebalo izdvajati za rad i potrebe župa. Većinom glasova doneseni su i prateći programski dokumenti iz komunalne sfere, dok su jednoglasno doneseni programski dokumenti za javne potrebe u socijalnoj skrbi, sportu i kulturi.

Većinom glasova, uz 2 suzdržana glasa, prihvaćen je i 2. rebalans ovogodišnjeg proračuna od gotovo 113 milijuna kuna, kao i njegove projekcije u 2022. i 2023. godini, dok su jednoglasno doneseni provedbeni dokumenti proračuna o socijalnoj skrbi te javnih potreba u kulturi.

Smanjenje proračuna najvećim se dijelom odnosi na odustajanje od planiranog zaduženja za izgradnju OŠ i sportske dvorane u Strmcu zbog kašnjenja sklapanja ugovora i početka radova. Ostali su ugovori ostavljeni u proračunu i Grad će nastojati da se napravi ili barem započne što više, u dijelu koji se odnosi na izgradnju i održavanje.

Preneseni manjak iz prošle godine, smanjen je sa 6,5 na 4,2 milijuna kuna, a gradonačelnik Zurovec naglasio je da je sada stanje sada puno bolje.

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće gradonačelnika o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa za izradu prostornog plana, kojim je najavio neke ciljane, manje izmjene vezane uz Imunološki zavod i potrebe nekih privatnih investitora, ali i cjelovite izmjene Prostornog plana, koje će potrajati godinu do godinu i pol i za koje treba pripremiti potrebne studije.

Jednoglasno i bez rasprave prihvaćene su Analiza stanja za ovu, kao i Plan razvoja Civilne zaštite za sljedeću godinu.

Nakon blagdanskih čestitki gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, gradski su vijećnici nastavili druženje na prigodnom domjenku.

Aktualni sat

Ivana Juričić (HDZ) pitala je za organizaciju prijevoza osoba s poteškoćama, a gradonačelnik Dario Zurovec rekao je da se to još uvijek dogovara s udrugom Sinergija, ali se razmatra i mogućnost da se prijevoz potrebitim osobama s invaliditetom plati po potrebi. Razmotrit će se što je isplativije i što korisnicima više odgovara.

Na upit Marije Market (SDP) o tome postoje li gotovi projekti za Nacionalni plan oporavka, zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak rekao je da je 13 takvih projekata gotovo ili pri kraju i pobrojao ih je.

Na upit Sanje Mužinić-Čujić (FOKUS) o oborinskoj odvodnji i kanalizaciji, Dario Zurovec je rekao da se to, u dogovoru s Vodovodom i odvodnjom, uglavnom planira prijaviti za EU fondove, a najveća zapreka tome su neodgovarajući pročistač na Resniku i spora javna nabava koja ide preko Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba i traje godinu do godinu i pol.

Uz pohvale ovogodišnjem adventu, klizalištu i svemu drugom organiziranom za mlade, Karlo Lacković (Domovinski pokret) zamolio je da se pojača i popuni nedostatna javna rasvjeta u Lugu i Padežu, a gradonačelnik je rekao da je to u planu.

Gradonačelnik je odgovorio i na prijedlog Zdenka Tubikanca (FOKUS), koji je ukazao na potrebu rekonstrukcije nekih cesta u Bestovju koje su u lošem stanju, da će sve zavisiti od toga koliko se dobije sredstava EU i koliko će za ovu namjenu ostati.

D.K.

 

Sveta Nedelja donijela proračun za 2022.

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002